fbpx
Ingyenes kiszállítás 10.000.- Ft felett
Aktuális akcióink

Gyógynövények fajtái – ezek segíthetnek megőrizni az egészségedet

Írta: bioextra |
Gyógynövények fajtái - ezek segíthetnek megőrizni az egészségedet

A gyógyítás és a gyógyszeres terápia gyökerei gyakorlatilag egyidősek az emberrel. Az ősi kultúrák kivétel nélkül ismertek és alkalmaztak gyógyhatású növényeket. Manapság a fitoterápia (így nevezik azt a tudományágat, mely a növények terápiás célú felhasználásával foglalkozik) a modern kori orvoslás egyik fontos kiegészítő ágazata.

A növények számos hasznos hatóanyagot tartalmaznak, melyek kellő ismerettel történő használata segíthet a betegségek megelőzésében, bizonyos esetekben akár azok enyhítésében is. A gyógynövények listája, ha nem is végtelen, de szép számmal akad rajta választék szinte minden testi bajra. Válasszunk bátran a gyógynövények különböző fajtáiból, mutatjuk, melyiket érdemes a házi patika részévé tennetek!

Gyógynövények alkalmazása régen

A gyógyhatású növényeket kezdetben a maitól eltérően alkalmazták. A fájó testrészek bedörzsölése levelekkel, fakérgekkel, megszárított növényi részek sebbe szórása, csalánnal történő megcsapkodás mind megszokott volt. A főzetek, forrázatok és azok belsőleges elfogyasztása később vált elterjedté. Manapság viszont az is fontos, hogy pontosan ismerjük, milyen hatóanyagot és azt mekkora mennyiségben tartalmazza az adott növény.

Gyógynövényeket fogyaszthatunk teák, tinktúrák, szilárd kivonatok formájában, vagy akár a hatóanyagok teljesen izolált molekulaként is kinyerhetők, és akad olyan, amelyik szintetikusan is előállításra kerülhet.

Legismertebb gyógynövények fajtái

Bizonyára mindenki ismeri a kamillát, a csalánt, a hársfavirágot, a bodzát és a zsályát. Ezeket a gyógynövényeket általában meghűléses időszakokban fogyasztjuk, amikor nem szeretnénk egyből gyógyszerhez nyúlni, de mégis gondolunk a szervezetünk támogatására. A csalán kiváló vízhajtó hatással is rendelkezik, a citromfű – szintén jól ismert gyógynövény- nyugtat, segíti az elalvást. Külsőleg is használhatóak az egyes fajták, például a körömvirág kivonatot tartalmazó krémek kiválóak égési sérülések gyógyítására.

A gyógynövénykivonatok remek választást nyújtanak, hiszen koncentráltan tartalmazzák a növények hasznos részét, könnyen adagolhatók és fogyaszthatók. Esetleges kellemetlen mellékízük gyümölcslével, szörppel jól elfedhető. Gyakori kivonószer az alkohol, ugyanis ez jó oldószere a legtöbb növényi hatóanyagnak.

Névtelen terv

Gyógynövények felhasználása

Légúti fertőzések esetén

Egy forró tea mindig jól esik, főleg, ha meghűléssel küzdünk. Ám ilyenkor jobb nem csak kedvenc ízesített teánkat szürcsölni, hanem valamilyen gyógyhatású növényből készült főzetet kortyolgatni! Mézzel édesítve és friss citromkarikákkal dúsítva igazi házi ellenszere lehet a felső légúti megbetegedéseknek az echinaceából vagy a zsályából készült tea.

Echinacea

A bíbor kasvirág (Echinacea purpurea) kiváló természetes immunerősítő gyógynövény. Fokozza a szervezet ellenálló képességét, segít megelőzni és enyhíteni a felső légúti betegségek tüneteit. Használata kúraszerűen javasolt, 10 napig, majd 8 hét szünet tartandó. Amennyiben a felső légúti panaszok nem enyhülnek, mindenképp keressük fel orvosunkat!

Névtelen terv

Orvosi zsálya

Az orvosi zsálya (Salvia officinalis) csökkenti az enyhe emésztőrendszeri panaszokat (puffadás, hasi görcsök, emésztési nehézségek), serkenti a bélmozgásokat. Továbbá felső légúti megbetegedések esetén köhögéscsillapító hatással bír, enyhíti a torok fájdalmát. Csökkenti az éjszakai izzadás mértékét is.

zsálya

A máj egészségéért

máj az emberi szervezet legnagyobb mirigye, funkciói igen sokrétűek. Rohanó világunk hétköznapjai azonban megnehezítik a máj amúgy is sokrétű és sokszor túlterhelt feladatellátását. Szerencsére sokat tehetünk ezen állandóan dolgozó szervünkért a természet erejével is!

