fbpx
Ingyenes kiszállítás 10.000.- Ft felett
Aktuális akcióink

A máj egészsége

Írta: bioextra |
A máj egészsége

Ha az emberi szervezet egészséges működéséről van szó, a legtöbbeknek az immunrendszerük jut eszükbe, mely védelmi gátat biztosít a szervezetbe került idegen anyagok ellen. Ám szerencsére egyre többen gondolnak e szókapcsolat hallatán májukra, s a máj által végzett funkciók fontosságára az egészséges és kiegyensúlyozott szervezet fenntartása érdekében.

Nem hiába, hiszen a máj a szervezet szinte valamennyi anyagcsere folyamatában részt vesz. Épségének és egészségének hosszú távú megőrzése döntő fontosságú életminőségünk szempontjából.

Rohanó világunk hétköznapjai azonban megnehezítik a máj amúgy is sokrétű és sokszor túlterhelt feladatellátását. Szerencsére van pár tipp a tarsolyunkban, hogyan támogathatjuk a májunkat napról napra!

Máj regenerálása egyszerűen

A máj szerepe az éltünkben

A máj az emberi szervezet legnagyobb mirigye, funkciói igen sokrétűek. Elsősorban az anyagcsere szervének nevezhető. Az anyagcsere az a folyamat, mely során az élő szervezetekben anyag-, energia- és információáramlás történik, s gyakran használatos a metabolizmus szó is erre a biokémiai fogalomra. Az anyagcsere (metabolizmus) során a külvilágból a szervezetbe kerülő tápanyagok lebomlanak, felszívódnak és átalakulnak a test saját építőköveire, majd a hasznosíthatatlan salakanyagok ürülnek. A sejtek, szövetek számára így biztosítható a folyamatos tápanyagellátás. Mind a lebontó, mind a felépítő folyamatok együttesen jelentik az anyagcserét és a két folyamat egyensúlya nélkülözhetetlen a szervezet egészséges működése szempontjából.

Az anyagcsere és a tápanyagforgalom központi szerve a máj.

A táplálékból felszívódott tápanyagok közvetlenül a májhoz jutnak el. A májban azonban nemcsak a tápanyagok anyagcseréje történik, hanem itt metabolizálódnak a gyógyszerhatóanyagok is, és egyéb toxikus kémiai vegyületek, vagy akár az alkohol is itt kerül lebontásra vagy átalakításra. Továbbá a máj felelős az epe termeléséért is, mely emésztőnedv felelős a táplálékkal a szervezetbe kerülő zsírok emulgeálásában, azaz apró cseppekké alakításában, valamint a zsírbontó enzimeket is aktiválják.

A szénhidrát-, zsír- és fehérje anyagcserén túl azonban a máj a hormonanyagcserében is részt vesz, benne raktározódik a vas, az A-, a D– és a B12-vitamin, itt termelődnek bizonyos véralvadási faktorok és a szervezet méregtelenítését is ez a szerv végzi.

Májvédelem

Életmódunk hatása a májra

Szerencsére a máj képes önmaga magasfokú regenerálására. Ez viszont nem jelenti azt, hogy helytelen életmódunkkal büntetlenül terhelhetjük ezt a fáradhatatlanul dolgozó szervünket. Hétköznapi szokásainkkal sokat tehetünk májunk védelmének és kímélésének érdekében. A kiegyensúlyozott, alacsony zsírtartalmú táplálkozás fontos az elhízás, s a máj elzsírosodásának megelőzése szempontjából. A test zsírtartalmának normális tartományon belüli tartása helyes táplálkozással és rendszeres sporttal jelentősen hozzájárul a máj egészségéhez.

Elsősorban olyan életmódbeli változtatásokra törekedjünk, melyek hosszú távon tarthatók.

