fbpx
Ingyenes kiszállítás 10.000.- Ft felett
Aktuális akcióink

B-vitamin kisokos: a B6- és B7-vitaminok jótékony hatásai

Írta: bioextra |
Bioextra termék: B-komplex

Gyógyszerészeink által írt edukatív bejegyzéseinkben több esetben foglalkoztunk már a B-komplex vitamincsaláddal: itt és itt. Ezekben a lényegretörő ismertetőkben olvashattunk már a B-vitaminok emberi szervezetben betöltött szerepeiről, elsősorban az idegrendszerre gyakorolt hatásairól. Most azonban ismerkedjünk meg kicsit részletesebben az egyes B-vitaminok tulajdonságaival! Kerüljetek képbe azzal kapcsolatban, mennyi mindent támogatnak az emberi szervezetben! Folytassuk a B6- és B7-vitaminok jótékony tulajdonságaival!

Tudj meg mindent a B6- és B7-vitaminokról!

B6-vitamin: piridoxin

A B6-vitamin ugyanúgy, mint az összes többi B-vitamin, vízben oldódó vitamin. Valójában 3 különböző vegyület komplexe, amelyek képesek egymásba alakulni. Ez a vitamin étrend-kiegészítőkben önmagában, vagy kombinációban, főként magnézium és multivitamin készítmények komponenseként található meg.

B-komplex vitaminok

A B6-vitamin hiánya seborrhoeás tüneteket, szájnyálkahártya gyulladást, ideggyulladást, vérszegénységet, izomgörcsöket eredményez. Alkoholizmusban, más B-vitaminok hiányával együtt fordul elő a piridoxin hiány.

A B6-vitamin fontos az aminosavak metabolizmusában, bizonyos enzimatikus folyamatokban, úgynevezett konenzim funkciót töltenek be, nélkülözhetetlen a hemoglobin szintézishez, s így a vérképzéshez, hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez, szükséges az idegrendszer és a pszichológiai funkciók egészséges működéséhez, és egyes energiatermelő anyagcsere-folyamatok részét képezi. A B6-vitamint a terhességi hányinger csillapítására is használják.

B-komplex vitaminok

Az orális fogamzásgátlók, az immunszupresszív gyógyszerek, a kortikoszteroidok növelhetik a B6-vitamin igényt, ezért ilyen szerek alkalmazása esetén figyeljünk oda ennek rendszeres pótlására! Azonban megfelelő táplálkozás mellett igen ritka manapság a hiánybetegség. 1-es típusú cukorbetegség, HIV-fertőzés, rheumatoid arthritis, gyulladásos betegségek, májbetegség lehet oka alacsonyabb B6-vitamin szintnek.

A húsfélék, a marhamáj, a halak (lazac, tonhal), a tojás, a tejtermékek, a teljes kiőrlésű gabonák és a hüvelyesek, különösen a csicseriborsó, de a gesztenye is mind kiváló természetes forrásai a B6-vitaminnak.

B6-vitamin tartalmú ételek
B6-vitamin tartalmú ételek

Felnőttek számára a napi ajánlott B6-vitamin beviteli mennyiség 1,4 mg. A vegyület legnagyobb, még tolerálható napi adagját az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság 25 mg-ban határozta meg. Gyógyszerként ennél nagyobb, akár napi 100 mg-ot meghaladó adagban is alkalmazható vitaminhiány vagy a terhességi hányinger kiegészítő kezelésére.

B7-vitamin: H-vitamin vagy másnéven biotin

A biotint más néven H-vitaminnak, vagy koenzim R-nek is nevezik. Ez is vízoldékony vegyület, amely nevét a német Haar és Haut (haj és bőr) szavakból kapta, mivel hiánya bőrpanaszokat és hajhullást okozhat.

Bioextra termék: B-komplex
Happy multi-generation family having fun while having a picnic in autumn day on a field.

A B7-vitamin enzimatikus reakciókban vesz részt, szerepe van a szénhidrátok- és zsírok anyagcseréjében. Biotint a testünk is előállít a bélrendszerben található baktériumok segítségével, ezért antibiotikum kúra esetén nő a biotin szükséglet, hiszen a gyógyszer hatóanyag olyan jótékony baktériumokat is károsíthat, amik a biotin szintéziséért felelősek. A biotin segít megőrizni a bőr, a haj és a körmök egészségét is.

A biotinbevitel célja a hiánybetegség kialakulásának megelőzése. Mivel a biotinhiány önmagában gyakorlatilag nem fordul elő, ezért komplex összetételű vitaminkészítményeknél alkalmazzák.

Természetes forrásai közt szerepelnek a tej, a tejtermékek, a tojás, az állati belsőségek, a máj, a vese, növényi alapanyagok közül a hüvelyesek, a zöldségfélék, a sörélesztő és a dió

B7-vitamin tartalmú ételek
B7-vitamin tartalmú ételek

Érdemes együtt adagolni más B-vitaminokkal, valamint A-vitaminnal, ugyanis ezek segítik egymás felszívódását. A Biotin fényérzékeny vegyület, ezért a biotin tartalmú étrend-kiegészítőket mindenképp tároljuk fénytől védett helyen.

Felnőttek számára a napi ajánlott biotin beviteli mennyiség 50 mikrogramm, alkalmazása napi 900 mikrogrammos összmennyiségben biztonságos.

MEGÉRKEZETT!

Már elérhető a Bioextra B-komplex étrend-kiegészítő lágyzselatin kapszula!

Ha komplex megoldást keresel a B-vitaminok pótlására, akkor érdemes kipróbálni a Bioextra B-komplex étrend-kiegélszítő lágyzselatin kapszulát.

Bioextra termék: B-komplex

A készítmény hozzájárul :

  • az immunrendszer normál működéséhez,
  • a normál pszichológiai funkció fenntartásához
  • a kifáradás és a fáradtság, kifáradás csökkentéséhez
  • valamint a normál mentális teljesítmény fenntartásához.
Bioextra termék: B-komplex
Bioextra B-komplex lágyzselatin kapszula

Többet is szeretnétek tudni a termékről? Katt IDE!