fbpx
Ingyenes kiszállítás 10.000.- Ft felett
Aktuális akcióink

Vitaminokkal az immunrendszerért?

Írta: bioextra |
Vitaminokkal az immunrendszerért?

A hideg idő beköszöntével immunrendszerünk támogatása különösen fontossá válik, hiszen az időjárás kedvez a vírusok, baktériumok szaporodásának, s védekezőképességünk is csökken.

Természetesen nem zárhatjuk el magunkat a külvilágtól, de szerencsére egyes vitaminok és ásványi anyagok bizonyítottan segítik az immunrendszer működését. A COVID-19 pandémia kapcsán egyre többet hallhatunk a szervezetünk természetes védekezőfunkcióit támogató étrend-kiegészítőkről, melyeket hatékonynak találnak a koronavírussal szemben.

Cikkünkben összegyűjtöttük az immunrendszert pozitívan befolyásoló vitaminokat, ásványi anyagokat, s ezek vonatkozásait a COVID-19 megelőzésében. Valóban tudunk tudatosan védekezni e betegség ellen, vagy mindez csak marketingfogás?

vitamin

Miért is fontosak a vitaminok az immunrendszer működéséhez?

A vitaminok és az ásványi anyagok olyan mikrotápanyagok,

melyek kis mennyiségben nélkülözhetetlenek az emberi szervezet egészséges működéséhez.

A C-vitamin, a D-vitamin, a szelén és a cink kiemelkedő szerepet tölt be a megfelelő immunfunkciók kialakításában. Általánosságban elmondható, hogy ha napi beviteli értékük nem haladja meg a felnőttek számára szükséges mennyiséget, szervezetünk fogékonyabb lesz a fertőzésekkel szemben, valamint a betegségek lefolyása is hosszabbra nyúlik. Ezért tehát lényeges, hogy gondoskodjunk szerveztünk raktárainak feltöltéséről, így felvértezve magunkat az idegen kórokozók ellen.

vitamin

C-vitamin

A C-vitamin elsőként jut eszünkbe, ha a megfázásos betegségek megelőzéséről vagy enyhítéséről esik szó. Nem véletlenül.

  • A C-vitamin szükséges az immunrendszer normál működéséhez, így segít a fertőzéses betegségek elleni védekezésben. Ez a nélkülözhetetlen vitamin fontos hatóanyag mind a veleszületett, mind a szerzett immunválasz szempontjából.
  • A C-vitamin támogatja a bőr barrier funkcióit a kórokozók bejutásának megakadályozása érdekében, s antioxidáns hatása révén a környezetből érkező oxidatív stresszel szemben is védelmet nyújt. E védelem hiányában a szervezetben felszaporodhatnak a gyulladásos faktorok, melyek kedvezőtlenek számos fertőzés esetében.
  • A C-vitamin felhalmozódik bizonyos immunsejtekben, fokozva azok idegen anyagokat bekebelező hatásukat, így eredményezve a kártékony baktériumok pusztulását.
  • A C-vitamin segíti a T-sejtek és B-sejtek keletkezését, valamint fokozza a fehérvérsejtek számát és aktivitásukat is serkenti. Ezek azok az alakos elemek szervezetünkben, melyek bekebelezik a testidegen kórokozókat.

Kutatások bizonyítják, hogy a légúti fertőzésben szenvedők esetében a vér C-vitamin szintje alacsony. A C-vitamin hatásának következtében a náthás, influenza-szerű megbetegedések lefolyása rövidülhet. Az őszi- téli időszakban ezért érdemes megnövelni a napi C-vitamin fogyasztási mennyiséget, 500 – 1000 mg-ra.

A C-vitamin a COVID-19 elleni küzdelem kapcsán ismét a kutatások fókuszába került.

Tapasztalatok szerint a magas dózisú, cinkkel kombinált, intravénásan adott C-vitamin hozzájárulhat a COVID-19 kezeléséhez.

vitamin

D-vitamin

A D-vitamin emberi szervezeten belüli szerepének felderítése a kutatások célpontjába került. Nagy vizsgálati elemszámon végzett kutatások igazolják, hogy a D-vitamin-hiány és egyes betegségek kialakulásának kockázata között szignifikáns összefüggés található.

Miért?

Az egyik legfontosabb felismerés az immunrendszer működésére kifejtett hatás. A D-vitamin szükséges az immunrendszer normál működéséhez, viszont ezen túlmutatóan is igazolt egyéb hatása. Több klinikai vizsgálat bebizonyította, hogy a D-vitamin-pótlás lerövidíti a megfázásos betegségek és az influenza megbetegedés időtartamát, valamint a betegség lefolyása enyhébb, szemben azokkal, akik nem szednek D-vitamint.

