VITAMIN A BIOEXTRA 25000 NE LÁGY KAPSZULA

VITAMIN A BIOEXTRA 25000 NE LÁGY KAPSZULA

OGYI-T-4824/01-02

Új

A-vitamin-hiány okozta megbetegedések esetén, orvosi rendelvényre.
Adagolása kizárólag az orvos utasítása szerint. Ha az orvos másképp nem rendeli, szokásos adagja felnőtteknek naponta 1 kapszula.

Több részlet

VÉNYKÖTELES GYÓGYSZER!

A-vitamin-hiány okozta megbetegedések esetén, orvosi rendelvényre.

 

Adagolása kizárólag az orvos utasítása szerint. Ha az orvos másképp nem rendeli, szokásos adagja felnőtteknek naponta 1 kapszula. A kapszulát szétrágás nélkül, kevés folyadékkal kell bevenni. Az orvos által előírt ideig alkalmazható. Egyéb A-vitamin-tartalmú készítményekkel együtt nem alkalmazható, mert túladagolást okozhat. Terhesség és szoptatás alatt nem szedhető a készítmény magas A-vitamin tartalma miatt. Más gyógyszer egyidejű szedését a kezelőorvossal meg kell beszélni. Tartós, magas adagok bevétele után A-hypervitaminosis alakulhat ki. A gyógyszert a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni. A gyógyszert gyermek elől gondosan el kell zárni. Eltartás: szobahőmérsékleten.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

 

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

VITAMIN A BIOEXTRA 25 000 NE lágy kapszula

VITAMIN A BIOEXTRA 50 000 NE lágy kapszula

A-vitamin-palmitát

 

Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót. Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet. További kérdéseivel forduljon orvosához, vagy gyógyszerészéhez. Ezt a gyógyszert az orvos személyesen Önnek írta fel. A készítményt másoknak átadni nem szabad, mert számukra ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tüneteik az Önéhez hasonlóak.

 

A betegtájékoztató tartalma:

1.    Milyen típusú gyógyszer a Vitamin A Bioextra 25000 NE lágy kapszula és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.    Tudnivalók a Vitamin A Bioextra 25000 NE lágy kapszula alkalmazása előtt.

3.    Hogyan kell szedni a Vitamin A Bioextra 25000 NE lágy kapszulát?

4.    Lehetséges mellékhatások.

5.    Hogyan kell a Vitamin A Bioextra 25000 NE lágy kapszulát tárolni?

6.    További információk.

 

1.    MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A VITAMIN A BIOEXTRA 25000 NE LÁGY KAPSZULA  ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Vitamin A Bioextra 25000 NE lágy kapszula hatóanyaga az A-vitamin, amely a zsírban oldódó vitaminok családjába tartozik. A Vitamin A Bioextra 25000 NE lágy kapszula és a Vitamin A Bioextra 50000 NE lágy kapszula A-vitamin hiányállapotok pótlására szolgáló készítmények. Az NE jelzés a nemzetközi egység rövidítése. 

Az A-vitamin hiányállapotok többek között a következő tüneteket okozzák: szürkületi vakság, a szem fényviszonyokhoz történő alkalmazkodásának zavarai, szemszárazság, szaruhártya-lágyulás, továbbá bőr- és nyálkahártya-elváltozások, mint például az ún. seborrhoeás dermatitisz (bőrgyulladás), közönséges akne, valamint szaruképzési zavarok: ichthyosis (halpikkelyre emlékeztető hámlással járó bőrbetegség-csoport), a tenyér- és a talp bőrének kóros mértékű elszarusodása.

 

2.    TUDNIVALÓK A VITAMIN A BIOEXTRA 25000 NE LÁGY KAPSZULA ÉS A VITAMIN A BIOEXTRA 50000 NE LÁGY KAPSZULA ALKALMAZÁSA ELŐTT:

Ne szedje a Vitamin A Bioextra 25000 NE lágy kapszulát

-  ha allergiás (túlérzékeny) a hatóanyagra, vagy a készítmények egyéb összetevőire (pl. szójaolajra).

