fbpx
Ingyenes kiszállítás 10.000.- Ft felett
Aktuális akcióink

A vérképzésről közérthetően: a folsav és B12-vitamin szerepe

Írta: bioextra |
B-komplex vitamin hatása

A vér folyékony szövet, az emberi szervezet fő testnedve, mely feladata a légzési gázok, vagyis az oxigén és a szén-dioxid, a tápanyagok, anyagcseretermékek és a víz szállítása. Továbbá fontos szerepe van az immunreakciókban, a testhőmérséklet szabályozásban és a hormonok hatáshelyükre történő továbbításában. Egy felnőtt emberi szervezet átlagosan öt liter vért tartalmaz, melyből fél liter tartalék. Ezt a fél litert tudja szervezetünk pótolni szövetkárosodás nélkül. De hogyan is termelődik vissza az elvesztett vér, miképp történik a vérképzés folyamata?

A vérképzés folyamata

Vedd komolyabban a vaspótlást!

A vér sejtes elemekből és vérplazmából áll. Sejtes, vagy más néven alakos elemek a vörösvértestek, a fehérvérsejtek és a vérlemezkék. A vér alakos elemeinek többlépcsős sejtosztódási és sejtérési folyamata a vérképzés. Mindhárom alakos elem közös őssejtből alakul ki. A vérképzés helye a vörös csontvelő, itt található a közös őssejt is, mely önmegújulásra képes, így biztosítja a vérképző rendszer folyamatos, életen át tartó utánpótlását, ugyanis életük végéig osztódni képes sejtek. Az érés során érik el ezek a kezdeti sejtek végleges formájukat és funkciójukat, s már ebben az állapotban kerülnek a véráramba.

A vérképzés zavarai

Előfordulhat zavar a vérképzésben, az aplasztikus anémia a csontvelő vérképzésének súlyos zavara. Ennek következtében eltűnnek a vérből a csontvelőben képződő fehérvérsejtek, vörösvértestek és vérlemezkék. A mai napig ismeretlen az aplasztikus anémia kialakulásának mechanizmusa. Feltételezhetően sugárkárosodás, vírusfertőzések, mérgezés vagy gyógyszer mellékhatás állhat a hátterében. A tünetek hirtelen jelentkeznek, és a vérkeringésből eltűnt alakos elemek funkciókieséséből származnak.

A fehérvérsejtek számának csökkenése következtében csökken az immunrendszer védekező képessége, fogékonyabbakká válunk a fertőzésekkel szemben. Akár súlyos, életveszélyes baktériumok és gombák által okozott betegségek is kialakulhatnak ebben az állapotban. Vérszegénység alakulhat ki a vörösvértestek számának csökkenése következtében. A vérszegénység túlzott fáradtsággal, gyengeség érzettel, irritáltsággal, sápadtsággal, a hajak és a körmök töredezésével járó kórállapot. A vérlemezkék alacsony száma fogíny- vagy orrvérzést, testszerte kisebb-nagyobb bevérzéseket okoz.

A vérképzés serkentésének érdekében érdemes folsav, B12-vitamin és vas tartalmú élelmiszereket, étrend-kiegészítőket fogyasztani.

Miért kulcsfontosságú a folsav?

Folsav hiányában a vérszegénység egyik fajtája (egész pontosan megaloblastos anaemia), neurológiai zavarok, álmatlanság, ingerlékenység, feledékenység alakulhat ki, illetve a fejlődő magzat esetén velőcsőzáródási rendellenességek, az idegrendszer fejlődési zavara jelentkezhet. Csökken az immunrendszer védekezőképessége is, fogékonyabbá válunk a fertőzésekkel szemben ennek a vitaminnak hiányában. A folsavhiány könnyen diagnosztizálható vér- és vizeletvizsgálattal.

Legfontosabb folsav források a zöld leveles zöldségek, mint például a spenót, a sóska, a kelkáposzta, a spárga, a brokkoli, ezeket érdemes elsősorban nyersen vagy enyhén párolva fogyasztani, ugyanis a folsav hőre érzékeny vitamin, és a túlzott főzés hatására elbomlik. Sok folsav található az élesztőben, a májban és a vesében is.

A folsavat érdemes B12-vitaminnal együtt fogyasztani, ugyanis a folsav sejtekbe történő felvételéhez szükség van a B12-re. Egy érdekes állapot, mely során ugyan a vérben megfelelő a folsav szintje, azonban a vörösvértestek folsavtartalma alacsony. Ennek hátterében az áll, hogy a B12-vitamin szükséges egy enzim működéséhez, ami a vérképzéshez megfelelő szerkezetűvé alakítja a folsavat. Emiatt érdemes lehet a folsavat és a B12-vitamint együtt pótolni.

A B12-vitamin pótlása

A B12-vitamin egy kobalt tartalmú vegyület, nevét is innen kapta. A B12 -vitamin nélkülözhetetlen a megfelelő vérképzéshez, a vörösvértestek szintéziséhez. Legfőbb B12-vitamin forrásunk a máj, a vörös húsok, a hering, a tejtermékek és a tojás, állati eredetű forrásokból pótolható, növényi táplálékban nem fordul elő a B12-vitamin. Érdekesség, hogy a vastagbél baktériumai is állítanak elő B12-vitamint az emberi szervezetben, ám a bél ezen szakaszán már nem történik tápanyagfelvétel, így ez nem tud hasznosulni. Vegetáriánus és vegán étrendet követők számára különösen fontos a B12-vitamin étrend-kiegészítőkből történő pótlása.

Felnőttek számára a napi ajánlott folsav beviteli mennyiség 200 μg, az ajánlott B12-vitamin mennyiség pedig 2,5 μg.

A hölgyek számára fokozott figyelmet igényelhet a vérképzést serkentőélelmiszerek, étrend-kiegészítők fogyasztása, ugyanis körükben gyakrabban alakul ki vérszegénység, amely a havi menstruációs ciklusnak köszönhető. A vértartalék visszaállításának támogatása érdekében érdemes több vörös húst, zöld leveles zöldséget, céklát, tojást, vagy megfelelő táplálék kiegészítőt fogyasztaniuk.

Bioextra ferrovit: egy komplex készítmény a megfelelő vérképzésért

A Bioextra Ferrovit szerves vasat, cinket, rezet, folsavat, B6- és B12-vitaminokat tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény.

Bioextra Ferrovit étrend-kiegészítő kapszula 60 db

Miben támogatja a szervezetünket?

A B6- és B12-vitamin:

  • hozzájárul a normál vörösvérsejt képződéshez,
  • az immunrendszer normál működéséhez,
  • a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez.

A vas részt vesz:

  • az energiatermelő anyagcsere-folyamatokban,
  • a hemoglobin előállításában,
  • az oxigénszállításban, és szerepet játszik a sejtosztódásban is.

A cink segíti:

  • az immunrendszer normál működését,
  • a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelmét,
  • a normál DNS szintézist.

A réz hozzájárul:

  • az immunrendszer normál működéséhez,
  • a haj és a bőr normál pigmentációjához,
  • a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez és részt vesz a vas szállításában.

A folát (folsav) hozzájárul:

  • a normál vérképzéshez,
  • az immunrendszer megfelelő működéséhez,
  • a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez.

Adagolás: napi 1 kapszula