Ha hirtelen túl drasztikus lépéseket vezetünk be életünkbe, rövid idő alatt épp az ellenkező hatást válthatjuk ki, s akár még az addiginál is egészségtelenebb módon fogunk táplálkozni vagy a sportolásba vetett kezdeti lelkesedés gyorsan alább hagy.

Az egészséges életmódhoz hozzá tartozik az alkoholfogyasztás mérséklése is.

A nagy mennyiségű, rendszeresen fogyasztott alkohol károsítja a májsejteket és hosszútávon alkoholos zsírmájhoz, majd később májcirrózishoz (máj zsugorodáshoz) vezet. Egy átlagos férfi napi 60 gramm (12 dl sör, 6 dl bor, 1,5 dl tömény ital), míg egy nő 20 gramm (4 dl sör, 2 dl bor, 0,5 dl tömény ital) tiszta alkohol napi szintű, éveken át tartó fogyasztása májkárosodáshoz vezet.

Máj regenerálása egyszerűen az ünnepek alatt és után

A mérsékelt, és kizárólag ellenőrzött minőségű alkohol fogyasztásával csökkenthetjük az alkoholos zsírmáj kialakulásának kockázatát.

Mit tehetünk, ha az életmódbeli változtatásokon kívül több támogatást is szeretnénk nyújtani májunknak?

A máriatövis (Sylibum marianum) gyógynövény régóta ismert májregeneráló hatásáról. Ez a benne lévő hatóanyag komplexnek, a szilimarinnak köszönhető. Használata nemcsak az egészségmegőrzésben elterjedt, hanem fontos helye van a bizonyítékokon alapuló orvoslásban is. A növény érett termése az Európai Gyógyszerkönyvben is hivatalos növényi hatóanyagforrás.

Különlegessége, hogy már azelőtt terápiás tulajdonságot tulajdonítottak neki, még mielőtt bekerülhetett volna az Európai Gyógyszerkönyvbe, ugyanis a középkorban már előszeretettel használták epebajok és sárgaság kezelésére. A XX. század közepén végzett farmakológiai vizsgálatoknak köszönhetően pedig végleg bebizonyosodott a növény epe- és májpanaszokat enyhítő hatása.

De melyek is pontosan ezek a hatóanyagok és milyen hatásokkal bírnak?

Laboratóriumi- és állatkísérletes tesztek során a növényben található szilimarin kiemelkedő májkárosodás elleni és májregenerációt elősegítő hatást mutatott. Kutatások igazolták azt, hogy az előzetesen adott szilimarin több ismert méreganyag, májkárosító gyógyszer és gombatoxin mérgező hatását gátolta, sőt, hatásos ellenszere volt a már kialakult mérgezéses állapotoknak is! A szilimarin tehát májvédő hatást mutat számos májkárosító anyaggal szemben.

Emellett kimutatták, hogy a szilimarin egyes komponensei gátolják az alkohol károsító hatását is.

Májvédelem

A máriatövis, s így a szilimarin elsőként felismert jótékony hatását gombamérgezések kapcsán igazolták. A gyilkos galóca mérgezés ellenszere – mely hazánkban is gyakori a nem bevizsgált gombák fogyasztása miatt – nem más, mint a szilimarin. A szilimarin ezt a védelmező hatást úgy éri el, hogy gátolja a gombákban lévő méreganyagok a sejtekbe jutását.

Mindezeken túl a szilimarin serkenti a máj epetermelését, illetve stimulálja az epesók képződését.

MIT TUD MÉG A SZILIMARIN?

  • Jelentős antioxidáns hatással is bír, vagyis fokozott készséggel reagál a szabadgyökökkel szemben, melyek oxidatív károsodást okoznak a sejtmembránon, az enzimeken és a fehérjéken. Az alkohol okozta oxidációs folyamatokat is mérsékli, ezáltal csökken a máj károsodása.
  • Gyorsítja a májsejtek regenerációját, fokozza a fehérjék képződését. Ez a hatás a máj egészségének szempontjából sokkal nagyobb jelentőséggel bír, mint a mérgek elleni védelemé.
  • A szilimarin enyhíti a szervezetbe jutott mérgek által okozott károsodásokat, azok kiürülését is serkenti.
  • A szilimarin gyulladáscsökkentő hatással is bír, ennek a krónikus májgyulladás (hepatitis) enyhítésében van szerepe. Sőt, a vírusos eredetű májbetegségek kezelésében is hatékony lehet.

