fbpx
Ingyenes kiszállítás 10.000.- Ft felett
Aktuális akcióink

A fokhagyma jótékony hatásai

Írta: bioextra |
Fokhagyma kapszula

Megmutatjuk, hogyan segíthet az egészség megőrzésében!

A történelem során számos, egymástól nagyon távol álló kultúra ismerte fel a fokhagymában rejlő egészségmegőrző erőt, és fedezte fel potenciális alkalmazását a különböző betegségek megelőzésében és kezelésében.  A fokhagyma fogyasztásának előnyei egyre inkább igazolást nyernek, és hatásának módjával kapcsolatban is egyre több a bizonyíték.

A The Journal of Nutrition szakmai lap évek óta publikál a témában, elsőként 2006. márciusi számának 150 oldalas mellékletében, több mint 30 cikkben számoltak be a fokhagyma terápiás értékeiről és hosszan taglalták, hogy a fokhagymában található különféle vegyületek csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, daganatellenes és antimikrobiális hatással bírnak, továbbá jótékony hatással vannak a magas vércukor-koncentrációra. (1)

Hogyan is gondoljunk akkor a magyar gasztronómia egyik alapkövére a jövőben? Terápiás hatásokkal bíró gyógynövényként vagy egyszerű fűszernövényként tekintsünk rá? Segítünk képbe kerülni!

fokhagyma

Gyógyítás egy fűszernövénnyel? 

Régi korok fokhagymás egészségmegőrzése

Az étrendi tényezők kulcsfontosságú szerepet játszanak a különböző betegségek kialakulásában. Az emberi kultúrák között sokféle táplálkozási szokás létezik, amelyekről úgy gondolják, hogy elősegítik az egészséget. Azonban a kulturális különbségek ellenére az egészséges táplálkozási szokásoknak vannak közös jellemzői. A növényi élelmiszerek egészségmegőrző táplálékként való felfogását számos kultúra folklórja tanítja évszázadok óta.

A sokszínű gasztronómiai univerzumban sok nemzet legendás fűszernövényének számít a fokhagyma (Allium sativum). Ázsiából származik, de már az egész világon elterjedt és termesztett növény. Gumójának használatáról a legrégebbi írásos emlékek is beszámolnak, így a Biblia, a sumér agyagtáblák és egyiptomi papiruszok is gyógyító hatású növényként tesznek említést róla. Az ókori Egyiptomban preventív gyógynövényként a piramisokat építő rabszolgák munkaképességének megőrzésére alkalmazták.

Számos bizonyíték maradt fent arról, hogy a legkorábbi görögországi olimpián fokhagymát adtak a sportolóknak az erőnlét növelése érdekében. A különböző kultúrákban gyógyításra (emésztési panaszok, reuma, bőrbetegségek, sebek) és fűszernövényként, valamint misztikus célokra is, a középkorban pedig járványos betegségek megelőzésére használták. (2)

Több leírás szerint is hatásosan lehetett alkalmazni a pestis és a kolera prevenciójára. A népi bölcsesség szerint „ki fokhagymát eszik éhgyomorra jó reggel, nem veszti meg gyomrát akármely rossz vízzel”. Antibakteriális hatásait a tudomány később igazolta. (3) A magyar népi gyógyászatban évszázadokon keresztül bélférgesség kezelésére és bőrbetegségek (pattanások, aknék kezelésére)  is sikerrel alkalmazták. Különös, de a nyers fokhagyma bőrszépítő hatásait a mai napig sokan kipróbálják, bár kellemetlen illata nem teszi túlságosan népszerűvé a gyulladt pattanások lelohasztására.

A reneszánsz kezdetével Európában különös figyelmet fordítottak a fokhagyma egészségügyi előnyeire, így a modern orvoslási metodikáknak is része lett, mivel széles körben elterjedt a hit az egészség megőrzésére gyakorolt ​​hatásáról. 

Június 1. Fokhagyma

A fokhagyma gyógyhatása a szervezetre és az egészségre

Kutatások szerint a fokhagyma:

  • Segíthet csökkenteni a krónikusan magas vérnyomást. (4) A nyers fokhagyma ugyanis allicint tartalmaz, amely lazítja a véredények sima izmait. Amikor ezek az izmok ellazulnak, a vérerek tágulnak és a vérnyomás csökkenhet.
  • Az allicin  a legújabb  – de nem végleges – kutatások alapján daganatellenes hatással is bír. Egyes kutatások arra utalnak, hogy a fokhagyma elfogyasztása segíthet megelőzni bizonyos rákfajtákat. Több tanulmány is kapcsolatot talált a fokhagymában gazdag étrend és a gyomor-, vastagbél-, nyelőcső-, hasnyálmirigy- és emlődaganatok között. (5) Ezek az információk azonban még mindig nem nyertek végleges bizonyosságot, a rendelkezésünkre álló adatok alapján reményt keltők az eddigi kísérleti eredmények.  
  • Az allicin egy kén tartalmú vegyület, ennek okán baktérium-, vírus-, és gombaölő hatása is van. A gyógyszeriparban főként ezen tulajdonságát használják. Hatékony a megfázásos tünetek, emésztőrendszeri zavarok, gyomor-, és bélpanaszok, légúti megbetegedések enyhítésére. (6)
  • Az esetleges vérnyomáscsökkenés mellett a fokhagymának vérhígító hatása is van, lassíthatja az érelmeszesedés kialakulását is. Az érelmeszesedés folyamán a koleszterint tartalmazó plakkok lerakódnak az artériákban, ott megszilárdulnak és szűkítik az ér keresztmetszetét, így növelve a szívroham kockázatát.

