fbpx
Ingyenes kiszállítás 10.000.- Ft felett
Aktuális akcióink

BIOEXTRA VitaminKisokos: milyen vitaminokat ajánlunk a nyári időszakra?

Írta: bioextra |
BIOEXTRA VitaminKisokos: milyen vitaminokat ajánlunk a nyári időszakra?

Sokszor felmerül a kérdés, hogy van-e létjogosultsága a nyári időszakban az étrend-kiegészítőknek. Amikor beköszönt az igazi kánikula, és megtelnek a piacok, boltok harsogóan friss zöldségekkel, lédús gyümölcsökkel és sokkal többet tartózkodunk a szabadban is, akkor a legtöbben csak indokolt esetben választanak vitaminkészítményeket.

Általános szemlélet, hogy táplálék-kiegészítőkkel és vitaminkúrákkal csak a hideg, téli, megfázásokkal terhelt időszakokban támogatjuk az immunrendszer működését. Pedig a szervezetünk egész évben, évszaktól függetlenül igényli, hogy jól működjön és megkapja azokat a szükséges tápanyagokat, amelyek az egészség megőrzéséhez szükségesek.

A pandémia utóhatásának köszönhetően látható lett, hogy ebben a témában is egy másfajta tudatosság kezdett el kialakulni az emberekben.

Az egészség megőrzése fontosabb, mint valaha, ami azt is jelenti, hogy már nemcsak a téli időszakban lesz jellemző a táplálkozás kiegészítése.

De mit jelent ez valójában, hogyan tekintsünk a nyári vitaminokra és egyáltalán létezik-e ez a kategória? Összefoglaló írásunkból kiderül!

TÁPLÁLÉKOD LEGYEN A GYÓGYSZERED?

A hagyományos orvoslásnak alapvető ideológiája az a gondolat, hogy akkor vagyunk egészségesek, ha a szervezetünk igényeinek megfelelően étkezünk. Éppen ezért sokan gondolják úgy, hogy a megfelelő étkezés mellett nincs szükség táplálék-kiegészítőkre, főleg nem nyáron. De azok, akik ezt a hozzáállást képviselik, nem feltétlenül foglalkoznak azzal, hogy egyes embereknél ugyanaz az étkezési rend eltérő felszívódást jelent, mivel nemcsak személyiségben, hanem alkatilag is mindannyian különbözünk egymástól.

Arról is nagyon sokat hallani, hogy az elmúlt évtizedekben csökkent az élelmiszerekben megtalálható tápanyagérték a megváltozott  termelési  szokásoknak köszönhetően. Ráadásul vannak olyan helyzetek, amikor az évszak ellenére, pusztán az élethelyzetünkből kifolyólag szükségünk van extra támogatásra, pl. várandós kismamák, hasmenéssel járó vírusfertőzések, vagy akár idősebb korban lévő emberek esetében. Melyek hát azok a vitaminok és ásványi anyagok, amelyek tudatos pótlására mindenkinek szüksége lenne évszaktól függetlenül, télen és nyáron egyaránt?

Megmutatjuk a szerintünk legfontosabb és legkönnyebben pótolható tápanyagokat!

1

C-vitamin – minden nap!

Alapvetően azt mondhatjuk, ha valaki egészségesen és változatosan táplálkozik, akkor nagy valószínűséggel a napi szükséges C-vitamin mennyiséget bejuttatja a szervezetébe. Ha szeretnénk jobban hasznosítani a C-vitamint, például járványidőszakban, érdemes rásegíteni arra, hogy elég legyen belőle a szervezetünkben. Túladagolni nehéz, hiszen vízben oldódik, így azt, amit nem használtunk fel, testünk a vizelettel kiválasztja.  Légkondicionáló mellett, amikor a szervezetünket érintő folyamatos hőmérséklet-ingadozások következményeként könnyebb egy-egy nyári náthát és megfázást összeszedni, akkor célszerű extrán támogatni a szervezetünket és belefogni egy kisebb C-vitamin kúrába.

A C-vitamin hozzájárul:

  • az immunrendszer normál működéséhez
  • a normál kollagénképződéshez és ezen keresztül az erek normál állapotának és a fogak, normál csontozat, porcok, valamint a bőr normál állapotának, működésének fenntartásához a vas felszívódásához.

Az idegrendszer normál működéséhez szintén nagyon fontos a megfelelő C-vitamin pótlás, ahogyan a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméért is felel, és hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez.

D-vitamin – az immunrendszer támogatója

A D-vitamin emberi szervezeten belüli szerepének felderítése a kutatások célpontjába került. Nagy vizsgálati elemszámon végzett kutatások igazolják, hogy a D-vitamin-hiány és egyes betegségek kialakulásának kockázata között szignifikáns összefügés található. Az egyik legfontosabb felismerés az immunrendszer működésére kifejtett hatás. A D-vitamin szükséges az immunrendszer normál működéséhez. Több klinikai vizsgálat bebizonyította, hogy a D-vitamin-pótlás lerövidíti a megfázásos betegségek és az influenza megbetegedés időtartamát, valamint a betegség lefolyása enyhébb, szemben azokkal, akik nem szednek D-vitamint. Egy több évig tartó vizsgálatban azt is igazolták, hogy a D-vitamin rendszeres szedése csökkenti a húgyúti fertőzések gyakoriságát is.

