fbpx
Ingyenes kiszállítás 10.000.- Ft felett
Aktuális akcióink

B-komplex kisokos: mire jók a B-vitaminok?

Írta: bioextra |
B-komplex kisokos: mire jók a B-vitaminok?

Immunerősítés, mentális frissesség megőrzése, anyagcsere-folyamatok egészséges működése, a szív védelme, a bőr-, haj-, köröm épségének és szépségének megőrzése: csak néhány azok közül az élettani folyamatok közül, amelyet a B-vitaminok, összefoglaló néven a B-komplex család, együttesen támogat. Hogyan pótolhatóak a szervezet számára és egészen pontosan hogyan is támogatják a szervezetünk egészségét? Olvass bele legújabb bejegyzésünkbe a témában és kiderül!

A B-VITAMINOK KOMPLEX VILÁGA

A B-komplex kifejezés jól ismert az étrend-kiegészítők világában, ám ez nem csak egy hangzatos szó, szervezetünk egészséges működéséhez valóban nélkülözhetetlenek a különféle B-vitaminok. A B-vitaminok családjába olyan vízoldékony vitaminok tartoznak, melyek elsősorban az idegrendszerre gyakorolt hatásaikról ismertek, ám számos egyéb funkciót is ellátnak, például a vérképzésben is, és az immunrendszer működésében is fontos szerepük van.

B-vitamin-komplex néven számos, kémiai szerkezetét és biológiai aktivitását tekintve igen eltérő vegyületet értünk, ám mégis van sok közös jellemzőjük, hiszen mindannyian létfontosságú enzimek működéséhez szükséges molekulák. Az egyes hatóanyagok külön tudományos névre hallgatnak, azonban mindegyikük egy számmal ellátott névvel is használatos.

Vízoldékony vitaminokról lévén szó, fontos a napi szintű rendszeres pótlásuk, hiszen a szervet nem képes raktározni őket, s a felesleges mennyiség a vizelettel távozik. Ezen elvnek köszönhetően a túladagolás veszélye nem áll fenn, azonban hiánybetegségek könnyen kialakulhatnak a nem megfelelő mennyiségű napi bevitel esetén.

B-complex

Lássuk egytől egyig, melyik B-vitamin hogyan is járul hozzá a szervezet egészséges működéséhez!

B1-VITAMIN: THIAMIN

A thiamin elsősorban a szénhidrát anyagcserében játszik szerepet, valamint az idegrendszer, az izmok és a szív egészséges működéséhez szükséges. A B1-vitamin hiányában kialakuló betegség a beriberi, melyet a Távol-Keleten ismertek fel először, a kizárólagos hántolt rizs fogyasztásának okaként. A betegség izomgyengeséggel, koordinációs zavarokkal, idegességgel, étvágytalansággal, a lábízületek fájdalmával együtt járó kórkép.

A B1-vitamin hiányához a krónikus alkoholizmus is vezethet, hiszen az alkohol lebontása miatt megnövekszik a szervezet B1-vitamin igénye, ami hiányos táplálkozással vagy csökkent vitaminfelvétellel társul. Továbbá a thiamin igény nő az anyagcsere fokozódása, terhesség során.

A vitamin a hiánybetegségek pótlására és idegszöveti károsodások kezelésére alkalmazandó, mint például az alkoholizmus során vagy terhesség következtében kialakult neuritis, diabeteszes neuropathia. Továbbá szívműködési zavarok esetében is javallt. Ezen jellegű alkalmazása azonban kizárólag orvosi utasításra történik.

A thiaminnak ismert egy úgynevezett benfothiamin származéka, mely az anyavegyületnél lényegesen jobb zsíroldékonysággal, így jobb biohasznosulással rendelkezik. Az emberi szervezet könnyebben veszi fel és hasznosítja, leginkább az izmok, az agy és a máj számára érhető el könnyebben ez a módosulat, így fokozva az idegrendszerre gyakorolt hatást.

Jó B1-vitamin források a gabonafélék, az élesztő, a hüvelyesek (mint például a borsó, bab, lencse), a barna rizs, a diófélék és a húsok is.

B1 vitamin
B1-vitaminforrások

B2-VITAMIN: RIBOFLAVIN

A riboflavin szintén részt vesz anyagcserefolyamatokban, a szervezet redoxi reakcióiban van fontos szerepe. Hiánya a szájzugok repedezettségével, a szájnyálkahártya gyulladásával, a szaruhártya keringési zavarával, vérszegénységgel, esetleg ekcémával jár együtt. A B2-vitamin szükséges a normál növekedés biztosításához, az idegrendszer megfelelő működéséhez, a nyálkahártyák és a bőr, köröm, haj épségének megőrzéséhez.

A tojás, a tejtermékek, a máj és egyéb belsőségek, az élesztő és a sötétzöld leveles zöldségek mind jó forrásai a B2-vitaminnak.

