fbpx
Ingyenes kiszállítás 10.000.- Ft felett
Aktuális akcióink

Természetes vitaminforrások a téli időszakban

Írta: bioextra |
Természetes vitaminforrások a téli időszakban

Amint rövidülnek a nappalok és csökken a kinti hőmérséklet, egyre nagyobb gondot kell fordítanunk egészségünk megőrzésére. A tél beköszöntével viszont már nem áll rendelkezésünkre olyan bőséges zöldség és gyümölcs kínálat, mint a napsütéses nyári hónapok során. Szerencsére azonban a természet ekkor is gondoskodik arról, hogy legyenek számunkra olyan élelmiszerek, amikből elérhetőek az esszenciális mikrotápanyagok. Ezekből szeretnénk néhányat bemutatni, segítve a szervezetünk felkészítését a téli hónapokra.

vitamin

C-vitamin

Immunrendszerünk működésének fenntartása érdekében fontos a megfelelő mennyiségű C-vitamin fogyasztása.

Egészséges felnőtteknek a napi ajánlott referencia érték csupán 80 mg, ami könnyen fedezhető a táplálékunkból.

Jól ismertek a citrusfélék magas C-vitamin tartalmukról, melyek igazi szezonja a téli időszakban van. Ám a narancson, citromon, grapefruiton kívül számos más gyümölcs is jó választás lehet. Piros bogyós gyümölcsöket akár fagyasztva is fogyaszthatunk, hiszen azok tápanyagtartalma szinte megegyezik a frissen szedettével. Míg a narancs 55 mg C-vitamint tartalmaz 100 grammonként, a kiwi ugyanekkora mennyisége 92 mg-nyit tartalmaz! A trópusi gyümölcsök folytatják a sort C-vitamin tartalom tekintetében, a citrusokon és a kiwin túl a mangó, a papaya és az ananász mind nagy mennyiséget tartalmaznak belőle.

Zöldségeket is érdemes választani, ha C-vitamin pótlásról van szó. A brokkoli 51 mg-nyi, a kelbimbó pedig 47 mg C-vitamint tartalmaz 100 grammonként. A káposzta és a karfiol is jó választás, közel 30 mg-ot tartalmaznak 100 grammban. Különösen savanyú káposztát érdemes a téli hónapokban fogyasztani. Könnyen elérhető, olcsó finomság, ami tökéletesen kiegészít számos fogást.

vitamin

Mire figyeljünk kedvenc teánk elkészítésekor?

Ha teánkat szeretnénk citrommal ízesíteni a C-vitamin bevitel fokozásának érdekében, figyeljünk arra, hogy ne forró teába facsarjuk a citromot, hanem a gyümölcs levét csak akkor adjuk a meleg italhoz, ha az már fogyaszthatóra hűlt. Ez azért fontos, mert a C-vitamin hőérzékeny vegyület, s a forró italban elbomlik, még mielőtt a szervezetünkben kifejthetné jótékony hatását.

A csipkebogyóból készült tea is jó választás, ugyanis a csipkebogyó természetes C-vitamin forrás.

Azonban figyelni kell a tea elkészítési módjára, ugyancsak a vitamin hőérzékenysége miatt. A magas C-vitamin tartalmú csipkebogyóból áztatással érdemes teát főzni. Egy maréknyi csipkebogyót vágjunk félbe, majd éjszakára áztassuk be hideg vagy maximum 40 fokos vízbe, majd takarjuk le és reggelig hagyjuk állni. Fogyasztás előtt ismét melegítsük fel, fogyasszuk langyosan.

A C-vitamin bomlását nemcsak a magas hőmérséklet idézi elő, hanem bizonyos fémek is, mint például az alumínium vagy a réz. A teaszűrők, teatojások, kanalak általában ilyen fémekből készülnek, így kölcsönhatásba léphetnek a gyógynövényekből kioldódott értékes hatóanyagokkal. A cseranyagok és flavonoidok, melyek antioxidáns hatású vegyületek, és a gyógynövényteákban magas koncentrációban találhatók, csakugyan fémérzékenyek, mint a C-vitamin is. Ezért javasoljuk inkább, hogy műanyagból, fából, textilből vagy porcelánból készült kellékeket használjunk teázási rituálénkhoz.

vitamin

D-vitamin

A C-vitamin mellett másik nagyon fontos immunrendszer működését fokozó vitamin a D-vitamin. Elsődleges D-vitamin forrásuk a napsugarak által a bőrben keletkezett previtamin, azonban a rövidülő nappalok és a hideg idő miatt szeptembertől már nem tartózkodunk eleget a szabadban ahhoz, hogy a megfelelő mennyiségű D-vitamin keletkezzen szervezetünkben.