Fokhagymát elsősorban nyersen érdemes fogyasztani, ugyanis a benne lévő allicin hő hatására felbomlik, kedvező hatását elveszíti. Sokan erős illatanyaga miatt kiiktatják az étrendjükből, azonban fentebb is említett számos jótékony hatása miatt ajánlott a rendszeres fogyasztása. 

GYÓGYSZERIPARI FELHASZNÁLÁS

Bár a legtöbb gyógynövény esetén másodlagos jelentőségű a feldolgozás módja, a fokhagyma rendkívül instabil, könnyen átalakuló összetevői miatt fontos a kíméletes körülmények biztosítása a gyártás során. A fokhagymában a legnagyobb (bár nem gyógyászati) jelentőséggel az alliináz enzim bír. Az alliináznak a fokhagymavegyületek biológiai hasznosulásában van szerepe, ezért fontos olyan kíméletes feldolgozási módot alkalmazni, amely során az enzim nem veszti el aktivitását.

A fokhagymakészítmények többsége a gumóból készült port tartalmazza, amely a begyűjtést követő aprítással, majd gyors szárítással készül. Ezek a készítmények az allicin képződéséhez szükséges alliint és az alliináz enzimet tartalmazzák nagyobb mennyiségben. Több termék fokhagymaolajat tartalmaz, amely az aprított gumó olajjal, hidegen áztatással készült kivonata, és nem tartalmaz vízoldékony vegyületeket. Az olajos kivonat és a hasonló összetételű illóolaj az eredeti kéntartalmú vegyületek bomlástermékeit tartalmazza, terápiás hatékonyságuk nem feltétlenül éri el a nyers drogét vagy a fokhagymaporét. Egyes készítmények fermentált, szagtalan fokhagymakivonatot tartalmaznak. (7)

Fokhagyma kapszula hatása

A Bioextra hatvani gyárában rendkívül kíméletes eljárással készülnek fokhagyma-készítményeink, amelyeket bátran ajánlunk magas vérnyomás vagy koleszterinszint kezelésére. Továbbá, a fokhagyma immunerősítő hatása miatt is ajánlott , de semmiképpen sem orvosi kezelés kiváltásaként, hanem az orvos által javasolt terápia hasznos kiegészítőjeként. A fokhagymakészítmény alkalmas és javasolható is prevencióra, mert hosszú távú alkalmazása lassíthatja az érszűkület (atherosclerosis) kialakulását. 

60 darabos kiszerelésű étrend-kiegészítő készítményünk a fokhagymakapszulában rejlő aktív hatóanyagok segítségével hozzájárulhat a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzéséhez, valamint stimulálja az immunrendszert.

Mikor ajánljuk?

  • szív-, érrendszeri megbetegedések megelőzésére
  • baktérium, vírus, gomba okozta fertőzések megelőzésére
  • légúti betegségek esetén, valamint az
  • immunrendszer stimulálására

Mik a fokhagyma pozitív hatásai?

  • hozzájárul a légutak egészségének megőrzéséhez
  • támogatja a szervezetet a káros mikroorganizmusokkal, gombákkal, baktériumokkal szemben, így segít a fertőzések leküzdésében
  • segít megőrizni az érfalak rugalmasságát
  • a fokhagyma hatása a vérnyomásra és a koleszterin- és vérszintre nézve is kedvező

Napi 1 fokhagyma kapszula rendszeres szedésével hatékonyan hozzájárulhatunk az immunrendszerünk és a szív-, érrendszerünk támogatásához, ráadásul kellemetlen szagok és mellékíz nélkül.  

BIOEXTRA TIPP: C-vitaminnal együtt szedve fokozható az egészségmegőrző hatása! A C-vitamin ugyanis fontos szerepet játszik a szervezet védekezőrendszerének működésében és a táplálékkal bevitt vas felszívódásában. Ezenkívül szükséges az idegrendszer normál működéséhez is, valamint hozzájárul a fáradtság, kifáradás csökkentéséhez és az erek normál állapotának fenntartásához.

FORRÁS:

(1)(3)(7)http://www2.pharm.u-szeged.hu/phcogweb/Cikkek/CsF%202006-4.pdf

(2)Barnes J, Anderson LA, Phillipson JD: Herbal medicines. Second Ed. Pharmaceutical Press, London-Chicago, 2002, pp. 226-240

(4) https://nccih.nih.gov/health/garlic/ataglance.htm

(5)https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/diet/garlic-fact-sheet

(6)https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD006206.pub4/full

https://hu.wikipedia.org/wiki/Fokhagyma