Egy több évig tartó vizsgálatban azt is igazolták, hogy a D-vitamin rendszeres szedése csökkenti a húgyúti fertőzések gyakoriságát is.

Hogyan fejti ki hatását a D-vitamin?

A D-vitamin funkciói magukba foglalják a veleszületett és az adaptív immunválasz modulációját. A D-vitamin immunológiai hatása mögött az immunsejtek D-vitamin-receptor kihelyező képessége áll. Az immunrendszer sejtjei képesek szintetizálódni D-vitamin hatására, illetve receptorok útján reagálni annak jelenlétére.

Epidemiológiai adatok azt mutatják, hogy a lakosságban az optimális D-vitamin szint mellett a légúti megbetegedések száma jelentősen csökkenne, továbbá a csonttörés, a cukorbetegség és egyes daganatos megbetegedések is alacsonyabb előfordulási számot mutatnának.

A jelenlegi pandémia még nagyobb jelentőséget ad a D-vitaminra irányuló kutatásoknak.

Előtérbe kerülnek a prevenciós stratégiák, az életmódbeli változtatások.

Ezen szempontok közül egyik legfontosabbnak látszik a szervezet normál D-vitamin szintjének fenntartása. Megfigyelések támasztják alá, hogy a vér D-vitamin szintje és a megbetegedések aránya közt fordított összefüggés áll fent, továbbá a betegség lefolyásának súlyossága összefüggést mutat a szervezet vitaminszintjével egyes szakirodalmi adatok szerint.

Valóban hatásos a COVID-19 megelőzésében?

Bizonyos hírekkel ellentétben a D-vitamin nem képes a COVID-19 megelőzésére vagy gyógyítására, ám a vérszint alacsony D-vitamin koncentrációja bizonyítottan fogékonyabbá tesz a fertőzésekkel szemben. Ebben az esetben

a D-vitamin pótlás csökkenti a betegségek gyakoriságát, s azok lefolyásának súlyosságát, valamint időtartamát.

Egy tanulmány igazolja, hogy a D-vitamin egyértelműen pozitív hatású, ha a COVID-19 súlyosbodásának kivédéséről, vagy a COVID-19-cel összefüggő elhalálozás megelőzéséről van szó, ugyanis 78%-os, illetve 66%-os javulást idéz elő a betegség korai vagy későbbi fázisban való adagolása.

Tekintve a D-vitamin zsíroldékonyságát, érdemes olyan étrend-kiegészítő terméket választani, mely olajban oldott formában tartalmazza a hatóanyagot, illetve érdemes zsíros táplálékkal együtt bevenni ezeket a készítményeket a jobb felszívódás és hasznosulás érdekében.

C vitamin

Cink

A cink szintén hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez az immunsejtek aktiválása révén, amellett, hogy antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással is bír, valamint számos enzimatikus folyamat nélkülözhetetlen eleme.

Már mérsékelt fokú cinkhiány is komoly zavarokat okoz az immunrendszer működésében.

A cinkhiány okozta alacsony immunfunkciók következtében nagyobb eséllyel alakulhat ki tüdőgyulladás. A cink megfelelő koncentrációja a vérben vizsgálatok szerint enyhítheti a megfázásos tünetek súlyosságát, valamint csökkentheti lefolyásuk időtartamát. Továbbá a cink betegségmegelőző szerepéhez hozzájárul a nyálkahártyák épségét fenntartó tulajdonsága is. A sérült nyálkahártyán ugyanis sokkal könnyebben jutnak szervezetünkbe a különféle kórokozók.

Kutatások igazolják, hogy a cink megakadályozza egyes vírusok, köztük a koronavírus szaporodását és fehérje szintézisét. Továbbá a nagy dózisban adagolt cink csökkentheti a COVID-19-cel összefüggő alsó légúti károsodások kockázatát.

Várd felkészülten a hideget!

A Bioextra legújabb termékcsaládja segít erősíteni az immunrendszert, a nyújtott hatóanyag leadású kapszulák megfelelő mennyiségben tartalmaznak C-vitamint, D-vitamint és cinket. Ajánljuk a Bioextra C + Cink nyújtott hatóanyag leadású kapszulát, valamint a C + D Forte nyújtott hatóanyagleadású kapszulát.

C zaro