B3-VITAMIN: NIACIN

A B3-vitamin sok néven ismert, a niacin, a niacinamid, a nikotinamid, a nikotinsav mind ugyanazon hatású vitaminhatóanyagot jelölik. Ha a gyógyszertárakban, drogériákban ezeket a különféle megnevezési formákat találjuk, ne aggódjunk, bátran válasszuk őket. A nikotinamid és a nikotinsav se tévesszen meg minket, ezek nem egyeznek meg a dohánytermékekben található nikotin hatásával, szerkezetével!

egészséges bőr

Niacin hiányában pellagra alakul ki, mely bőr-, emésztőrendszer és idegrendszer eredetű tünetekkel jelentkezik. A niacinnak számos anyagcserefolyamatban, redoxi reakciókban van szerepe, részt vesz a szénhidrát-és zsíranyagcserében, és a sejtlégzésben, ám több, mint 50 biokémiai folyamatban vesz részt. Továbbá antioxidáns hatású vegyület. Fontos odafigyelni a vitamin napi mennyiségére, hiszen a szájon át szedett fogamzásgátló tabletták növelhetik a napi nikotinamid-szükségletet.

Jó B3-vitamin forrást jelentenek a különböző húsfélék, a halak, a tojás, a tejtermékek, a diófélék és a teljes kiörlésű gabonák.

B5-VITAMIN: PANTOTÉNSAV

A pantoténsav számos enzimatikus folyamat katalizátora, a szénhidrát és a zsírsavak anyagcseréjében játszik nélkülözhetetlen szerepet, valamint a szteroidhormonok (D-vitamin, női- és férfi nemi hormonok) széntézisében van jelentősége.

A pantoténsav hiánya hasi görcsökkel, hányással, lábfejfájdalommal, alsó végtagparesthesiaval, izomfibrillációval járó tünetegyüttes, ám ennek előfordulása különösen ritka.

Gazdag B5-vitamin forrást jelent az élesztő, a diófélék, hüvelyesek, állati belsőségek, a brokkoli, a tojás, a tejtermékek és a teljes kiőrlésű gabonák.

B6-VITAMIN: PIRIDOXIN

A B6-vitamin hiánya seborrhoeás tüneteket, szájnyálkahártya gyulladást, ideggyulladást, vérszegénységet, izomgörcsöket eredményez. Alkoholizmusban, más B-vitaminok hiányával együtt fordul elő a piridoxin hiány. A B6-vitamin fontos az aminosavak metabolizmusában, bizonyos enzimatikus folyamatokban, nélkülözhetetlen a hemoglobin szintézishez, s így a vérképzéshez, hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez, szükséges az idegrendszer és a pszichológiai funkciók egészséges működéséhez, és egyes energiatermelő anyagcserefolyamatok részét képezi.

Seborrhea

Az orális fogamzásgátlók, az immunszupresszív gyógyszerek, a kortikoszteroidok növelhetik a B6-vitamin igényt, ezért ilyen szerek alkalmazása esetén figyeljünk oda ennek rendszeres pótlására!

A húsfélék, halak, a tojás, a tejtermékek, a teljes kiőrlésű gabonák és a hüvelyesek mind kiváló természetes forrásai a B6-vitaminnak.

B7-VITAMIN: BIOTIN

A biotint más néven H-vitaminnak is nevezik. Enzimatikus reakciókban vesz részt, szerepe van a szénhidrátok- és zsírok anyagcseréjében.

Biotint a testünk is előállít a bélrendszerben található baktériumok segítségével, ezért antibiotikum kúra esetén nő a biotin szükséglet, hiszen a gyógyszer hatóanyag olyan jótékony baktériumokat is károsíthat, amik a biotin szintéziséért felelősek.

Természetes forrásai közt szerepelnek a tejtermékek, a tojás, az állati belsőségek.

B9-VITAMIN: FOLSAV

A folsav az étrend-kiegészítő termékek egyik leggyakoribb összetevője. Nem is véletlen, hiszen számos biokémiai folyamat nélkülözhetetlen része. A folsav részt vesz a sejtosztódásban, az aminosav szintézisben, a vérképzésben és az idegrendszer normál működésének fenntartásában. A terhesség során kiemelten fontos mikrotápanyag mind a kismama, mind a fejlődő magzat számára. Ugyanis folsav jelenlétében megy végbe a velőcső záródás folyamata. A folsav elengedhetetlen a vérképzéshez, hiszen mind a fehérvérsejtek, a vörösvértestek, és a vérlemezkék képzésében is szerepe van, valamint az aminosavak és a nukleinsavak anyagcseréjében.

Várandós nő

Folsav hiányában vérszegénység, neurológiai zavarok, álmatlanság, ingerlékenység, feledékenység alakulhat ki, illetve a fejlődő magzat esetén velőcsőzáródási rendellenességek, az idegrendszer fejlődési zavara jelentkezhet.

Legfontosabb folsav források a zöldségek, de sok folsav található az élesztőben, a májban és a vesében is.

B12-VITAMIN: CIANOKOBALAMIN

A B12-vitamin egy kobalt tartalmú vegyület, nevét is innen kapta. A B12 -vitamin nélkülözhetetlen a megfelelő vérképzéshez, a vörösvértestek szintéziséhez. Emellett szükséges az immunrendszer megfelelő működéséhez, egyes energiatermelő folyamatokban fontos szerepet játszik, valamint az idegrendszer normál működéséhez is nélkülözhetetlen. A B12-vitamin a májban raktározódik.

Legfőbb B12-vitamin forrásunk a máj, a vörös húsok, a tojás és a gabonafélék.

B12

A B-vitaminok igen sokrétű és változatos folyamatokban vesznek részt a szervezetünkben, a legtöbb anyagcsere és enzimatikus folyamatban szerepet játszanak. Gondoskodjunk a pótlásukról időben és biztosítsuk naponta változatos étkezéssel, tápanyagbevitellel a szervezet B-vitamin raktárainak a feltöltését időben!