Gyermekek számára, 6 éves korig napi 600NE, serdülő korban lévőknek napi 1000NE, míg felnőtteknek napi 1000-2000NE D-vitamin fogyasztása javasolt.

3

Magnézium  – stresszes és túlterhelt időszakok vitaminja

A magnézium olyan ásványi anyag, amely nagyon fontos szerepet játszik az idegek és az izmok, beleértve a szívizom működésében. A magnéziumhiány kellemetlen fáradtságként, energiahiányként és izom-rendellenességként nyilvánulhat meg és persze főleg gyakori izomgörcsökként. A gyakori fejfájás is sok esetben a magnéziumhiány következménye lehet.

Egy átlagos felnőttnek napi 300-400 mg magnéziumra van szüksége az izmok és az idegek normál működéséhez, akár téli, akár nyári időszakról beszéljünk. A nagyon sportosan aktív embereknek pedig még ennél is nagyobb adagban van szükségük rá.

A magnézium:

  • hozzájárul a normál izomműködéshez,
  • hozzájárul a normál csontozat és fogazat fenntartásához,
  • szükséges az energiatermelő anyagcsere-folyamatokhoz.
Bioextra Magne+C+B6

Kalcium – az egészséges fogak és csontok őre

A kalcium az emberi szervezetben a legnagyobb mennyiségben megtalálható ásványi anyag, hiszen a csontok tömegének 0,75-1,2 kg tiszta kalcium. A kalcium legnagyobb része a csontokban és a fogakban van, ahol a foszfáttal együtt kalcium-foszfát só formájában található, fennmaradó része a sejtekben és a sejtek közötti térben ionos formában van. A kalcium-foszfát kristályok adják a csontok és a fogak keménységét, míg a szabadon maradó mintegy tíz grammnyi kalciumnak döntő fontossága van az izmok, az idegrendszer, a véralvadás és számos enzim működésében.

immunrendszer erősítése természetesen

B-vitamin komplex  – egy sokoldalú vitamincsalád

A B-vitaminok a vízben oldódó vitaminok közé tartoznak, így a szervezet nem tudja őket hosszú távon eltárolni, folyamatos pótlásuk elengedhetetlen. Számos vitamint megkülönböztetünk köztük, így hatásuk is rendkívül sokrétű. 

A B-vitaminok hozzájárulnak a kifáradás és a fáradtság csökkentéséhez, valamint fontos szerepet töltenek be a bőr és a haj egészségének fenntartásában is. Fontos szerepet játszanak az immunrendszer energiatermelő anyagcsere-folyamataiban (B1, B2, B3, B5, B6, B12), hozzájárulnak az idegrendszer épségéhez (B2, B3, B12) és a bőrünk egészségéhez (B2, B3). Ennél fogva a B-vitaminok hiányának tünetei leginkább idegrendszeri, bőrgyógyászati, emésztőrendszeri és pszichiátriai tünetek képében jelentkezhetnek.

2

Vas – kúraszerűen, évente legalább egyszer

A vashiány egy világszerte minden harmadik embert érintő népbetegség, ami azért ennyire elterjedt, mert vasszegény a táplálkozásunk. A vashiány sajnos egy jelentősen aluldiagnosztizált állapotnak számít a népesség körében.  A vas elengedhetetlen szerepet játszik a szervezet egészséges működésében és a megfelelő immunrendszer fenntartásában. Különösen fontos, hogy még mielőtt kialakulhatna súlyosabb vérszegénységet jelentő állapot, felismerjük a vashiányra utaló jeleket, tüneteket, és tisztában legyünk a megelőzés fontosságával.

Vérünkben az segítség - Véradás a Ferrovit kapszulával

Fontos, hogy a vas felszívódására hatással vannak más vitaminok, ásványi anyagok, gyógyszerek és ételek is.

A C-vitamin segíti a vas felszívódását, ezért ajánlott őket együtt fogyasztani. Ezzel szemben viszont a magnézium, kalcium, egyes antibiotikumok, savlekötők, a pajzsmirigy betegségekben alkalmazott gyógyszerek, de ezeken túl a magas rosttartalmú gabonák, a tea, a kávé és a tej is gátolja a vas felszívódását. Ezeket a gyógyszereket, élelmiszereket 2 órával a vaspótló készítmény bevétele előtt vagy után fogyasszuk.

Általánosságban igaz, hogy a vas készítményeket érdemes éhgyomorra fogyasztani, érzékeny gyomrúak esetén étkezés közben.

Nevtelen terv

Van olyan, hogy nyári vitamin?

Nemcsak a fenti szűk lista, hanem minden vitamin és ásványi anyag egyformán fontos az egészségünk megőrzése szempontjából, és egyetlen esetben sem helyettesíthető az egészséges és változatos étrend, valamint megfelelő mozgásmennyiség pusztán kapszulákba és tablettákba zárt vitamin-készítményekkel.

Mindemellett kifejezetten „nyári vitaminok” nem léteznek, de az valós tény, hogy csak azért, mert beköszöntött a nyár, attól még a szervezetünknek lehetnek hiányai vitaminokból és egyéb ásványi anyagokból. Érdemes figyelni magunkra és jó minőségű, magas hatóanyag tartamú étrend-kiegészítőkkel támogatni a szervezetünket télen és nyáron egyaránt.

Forrás:

  • Marjolein Dubbers – Hormonkontroll – A természetes egyensúly titka
  • dr. Kovács Anikó gyógyszerész https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/3849/amit-tudni-kell-a-kalciumrol