-  ha A-hipervitaminózisa van (lásd a lehetséges mellékhatások, túladagolás részt)

-  ha terhes (a magas hatóanyag tartalom miatt)

 

A Vitamin A Bioextra 25000 NE lágy kapszula fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

-  gyermekek, idősek és fehérje-alultápláltságban szenvedők A-vitamin pótló kezelésénél,

- alkohol betegség, májgyulladás, egyéb májbetegség esetén (kivéve a krónikus epepangásos májbetegséget, melyet A-vitamin felszívódási zavara kísér),

- vesebetegség, rendszeres művesekezelésben részesülő betegek esetében.

 

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek:

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

A készítmény együttadása kerülendő egyéb természetes és szintetikus A-vitamin származékokkal, retinátokkal (etretinát, izotretinoin), mert toxikus hatásuk összeadódhat.

Tetraciklinekhez tartozó antibiotikum és A-vitamin (4000 – 15 000 NE/nap) együttes alkalmazása során jóindulatú koponyaűri nyomásfokozódást figyeltek meg.

A kolhicin (köszvény ellenes szer), a kolesztiramin (magas koleszterin szint kezelésére alkalmazott szer), a savlekötők és a paraffint tartalmazó hashajtók gátolhatják az A-vitamin felszívódását. Ezért az említett hatóanyagokat tartalmazó készítmények, illetve az A-vitamin bevétele között 1-2 órás időkülönbséget kell tartani.

 

A Vitamin A Bioextra 25000 NE lágy kapszula egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal:

A zöldségek és gyümölcsök jó része gazdag A-vitamin forrás, leginkább az ún. béta-karotinokat tartalmazók (pl. répa, sárga- és őszibarack, spenót, narancs, sárga- és görögdinnye). A készítmény szedésekor ezt figyelembe kell venni, ill. kezelőorvosával az ilyen étrendet meg kell beszélni.

Krónikus alkohol fogyasztás és A-vitamin túladagolás során azok májkárosító, valamint magzatkárosító hatása összeadódhat.

 

Terhesség és szoptatás:

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Az A-vitamin túladagolása állatkísérletekben egyértelműen magzatkárosító (teratogén) hatású. Emberen a 10 000 NE feletti adagok esetében szintén valószínűsíthető a fokozott magzatkárosodás kockázata. A fentiek figyelembevételével a szülőképes életkorú nők számára tanácsos az A-vitamin szükségletet természetes forrásból, ezen belül is béta-karotinban gazdag zöldségek-gyümölcsök (lásd feljebb) fogyasztása által fedezni.

Biztonsági megfontolásokból, továbbá azért, mert a kezelt személy természetes forrásból is vesz fel A-vitamint, a mesterséges A-vitamin bevitel terhességben nem haladhatja meg a napi 5000 NE-t. Az A-vitamin átjut az anyatejbe. A csökkent A-vitamin szint diagnosztizált esetét kivéve a készítmény szoptatás alatti szedése nem ajánlott.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre:

A gépek kezeléséhez szükséges képességekre mind az alkalomszerű, mind a hosszú távú A-vitamin túladagolás káros hatást gyakorolhat (lásd 4. pont). A-vitamin túladagolás esetén a gépjárművezetést és egyéb gépek kezelését kerülni kell.

 

Fontos információk a Vitamin A Bioextra kapszula egyes összetevőiről:

Mindkét hatáserősségű készítmény szójaolajat tartalmaz. Ne alkalmazza a készítményt, amennyiben földimogyoró vagy szója allergiája van.

 

3.    HOGYAN KELL ALKALMAZNI A VITAMIN A BIOEXTRA 25000 NE LÁGY KAPSZULÁT?

A Vitamin A Bioextra 25000 NE lágy kapszulát  mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát. A készítmény szokásos adagja naponta 25 000-50 000 NE  2-3 hétig.

 

Ha az előírtnál több kapszulát vett be:

Forduljon orvosához.

 

Ha elfelejti bevenni az előírt adagot:

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát, vagy gyógyszerészét.

 

4.    LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer a Vitamin A Bioextra 25000 NE lágy kapszula is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

A lehetséges mellékhatások: a készítmény bármely összetevőjére való túlérzékenység tünetei, illetve az akut (heveny), ill. krónikus (idült) A-vitamin túladagolás tünetei.

 

Túladagolás: Az A-vitamin alkalomszerű (akut), igen nagy adagban való bevétele, illetve hosszan tartó magas dózisban való (krónikus) szedése az A-vitamin szervezetben való felhalmozódása miatt tünetekkel járó túladagolást okoz.

