fbpx
Ingyenes kiszállítás 10.000.- Ft felett
Aktuális akcióink

Vedd komolyabban a vaspótlást!

Írta: bioextra |
Vedd komolyabban a vaspótlást!

A vashiány ma már az egyik leggyakoribb népbetegséggé vált.

Ha étrend-kiegészítők fogyasztására gondolunk, elsősorban a vitaminok pótlása jut eszünkbe, azonban egyes ásványi anyagokról sem feledkezhetünk meg, hiszen csakúgy nélkülözhetetlenek a szervezetünk egészséges működéséhez, mint a jól ismert vitaminok.

Ilyen ásványi anyag a vas is. Miért is olyan fontos a vas pótlás, s mit tehetünk a vashiány megelőzése érdekében?

Cikkünkből kiderül!

vas

A vas szerepe az emberi szervezetben

A vas legfőbb szerepe a vörösvértest és a hemoglobin képzése, így az oxigén szállítás, de hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez és a megfelelő kognitív funkciókhoz is elengedhetetlen. A gyermekkorban az idegrendszer fejlődésében szintén kulcsfontosságú szerepet játszik.

Mit is értünk oxigénszállítás alatt?

A tüdő által felvett oxigént a vér szállítja a test szövetei, sejtjei felé. Ahhoz, hogy a sejtek fel tudják venni és hasznosítani tudják az oxigént, annak oldott formába kell kerülnie. Az oxigénmolekula oldékonysága a vízben (és így a vérben is) igen alacsony, így a szövetek megfelelő oxigénellátottságának érdekében oxigénszállító molekulák biztosítják az oldékonyság növelését.

Az oxigénszállító molekulák úgynevezett metalloproteinek, azaz egy központi átmenetifém-iont tartalmazó fehérje molekulák. Ez a központi fémion az emberi szervezetben a vas (hem-protein), a szállítófehérje pedig a vérben található hemoglobin. A vas reverzibilisen köti az oxigént, így a vizes oldatnál 30-szor nagyobb oldékonyságot eredményez, s azt képes leadni a szöveteknek, sejteknek, valamint a sejtek által termelt szén-dioxid elszállításában is szerepet játszik. A hemoglobin a vörösvértestekben található és egyszerre négy oxigénmolekulát képes megkötni. A vastartalmú vörösvértestek kb. 120 napig életképesek, és a csontvelőben képződnek.

De mi köze is van a vasnak a vér színéhez?

A vér színét is a vas különböző oxidációs állapotai, azaz az oxigénnel való telítettsége határozza meg. Az oxigénben dús artériás vér világos piros színű, az oxigénben szegény, de szén-dioxidban gazdag vénás vér sötétebb vörös színű. A vörösvértestek nemcsak az oxigén sejtek felé történő szállításáért felelősek, hanem a sejtek anyagcsere folyamataik során termelt szén-dioxidot is megkötik, ami a tüdőbe szállítva később távozik a szervezetből kilégzés során.

A vas pótlása folyamatosan szükséges a szervezetünkben, hiszen a vörösvértestek élettartama kb. 4 hónap, s újraképződésükhöz szükség van erre a mikrotápanyagra. A természetes anyagcsere körforgáson kívül azonban különböző okai lehetnek annak, hogy a szervezet vasraktárai kiürülnek. Elsősorban a vérvesztés okoz jelentős vashiányt, mely következhet balesetek, belső vérzés okán, leginkább viszont a nőket érinti ez a probléma a havi menstruációs ciklusuk kapcsán.

Ezen túl a nem kielégítő táplálkozás, a fokozott fizikai igénybevétel, a serdülő kor, a várandósság vagy a szoptatás időszaka alatt is megemelkedett mennyiségű vasra van szüksége szervezetünknek. A vasraktárak megfelelő szinten tartása fontos, hiszen a tartósan csökkent szérum vas szint vashiányos vérszegénységet eredményezhet.

A vérszegénység különböző, ám nagyon hétköznapi tünetekről ismerhető fel.

Fáradékonyság, levertség, koncentrációs nehézségek, aluszékonyság, ingerültség, sápadtság, töredező haj és körmök mind jelei lehetnek a vashiánynak.

vas

Figyeljünk a megfelelő vaspótlásra!

A vas napi szintű pótlása első sorban a táplálékunkból kerül fedezésre. A vörös húsok, a belsőségek, mint például a máj, a tojás, a tej kiváló hem-vas források. Ez a fajta vas jól képes felszívódni az emberi szervezetből.

Sokan azonban diétázás vagy más étrendi megszorítások miatt nem fogyasztanak eleget ezekből a táplálékokból.

