fbpx
Ingyenes kiszállítás 10.000.- Ft felett
Aktuális akcióink

A szerelem a legjobb vitamin?

Írta: bioextra |
A szerelem a legjobb vitamin?

Minden, amit a szerelem kémiájáról tudni érdemes

A szerelem gyógyító- és fiatalító erejéről számtalan kutatás született már és nem csak a brit tudósok laboratóriumában. Az emberi lét egyik csodájaként számon tartott jelenséget sokan és sokszor szerették volna megfejteni, számtalan esetben fedték már fel a szerelmi hormonok és az általuk biztosított kémiai folyamatok jelentőségét, de a kérdés még mindig ugyanaz: biztosan nem több ez, mint a szerelemhormonok játéka? Biztosan nem egy természetfeletti misztérium, amit csak azért próbálunk címkézni, magyarázni és keretek közé szorítani, mert az ember az ismeretlentől tud csak félni igazán? Ezt a választ ebben a blogbejegyzésben sem tudjuk megválaszolni, de a szerelem és a szeretet kedély- és fizikai állapot javító hatásairól sok-sok valódi érdekességet tudunk megosztani. Olvassatok bele!

Szerelem. Őrületes boldogság, lelkesedés, gyomorszorítás, ziháló légzés, föld felett lebegés, fülben dobogó szív és jobb napokon annyi, de annyi belső erő és lelkesedés, hogy a szerelmes emberek néhány órás alvásokkal is képesek erőn felül teljesíteni. Hatással volt nagy uralkodókra, cölibátust fogadott papokra, házas emberekre, de még általános iskolás gyerekekre is, műalkotásokat ihletett és nagy birodalmakat zúzott össze ez a jelenlegi kutatásaink alapján nagyjából és maximum 2 évig tartó érzéshalom. Természetes kérdés, hogyha ekkora hatással volt már az emberiség történelmére és fejlődésére, akkor hathat-e az egészségünkre is? A válasz egyértelműen az, hogy igen.

szerelem

A szerelem fázisai és azok hatása az egészségre

1.     A szerelmi vágy időszaka

Ez az időszak az, ami valójában megelőzi a „meglátni és megszeretni” pillanatot, mert ez maga a nyitottság, a szabad vegyértékkel rendelkezők keresgélési időszaka. Ez az, amikor szerelmesek akarunk lenni. Vagy tudunk róla, vagy nem, de ez a szakasz mindig megelőzi a lángoló szerelem időszakát. Ez tehát még a szerelem előtti felvezető időszak, ami ráhangol minket arra, hogy keressünk valakit, aki iránt lángolni tudunk.

Itt két nemi hormoné a főszerep: a tesztoszteroné és az ösztrogéné.

Ezek a hormonok felelősek többek között azért is, hogy szexuális vágyat érezzünk. Élményszinten erre a szakaszra a testi csábítás és flörtölés jellemző; elveszni egymás tekintetében, az első bizsergő érintések, és a testbeszéd gyakran észrevétlen összehangolódása jelenik itt meg.

2. Őrült szerelem

Ez az a fázis, amikor a legtöbben elveszítik a fonalat a józan ésszel szemben. Döbbenetes fantáziálások éjjel-nappal, hacsak meglátjuk a rajongás tárgyát, máris összeugrik a gyomrunk, a szívünk pedig sok esetben, felfokozott izgalmi állapotban a fülünkben dobol.  Amikor a másikkal vagyunk, a boldogságtól szinte lebegünk és mindenre is képesnek érezzük magunkat. Távollétében észvesztő a sóvárgás, és szinte semmi másra koncentrálni nem lehetséges.

szerelem

Ilyenkor az agyunkban egy különleges „szerelemi koktél” keveredik, főszerepben a neuropeptidekkel:

