fbpx
Ingyenes kiszállítás 10.000.- Ft felett
Aktuális akcióink

B-vitamin kisokos: a B3- és B5-vitaminok jótékony hatásai

Írta: bioextra |
B3 és B5 vitaminok jótékony hatásai a szervezetre

Gyógyszerészeink által írt edukatív bejegyzéseinkben több esetben foglalkoztunk már a B-komplex vitamincsaláddal: itt és itt. Ezekben a lényegretörő ismertetőkben olvashattunk már a B-vitaminok emberi szervezetben betöltött szerepeiről, elsősorban az idegrendszerre gyakorolt hatásairól. Most azonban ismerkedjünk meg kicsit részletesebben az egyes B-vitaminok tulajdonságaival! Kerüljetek képbe azzal kapcsolatban, mennyi mindent támogatnak az emberi szervezetben! A B1-és B2-vitaminokról szóló cikkünk után most folytassuk a B3- és a B5 vitaminokkal!

A B-vitamin család tagjai

A B3-vitamin: Niacin

A B3-vitamin sok néven ismert: niacin, niacinamid, nikotinamid, sőt még nikotinsav néven is, de mind ugyanazon hatású vitaminhatóanyagot jelölik. Ha a gyógyszertárakban, drogériákban ezeket a különféle megnevezési formákat találjuk, ne aggódjunk, bátran válasszuk őket. A nikotinamid és a nikotinsav se tévesszen meg minket, ezek nem egyeznek meg a dohánytermékekben található nikotin hatásával, szerkezetével!

Pellagra
Pellagra

Niacin hiányában pellagra alakul ki, mely bőr-, emésztőrendszer és idegrendszer eredetű tünetekkel jelentkezik. A niacinnak számos anyagcserefolyamatban, redoxi reakciókban van szerepe, részt vesz a szénhidrát-és zsíranyagcserében, és a sejtlégzésben, ám több, mint 50 biokémiai folyamatban vesz részt.

Elengedhetetlen az emésztő-, az ideg-, és a keringésirendszer megfelelő működéséhez. Továbbá antioxidáns hatású vegyület, valamint a nemi hormonok képződéséhez is szükséges.

Fogamzásgátló tabletta

Fontos odafigyelni a vitamin napi mennyiségére, hiszen a szájon át szedett fogamzásgátló tabletták növelhetik a napi nikotinamid-szükségletet. Értágító hatással bíró molekula, ezt a szív- és érrendszeri problémákkal küzdő betegek tartsák szem előtt!

Jó B3-vitamin forrást jelentenek a különböző húsfélék (csirke, pulyka), a halak, a tojás, a tejtermékek, a diófélék és a teljes kiörlésű gabonák, az avokádó, füge, és a szilva is. Azonban az emberi szervezet is képes előállítani ezt a vegyületet a triptofán nevű aminosavból, B1-, B2- és B6-vitamin jelenlétében.

B3-vitamin pótlása
B3-vitamin pótlása

Felnőttek számára a napi ajánlott niacin beviteli mennyiség 16 mg. Javasolt a többi B-vitaminnal együtt, valamint C-vitaminnal és foszforral együtt történő szedése.

B5-vitamin: pantoténsav

A pantoténsav, vagy akár pantenol néven is ismert vitamin, számos enzimatikus folyamat katalizátora, a szénhidrát és a zsírsavak anyagcseréjében játszik nélkülözhetetlen szerepet, emellett a szteroidhormonok (D-vitamin, női- és férfi nemi hormonok) szintézisében van jelentősége és a mellékvesék normális működésében. A fizikai megterhelés és a stressz hatására nő a napi pantoténsav szükségletünk.

A pantoténsav hiánya hasi görcsökkel, hányással, lábfejfájdalommal, alsó végtagparesthesiaval, izomfibrillációval járó tünetegyüttes, ám ennek előfordulása különösen ritka.

Gazdag B5-vitamin forrást jelent az élesztő, a diófélék, hüvelyesek, állati belsőségek, a brokkoli, a tojás, a tejtermékek és a teljes kiőrlésű gabonák.

B-vitaminok
B5-vitamin pótlása

A pantoténsav fényre érzékeny vegyület, ezért figyeljünk a B5-vitamin tartalmú étrend-kiegészítők fénytől védett helyen történő tárolására.

Felnőttek számára a napi ajánlott pantoténsav beviteli mennyiség 6 mg.

MEGÉRKEZETT!

Már elérhető a Bioextra B-komplex étrend-kiegészítő lágyzselatin kapszula!

Ha komplex megoldást keresel a B-vitaminok pótlására, akkor érdemes kipróbálni a Bioextra B-komplex étrend-kiegélszítő lágyzselatin kapszulát.

Bioextra termék: B-komplex

A készítmény hozzájárul :

  • az immunrendszer normál működéséhez,
  • a normál pszichológiai funkció fenntartásához
  • a kifáradás és a fáradtság, kifáradás csökkentéséhez
  • valamint a normál mentális teljesítmény fenntartásához.
Bioextra termék: B-komplex
Bioextra B-komplex lágyzselatin kapszula

Többet is szeretnétek tudni a termékről? Katt IDE!