 

Az akut A-vitamin túladagolás tünetei :

Fokozott koponyaűri nyomás, a látóidegfő vizenyője (papilloödéma), görcsök, étvágytalanság, álmosság, hányinger, hányás, fejfájás, látótérkiesés, fénykerülés, valamint hámlás.

 

A krónikus A-vitamin túladagolás tünetei:

Bőr- és nyálkahártya tünetek: kopaszodás, törékeny körmök, ajakgyulladás, kötőhártya-gyulladás, kiütések, orrvérzés, pontszerű bevérzések a bőrön, bőrviszketés, hámlás, pikkelyes bőr, nyálkahártya-szárazság, bőrgyulladás az arcbőrön.

Csont- és izomtünetek: csontfájdalom, izommerevség- és fájdalom.

Máj- és emésztőrendszer: étvágytalanság, hasmenés, hányás, émelygés, májkárosodás, májmegnagyobbodás, lépmegnagyobbodás.

Idegrendszeri tünetek: álmatlanság, kettős látás, idegesség, a látóidegfő vizenyője, fejfájás, csecsemők esetében kidudorodó kutacsok. Depressziót és skizofréniaszerű tüneteket is jelentettek, melyek az A vitamin adagolás elhagyását követően megszűntek.

Egyéb tünetek: vizeletürítési zavarok, ödéma, fáradékonyság, láz, olthatatlan szomjúság, fogyás, vérszegénység, menstruációs zavarok.

 

A túladagolás kockázatát növeli az alacsony testtömeg, a fehérjehiány, a máj- és vesebetegségek, egyes vérzsír-anyagcsere rendellenességek, a rendszeres, nagymérvű alkoholfogyasztás, valamint a C-vitaminhiány.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát.

 

5.    HOGYAN KELL A VITAMIN A BIOEXTRA 25000 NE LÁGY KAPSZULÁT TÁROLNI?

Legfeljebb 25°C-on  fénytől és sugárzó hőtől védve tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (felh:…) után ne szedje a Vitamin A Bioextra 25000 NE lágy kapszulát vagy a Vitamin A Bioextra 50000 NE lágy kapszulát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

6.    TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Vitamin A Bioextra 25000 NE lágy kapszula és Vitamin A Bioextra 50000 NE lágy kapszula?  

A készítmény hatóanyaga kapszulánként:

 

A-vitamin-palmitát

 

deklarálteffektív

25 000 NE , ill. 50 000 NE27 500 NE, ill. 55 000 NE 

(13,75mg)      (27,5mg )(15,125mg)   (30,25 mg)

Segédanyagok felsorolása:

Szójaolaj, földi mogyoró-olaj, glicerin 85 %, zselatin, szorbit oldat 70%.

Festékanyagok:

Vitamin A Bioextra 25 000 NE lágy kapszula: fekete vas-oxid, vörös  vas-oxid, sárga vas-oxid

 

Vitamin A Bioextra 50 000 NE lágy kapszula: fekete vas-oxid, vörös  vas-oxid

A kapszulák leírása:

Vitamin A Bioextra 25 000 NE lágy kapszula: 100 mg világos sárga olaj világosbarna lágy zselatin kapszulába töltve (25000 NE).

 

Vitamin A Bioextra 50 000 NE lágy kapszula: 100 mg világos sárga olaj sötétbarna lágy zselatin kapszulába töltve (50000 NE).

Csomagolás:

20 db és 100 db (5 x 20 db) kapszula buborékfóliában, dobozban.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és gyártó:

Bioextra Zrt., 1134 Budapest, Váci út 33.

 

Tel.: (06-1) 383-8546 Fax: (06-1) 363-5112

 

E-mail:

bioextra@bioextra.hu

OGYI-T-4824/01-02

Betegtájékoztató OGYI engedélyezésének dátuma: 2008.

Accept

Ez a weboldal a felhasználó élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében cookie-kat használ. Kérjük olvassa el a Cookie szabályzatunkat, amelyben a cookie-kra vonatkozóan részletes információkat talál. „Elfogadom” gombra kattintással Ön elfogadja a cookie-k használatát. Adatkezelési tájékoztató