  • Norepinefrin: ez a molekula az adrenalin termelését serkenti. A torokban dobogó szív, izzadó tenyér, remegő térd, a gyomorba zárt pillangók mind ennek a molekulának köszönhetőek.
  • Dopamin: ezt a molekulát leggyakrabban az agy jutalmazó rendszerével hozzák összefüggésbe. Agyunk minden olyan alkalommal dopamint termel, amikor valami számunkra kellemes és jó dolgot élünk át (pl. étkezés vagy szex közben). A szerelmi lázban termelődő mennyiség azonban sokkal inkább hasonlít a drogfüggőknél kimutathatóra. Igen, a szerelem ebből a szempontból nagyon hasonlít a függőségre, és valóban, sokan élik át úgy ezt az időszakot, mintha függenének szerelmük tárgyától.
szerelem
  • Feniletilamin: ez a molekula inkább az irányító szerepét tölti be. Hatására indul be az előző két molekula termelése, és azok működését aztán szabályozza is. Szerepét a tudomány nem érti még teljesen.
  • Szerotonin: ez a molekula képes elérni, hogy szerelmünk a legváratlanabb pillanatokban bukkanjon fel gondolatainkban, és hogy ne is tudjunk másra gondolni. Nemrégiben fedezték fel, hogy az „őrülten szerelmesek” szerotonin szintje, sőt egyes agyterületek működése megegyezik a kényszerbetegeknél megfigyelhetővel.
szerelem

3.     A kötődés kialakulásának időszaka

Hogy meddig tart a lángolás időszaka, arra nincs egyértelmű válasz és nem is lehet, nagyban függ ugyanis mind a saját testi- és lelki állapotunktól valamint a kapcsolódásunk erejétől is. Van akinél a legnagyobb szerelem is lecseng néhány hónap alatt, van, akinél több évig is kitart. Az az egy biztos csak, hogy bárhogyan is, de elmúlik. Állítólag. Ahogy a szervezetünk átesik ezen a hormonális viharon, korántsem jelenti a kapcsolat végét, sőt. Ilyenkor lépnek színre a következő szerelemhormonok.

  • Oxitocin: manapság gyakran hívják kötődéshormonnak. Ez a kilenc aminósavból álló hatalmas molekula nagyon fontos a szervezet számára. Nagy mennyiségben szabadul fel szülés vagy orgazmus közben, de ezen kívül is sokrétű a szerepe. A szerelem szempontjából is jelentős: az oxitocin segítségével tudjuk szerelmünket igazán elmélyíteni, és ezáltal tudunk erősen kötődni partnerünkhöz, majd a születő gyermekeinkhez. Ezenkívül serkenti az empátiás folyamatot: segítségével könnyebben olvassuk ki partnerünk érzelmeit akár annak tekintetéből.
szerelem
  • Vazopresszin: ez az oxitocinhoz nagyon hasonló hormon sokáig csupán mint a vizeletkiválasztásban és szomjúságérzés kialakulásában szerepet játszó molekula volt ismert. Ma már tudjuk, hogy komoly szerepe van a tartós kapcsolat kialakulásában és fenntartásában, valamint a monogámiában.

4. Stabilitás és valódi elköteleződés

A fajfenntartás egy evolúciós program bennünk, így az utódlás kérdése nagyjából kihagyhatatlan egy valódi és hosszútávú kapcsolat során. Az evolúciós pszichológia ugyanis az a terület, ami észérvekkel tudja megmagyarázni, hogy a szerelmi folyamat arról a mindent felülíró célról szól, hogy fennmaradjon az emberi faj. A szerelem kémiája pedig egy hatékony eszköz arra, hogy stabil és kiegyensúlyozott körülményeket tudjunk teremteni az esetleges jövőbeni utódok számára.

Amikor párkeresés során a testünkben beinduló hormonális folyamatoktól esetlegesen elveszítjük a józan eszünket, az valójában azért történik, hogy ennek a biokémiai folyamatnak a hatására mindent elkövessünk, hogy szerelmünk tárgyával lehessünk és elnyerjük vonzalmát. Ez az időszak körülbelül átlagosan annyi ideig tart, ami ahhoz szükséges, hogy egy gyermek megszülethessen és elég nagyra nőjön ahhoz, hogy leválhasson a gondozó szülőktől. Addig azonban az utód felnevelésének sikerét a szülők tartós kapcsolata tudja garantálni.

Nem kizárólagosan, és nem is a fejlett technológiai világból szemlélve, hanem az ember evolúciós történetét vizsgálva. Természetesen ez egy leegyszerűsített magyarázata a fajfenntartás folyamatának, és annak, aki volt már szerelmes, vagy akit megihletett a szerelem ereje, vagy kigyógyult egy betegségből ennek köszönhetően, annak sok más misztériumot is magában rejt.