A vegetáriánus vagy vegán étrendet követőknek különösen figyelniük kell az elfogyasztott táplálék összetételére a vashiány elkerülésének érdekében. Azonban nekik sem kell félniük, a spenót, a sóska, a mák, egyes gombák és a szezámmag mind jó nem hem-vas források. Ezek nehezebben szívódnak fel az emberi bélrendszerből. Fontos tudni, hogy a vas felszívódását segíti a C-vitamin, ezért ajánlott a vas tartalmú élelmiszerekkel, táplálékkiegészítőkkel egy időben C-vitaminban bővelkedő gyümölcsöket, zöldségeket is fogyasztani, vagy akár egy pohár narancslé kiváló kiegészítője lehet az étkezésnek.

vas

Mit kell tudni a vaspótló készítményekről?

Amennyiben az étrend megváltoztatása már nem elegendő, különböző szájon át szedhető vaspótló készítményekkel segíthetjük vasraktáraink feltöltését.

Egy kúra a vasraktárak feltöltéséig tart, mely akár fél év is lehet, így nem szabad türelmetlenül várni a hirtelen hatást!

A magnézium, a kalcium, néhány antibiotikum, savlekötők, a pajzsmirigy betegségekben alkalmazott gyógyszerek, de a magas rosttartalmú gabonák, a tea, a kávé és a tej gátolja a vas felszívódását.

A fent említett gyógyszereket, élelmiszereket 2 órával a vaspótló készítmény bevétele előtt vagy után fogyasszuk. A vaskészítményeket érdemes éhgyomorra fogyasztani, érzékeny gyomrúak étkezés közben is fogyaszthatják. Az éhgyomorra történő bevétel nem csak a felszívódás hatékonyságát növeli, de a fémes mellékíz elkerülésében is segít.

Ezeket az iránymutatásokat mindenképp érdemes szem előtt tartani a vastartalmú készítmények fogyasztása esetén, ugyanis nemcsak arról van szó, hogy

az antibiotikumok gátolják a vas felszívódását, ez fordítva is igaz, így a várt baktériumellenes gyógyhatás elmarad!

vas

Mire figyeljünk a vaspótló készítmények szedésénél?

A vastartalmú készítmények szedése során felléphet székrekedés, vagy akár hasmenés is, a széklet feketés elszíneződése (ettől nem szabad megijedni, nem jelent kóros elváltozást!), fémes szájíz, gyomorfájdalom és hányinger. A székrekedés elkerülése érdekében érdemes a bőséges folyadékfogyasztásra ügyelni és aszalt gyümölcsökkel, lekvárokkal kiegészíteni az étrendet. Amennyiben a páciens rosszul tolerálja a szájon át szedhető készítményeket, intravénás vaspótlással is kezelhető a kórkép.

A legjobb választásnak a vas-fumarát, vas-biszglicinát, azaz szerves formájú vasat tartalmazó készítmények bizonyulnak. Ezek előnye a szervetlen vas formákhoz (pl. vas-oxid) képest a jobb biohasznosulásuk.

A kapszuláktól a filmtablettákon át a rágótablettákig különféle formák érhetők el a piacon.

A nyelési nehézségekkel küzdőknek, és elsősorban csecsemőknek, gyerekeknek a csepp és a szirup kiszerelésű készítmények is elérhetők.

A vérképzésre ható más vitaminok

A vérképzéshez a vas mellett más mikrotápanyagokra is szüksége van a szervezetnek. A B12-vitamin és a folsav szintén nélkülözhetetlen a csontvelőben zajló vérképzéshez. Ezek hiánya szintén okozhat vérszegénységet, ugyanis nem megfelelő B12-vitamin vagy folsav ellátottság esetén károsodik a vörösvértest képzés. Emellett a cink, a réz és a B6-vitamin is rendelkezik a vérképzéshez szükséges tulajdonságokkal. A réz a hemoglobin képzésében szerepet játszó enzimek alkotórésze.  Ezért javasolt olyan vaspótló készítményt választani, amely tartalmazza ezeket a vitaminokat is.

BioExtra

BIOEXTRA FERROVIT – VASKÉSZÍTMÉNY A MEGFELELŐ VÉRKÉPZÉSÉÉRT

A Bioextra Ferrovit kemény zselatin étrend-kiegészítő kapszula megfelelő választás a vasraktárak feltöltésére. A készítmény nem csak a napi ajánlott vas mennyiség 100%-át fedezi, hanem ezen kívül a réz, a cink, a folsav és a B6, valamint a B12-vitaminok ajánlott napi mennyiségét is tartalmazza. Ez a kombináció segít megelőzni a fáradtság és kifáradás érzetet és kedvezően hat a vérképzésre. Ajánljuk mellé a Bioextra C-vitamin 500mg retard étrend-kiegészítő filmtabletta  C-vitamin készítményünket is!