Ezért az étrendünkkel tudjuk segíteni a megfelelő napi D-vitamin bevitelt. Az olajos halak, mint a makréla, a hering, a szardella vagy a lazac bővelkednek D-vitaminban, ezen kívül viszont a legfőbb D-vitamin forrás- ami hazánkban könnyebben is hozzáférhető, azok a vörös húsok. Ezeken kívül a belsőségek, elsősorban a máj ismert magas D-vitamin tartalmáról. A húsféléken túl a tojássárgája is gazdag ebben a zsíroldékony vitaminban. Sokszor azonban csak D-vitaminnal dúsított élelmiszerekkel tudjuk elérni a napi szükséges mennyiséget, illetve a megfázásos időszakban érdemes étrend-kiegészítő termékeket is fogyasztani.

A D-vitamin napi ajánlott mennyisége egészséges felnőttek számára 200 NE, azonban a hűvös időszakban ez az igény megemelkedhet napi 2000 NE egységre is.

Viszont tartsuk figyelemben, hogy a D-vitamin napi maximális beviteli dózisa 4000 NE, ennél több fogyasztása túladagoláshoz, kellemetlen mellékhatások kialakulásához vezethet.

vitamin

Egyéb nyomelemek

Kevesen tudják, hogy a vitaminokon kívül bizonyos nyomelemek is hozzájárulnak immunrendszerünk megfelelő működéséhez. Ilyen a cink és a vas is.

Cink

A cinkhiány az immunrendszer működésének zavarát okozza.

Ennek következtében gyakrabban alakulhatnak ki fertőzések a szervezetben, gyakoribbá válhat a tüdőgyulladás. Leggazdagabb cinkforrású élelmiszer az osztriga, ám ebből Magyarországon igen keveset fogyasztunk. Az egyéb tengeri herkentyűk csakugyan különösen nagy mennyiségben tartalmazzák a cinket, ám hazánkban leginkább a vörös húsok fogyasztásával járulhatunk hozzá szervezetünk cinkszükségletének fedezéséhez. Továbbá a hüvelyesek (csicseriborsó, lencse, bab), a szezámmag, tökmag, a diófélék, a tojás és a tejtermékek mind kiváló választásnak bizonyulnak. Fogyasszuk bátran ezeket az élelmiszereket egészségünk megvédésének érdekében.

vitamin

Vas

A vas pótlásának fontossága jól ismert, ám ennek elsődleges oka a vashiányos vérszegénység megelőzése. Azonban immunrendszerünkkel is jót teszünk, ha elegendő vasat fogyasztunk,

ugyanis a vas hozzájárul az immunrendszer normális működéséhez.

Vasban gazdag élelmiszerek közé tartoznak a vörös húsok (s ne feledjük, ezek D-vitaminban és cinkben is gazdagok!), a belsőségek (pl. máj), a tojás, a spenót, a cékla, a mák, a szezámmag. A vas felszívódását segíti a C-vitamin, így két legyet üthetünk egy csapásra, ha C-vitamint is fogyasztunk vasban gazdag élelmiszerek mellé, így az immunrendszerünk is kettős támogatást kaphat!

vitamin

Az említett élelmiszereken kívül érdemes egyéb szezonális gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztani, hiszen az A-vitamin, E-vitamin vagy a B-vitaminok bevitele az egyéb ásványi anyagokkal együtt csakugyan nélkülözhetetlen. Tökéletes választás a sütőtök, az alma, a szőlő, a füge, bátran választhatjuk az aszalványokat, befőtteket, lekvárokat is, vagy akár a különféle savanyúságokat. Vitamintartalmuk mellett rostokkal is ellátják szervezetünk, mely fontos az emésztőrendszer egészségének megőrzése szempontjából.

A téli hónapokban a korábban felsorolt élelmiszerek mellett azonban étrend-kiegészítő termékeket is bevethetünk a megfelelő vitamin és ásványi anyag ellátottság érdekében.

vitamin