3. A szerelem gyógyító ereje

Szerelem vagy szeretet? Törődés vagy szenvedélyes kapcsolódás? A jó hír az, hogy a szerelem és a szeretet hatásmechanizmusát vizsgálva, sok esetben találták meg ugyanazt az összefüggést az egészségi állapotunkkal kapcsolatban. Nem kell tehát feltétlenül szerelmesnek lenni ahhoz, hogy élvezzük az emberek közötti pozitív érzelmi folyamatok egészség támogató hatásait.

szerelem

Szív és érrendszer, vérnyomás

A Pittsburgi Egyetem egyik kutatása bebizonyította, hogy azok a nők, akik boldog és szeretetteljes házasságban éltek, jóval kevesebb arányban szenvedtek szív-és érrendszeri megbetegedésektől mint azok, akik nem. A magas vérnyomás és az ehhez kapcsolódó betegségek az egész világon a gyakori halálokok közé tartoznak, ezért is fontos az a tény, hogy a boldog és jól működő (pár)kapcsolatokban élő embereknek kevésbé kell tartaniuk ettől. Az Annals of Behavioral Science egyik tanulmánya szerint a boldog párkapcsolatban élő személyeknek általában közelebb volt a vérnyomása a normális értékhez, mint azoknak, akik egyedül voltak.

A Yale Egyetem kutatása szerint a szerelmes embereket kevésbé érinti az érelmeszesedés kockázata, stockholmi kutatók szerint pedig a harmonikus párkapcsolat kifejezetten segít megelőzni az érelmeszesedést.

szerelem

Sebgyógyulás

A szerelem nem csak a szívre fejt ki jótékony hatást, de például a sebek gyógyulását is meggyorsítja. Az Ohio-i Egyetem kutatói saját házasságukat tanulmányozva mutatták ki az összefüggést a sebek gyógyulása és párkapcsolatuk állapota között. Megfigyeléseik szerint egy-egy heves vita észrevehetően megnövelte a sebek gyógyulásának idejét – a veszekedések alatt ugyanis a gyógyulásért felelős fehérvérsejtek száma jelentősen lecsökkent, lassítva a gyógyulást. Ezzel szemben a szex például kifejezetten kedvező, hiszen ilyenkor fokozódik a bőr vérellátása, így több oxigén jut a sebekhez.

szerelem

Hangulatingadozás, függőségek

A Health and Human Services kutatóinak azt is sikerült igazolniuk, hogy a házasságban vagy hosszú távú kapcsolatban élő emberek kisebb eséllyel lesznek depressziósak, alkohol- vagy drogfüggők, mint a többiek. Az elszigetelődés komoly rizikófaktora lehet a depressziónak, és más, ehhez kapcsolódó betegségeknek, ettől azonban egy tartalmas, és szeretetteljes, biztonságot adó szerelmi alapuló kapcsolat megvédhet minket.

Immunrendszer

A szerelem immunrendszerünket is erősíti és a különböző fertőzések, vírusok ellen is védi a szervezetet. A szerelmesek például sokkal ritkábban és kevésbé kapnak el bizonyos betegségeket, mint azok, akik nem élnek párkapcsolatban – nekik ugyanis több immunsejt található a vérükben – magyarázzák az Ohio-i Egyetem tudósai. Ennek legvalószínűbb oka a gyakori együttlétek alkalmával akár 150 %-kal is megemelkedhet a vérben található limfociták száma – felkészülve a megnövekedett fertőzésveszélyre. A mechanizmus egyébként a csókolózásnál is működik, a szervezet itt is hasonlóan az immunrendszer erősítésével reagál a lehetséges fertőzések elkerülésére.

szerelem

A szerelemmel kapcsolatban úgy tűnik tehát, hogy igaza volt a Beatlesnek. All you need is love – minden, amire szükségünk van, azt tudja a szerelem adni nekünk, ezért érdemes kitekinteni az esetleges csalódásaink következtében felhúzott falaink mögül és arra fókuszálni, hogy az élet igazán teljes és bizonyíthatóan egészségesebb csak akkor lehet, ha tudunk és legfőképpen merünk szeretetteljes érzésekkel kapcsolódni másokhoz.

Bármi is legyen a szerelem kémiájának értelme, egy dolog biztosan kijelenthető:

A szerelem nem a legjobb vitamin, hanem a szerelem jobb, mint a vitamin.

Igaz, a valódi megéléséhez bátorság és elkötelezettség, na meg némi szerencse is szükséges, de ez legalább az élet valódi értelmét jelentheti. Fogyasszátok sok-sok szeretettel és nagykanállal!