Máriatövis

A máriatövis termése többek között olyan vegyületkomplexet is tartalmaz, mint a szilimarin. Laboratóriumi- és állatkísérletes tesztek során a növényben található szilimarin kiemelkedő májkárosodás elleni és májregenerációt elősegítő hatást mutatott. Kísérletek igazolták azt, hogy az előzetesen adott szilimarin több ismert méreganyag, mérgező hatását gátolta, sőt, hatásos ellenszere kialakult mérgezéses állapotoknak is! A szilimarin tehát májvédő hatást mutat számos májkárosító anyaggal szemben.

Emellett laboratóriumi kísérletekkel kimutatták, hogy a szilimarin egyes komponensei gátolják az alkohol károsító hatását is.

Nevtelen terv

Vese- és prosztata panaszok esetén

A bőséges folyadékfogyasztás jó hatással van szervezetünk, kiváltképp a vesénk működésére, érdemes napi 2-3 liter folyadékot inni naponta. Ezt a mennyiséget teákból is fedezhetjük, ideálisan cukrozatlan formában. Egyes növényi hatóanyagok jótékony hatással bírnak a vese működésére, segítik a vizeletürítést, vízhajtó hatásúak.

Csalán

A csalán (Urtica dioica) az egyik legismertebb gyógynövény. Hatékonyan alkalmazható ízületi gyulladások, reumatikus betegségek kezelésére. Emellett alkalmas vesetisztításra, vizelethajtásra, köhögéses panaszok enyhítésére. Gazdag C- és B-vitaminokban és flavonoidokban.

csalán

Cickafark

A cickafark (Achillea millefolium) hatékony elsősorban a menstruációs görcsök csillapításában, de a gyomor- és bélgörcsök enyhítésére is alkalmazható. Emellett vizelethajtó tulajdonságú, ugyanis segítik a vesék kiválasztó funkcióját. Enyhíti a felfázás tüneteit. Külsőleg is alkalmazható: ülőfürdőként a kismedencei gyulladások kezelésére, ecsetelőként fogínygyulladások enyhítésére.

cickafark

Kisvirágú füzike

A kisvirágú füzike (Epilobium parviflorum) a jóindulatú prosztata- megnagyobbodás tüneteinek enyhítésére javallott. Csökkenti a vizelési ingert és növeli az ürített vizelet mennyiségét. Fontos az orvosi konzultáció annak megállapítása érdekében, hogy valóban jóindulatú elváltozásról van-e szó!

epilobium

Élénkítő- vagy nyugtatószerre van szükséged?

A gyógynövények egyes fajtái nyugtatóan hatnak az idegrendszerre, segítik az elalvást, míg mások ezzel ellentétesen hatva, élénkítenek, serkentik a koncentrációs képességeket.

Citromfű

A citromfű (Melissa officinalis) jól ismert nyugtató, szorongás oldó hatásáról. Alvászavarok esetén jótékony lehet az elalvás elősegítésére. A stresszes hétköznapok feszültségeit segít enyhíteni. Továbbá emésztésjavító és puffadásgátló hatású gyógynövény.

levelek

Ginseng

A ginseng (Panax ginseng) fokozza a szellemi és fizikai teljesítőképességet, élénkít. Növeli a koncentrációs képességet, serkenti a vérkeringést. Afrodiziákum hatású.

ginseng

Ezeken kívül számos egyéb hatással bíró növény is szerepel a gyógynövények listáján!

Egybibés galagonya

A galagonya (Crataegus monogyna) a szív- és érrendszeri megbetegedések gyógynövénye. Használatos magas vérnyomás, koszorúér-betegségek esetében. Javítja a szív vér, s így oxigén ellátottságát. Segít megelőzni az érelmeszesedés kialakulását.

galagonya

Körömvirág

A körömvirág (Calendula officinalis) ismert sebgyógyító, hámosító, égési sérüléseket enyhítő hatásáról. Külsőleg, az előbb említetteken túl, visszér és ekcéma kezelésében is hatékony lehet. Belsőleg fogyasztva csökkenti a gyomor- és nyombélfekély tüneteit, segíti az emésztést, szélhajtó hatással bír.

körömvirág

A gyógynövények fogyasztása

A Bioextra termékkínálatában is számos gyógynövény kivonat és tea található, amelyek természetes támogatást nyújtanak szervezetünk számára.

ALKOHOLOS KIVONATOK

gyógynövény cseppek

TEÁK

Aki nem kedveli a 100% gyógynövénytartalmú, de alkoholt tartalmazó kivonatokat, azoknak ajánljuk szelídebb ízvilágú, minőségi teáinkat.

Névtelen másolata