Mindezeket összegezve elmondható, hogy a szilimarin a hirtelen jelentkező és a hosszú ideje fennálló károsodások kivédésére és a már meglévő ártalmak enyhítésére egyaránt alkalmazható. A máriatövis készítmények a mai modern orvoslásban a toxikus májkárosodás, a krónikus hepatitis és a májcirrózis kiegészítő kezelésének nélkülözhetetlen eszközei.

A hatásosságuk mellett kiemelten fontos, hogy alig tapasztalhatók mellékhatások szedésük során, így szedése rendkívül biztonságos.

Terhesek és szoptatós anyák is biztonsággal alkalmazhatják.

Májvédelem

Azonban e közismert gyógynövények kívül egyéb vitaminokkal is támogathatjuk májunk egészségét.

               A kolint talán kevesen ismerik, viszont szintén fontos vegyület a máj egészségének szempontjából. A kolin szükséges a koleszterin májból történő eltávolításához. A kolin hiánya nagyon ritka, ám ha ez a hiány hosszú távon áll fenn, zsír és koleszterin halmozódik fel a májban, így kialakulhat a nem-alkoholos zsírmáj, s a betegség előrehaladását követően májcirrózishoz vezethet. A kolin tehát szerepet játszik bizonyos májkárosodások megelőzésében. A máj is állít elő kolint, viszont nem akkora mennyiségben, ami fedezné a napi szükségletet, így azt külső forrásból is pótolnunk kell. A magas kolin tartalmú élelmiszerek közé tartoznak a vörös húsfélék, a hal, a csirke hús, a tojás és a tejtermékek, de a brokkoli, a karfiol, a kelbimbó és a káposzta is tartalmazza ezt az esszenciális mikrotápanyagot. A máj egészségén kívül a kolin az agy és az idegrendszer épségének fenntartásában is nélkülözhetetlen.

A szilimarin mellett kolint és E-vitamint is tartalmaz, a máj komplex védelme érdekében.

Az E-vitamin kiváló antioxidáns hatású vegyület. Az antioxidánsok védik a szervezetet az azt károsító szabad gyökökkel szemben. A szabad gyökök olyan molekulák, melyek szerkezetüknél fogva nagyon reakcióképesek, s így a szervezet sejtjeivel is könnyen reagálnak, abban károsodást okozva. Az antioxidánsok a szervezetünk sejtjei, enzimjei, fehérjéi helyett reagálnak a szabad gyökökkel, hiszen kémiai szerkezetüknél fogva nagyobb affinitást mutatnak a szabadgyökök felé.

Az E-vitamint táplálékunkból könnyen fedezhetjük. Az olajos magvak, a növényi olajok és a zöld leveles növények mind gazdag antioxidáns források.

Egyes kutatások alátámasztják, hogy a kolinhoz hasonlóan az E-vitamin is segíthet megelőzni a nem-alkoholos zsírmáj kialakulását.

Májvédelem

A máj védelméért az életmódbeli változtatásokon túl étrend-kiegészítőkkel is tehetünk. A Bioextra Silymarin Komplex étrend-kiegészítő kapszula ebben lehet segítségünkre. Termékünk kapszulánként 280 mg máriatövis standardizált kivonatát tartalmazza, melyből 210 mg szilimarin. Ez a mennyiség az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által engedélyezett legmagasabb felhasználható szilimarin mennyiség étrend-kiegészítők esetén.

Büszkeség, hogy termékünk éppen emiatt nyerte el a Májbetegekért Alapítvány támogatását is.