fbpx

A D3-vitamin immunrendszerre gyakorolt hatásai

Napjaink egyik legtöbb beszédtémát kiváltó vitaminja a D3-vitamin. Ha szóba kerül, sokan a csontfejlődésre és a csontanyagcserére gyakorolt hatásaira asszociálnak elsőként. Ezeken a hatásokon kívül viszont kevesen tudják, hogy az immunrendszer működésében is nélkülözhetetlen az ún. „Napfényvitamin”.

A Napfény ereje

A D-vitamin nem egyetlen molekula, hanem szteroid szerkezetű vegyületek csoportja, mely széleskörű biológiai hatásokkal bír. Az emberi szervezet számára legjelentősebb az ergokalciferol és a kolekalciferol, azaz a D2-vitamin és a D3-vitamin. A kolekalciferol a napfény hatására szintetizálódik az emberi bőrben (az UV-B sugarak hatására). Az őszi-téli időszak beköszöntével fontos lehet a megfelelő D-vitamin pótlás, ugyanis a napsütéses órák száma csökken, kevesebb időt töltünk a szabadban, emiatt eleve gyakoribbak a fertőző megbetegedések is.

Az egyik legtöbbet kutatott vitamin

A D-vitamin emberi szervezeten belüli szerepének felderítése a kutatások célpontjába került. Nagy vizsgálati elemszámon végzett kutatások igazolják, hogy a D-vitamin-hiány és egyes betegségek kialakulásának kockázata között szignifikáns összefügés található. Az egyik legfontosabb felismerés az immunrendszer működésére kifejtett hatás. A D-vitamin szükséges az immunrendszer normál működéséhez, viszont ezen túlmutatóan is igazolt egyéb hatása. Több klinikai vizsgálat bebizonyította, hogy a D-vitamin-pótlás lerövidíti a megfázásos betegségek és az influenza megbetegedés időtartamát, valamint a betegség lefolyása enyhébb, szemben azokkal, akik nem szednek D-vitamint. Egy több évig tartó vizsgálatban azt is igazolták, hogy a D-vitamin rendszeres szedése csökkenti a húgyúti fertőzések gyakoriságát is.

A vér D-vitamin szintje és a megbetegedések aránya között fordított összefüggés áll fent.

Szintetizálódás az immunrendszerrel

A D-vitamin funkciói magukba foglalják a veleszületett és az adaptív immunválasz modulációját. A D-vitamin immunológiai hatása mögött az immunsejtek D-vitamin-receptor expresszáló képessége áll. Az immunrendszer sejtjei képesek szintetizálódni D-vitamin hatására, illetve receptorok útján reagálni annak jelenlétére.

Pandémia idején

A jelenlegi pandémia még nagyobb jelentőséget ad a D-vitaminra irányuló kutatásoknak. Előtérbe kerülnek a prevenciós stratégiák, az életmódbeli változtatások. Ezen szempontok közül talán az egyik legfontosabb a szervezet normál D-vitamin szintjének fenntartása. Megfigyelések támasztják alá, hogy a vér D-vitamin szintje és a megbetegedések aránya között fordított összefüggés áll fent, továbbá a betegség lefolyásának súlyossága összefüggést mutat a szervezet vitaminszintjével egyes szakirodalmi adatok szerint.

Epidemiológiai adatok azt mutatják, hogy a lakosságban az optimális D-vitamin szint mellett a légúti megbetegedések száma jelentősen csökkenne, továbbá a csonttörés, a cukorbetegség és egyes daganatos megbetegedések is alacsonyabb előfordulási számot mutatnának.

Bioextra D-Spray: Természetes, mint a Nap

D3 sprayA Bioextra D-spray 1000NE a felnőttek, a Bioextra D-spray 200 NE pedig a gyerekek számára ideális választás a napi D-vitamin szükséglet fedezésére. Az innovatív spray formula könnyű adagolást tesz lehetővé, valamint az olívaolajban oldott hatóanyag könnyen felszívódik. Ha még több támogatásra van szüksége immunrendszerének, válassza a Bioextra C+D retard kapszulát, amely a nap során egyenletesen biztosítja a hatóanyag leadást a szervezetben, és speciális bevonatának köszönhetően könnyedén lenyelhető.

infografika nagyitott-04

Ali N.: Role of vitamin D in preventing of COVID-19 infection, progression and severity. J Infect Public Health 2020; S1876-0341: 30531-1.

Második magyarországi konszenzus a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében Magyar Orvos – Szuppl. 2014/1.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3166406/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7231123/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7202265/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7301098/

Megosztás itt: facebook
Facebook