fbpx
Ingyenes kiszállítás 10.000.- Ft felett
Aktuális akcióink

Bioextra kisokos: az idegrendszer felépítése és működése

Írta: bioextra |

Az idegrendszer sejtek és szövetek összessége, melyek feladata az érzékelés, információfeldolgozás, információtárolás, izommozgatás és hormonális változások beindítása, azaz a környezetből érkező ingerekre történő válaszreakció kiváltása. Talán nem is gondolnánk, milyen sok feladatot lát el akár akaratunk által befolyásolva, akár teljesen tudattalanul ez a szervrendszer.

Miközben az irodában dolgozva arra koncentrálunk, hogy a múlt heti meetingen elhangzott információkat miképp építsük be egy most készülő prezentációba, amihez szorgosan gépelünk laptopunk billentyűzetén, tudatosan kontrollálva ujjunk minden egyes mozdulatát, s miközben halljuk a csörgő telefont és megállapítjuk, hogy ezt a hívást később rendezzük, ezen apró mozzanatok összehangolásában is nélkülözhetetlen és nagyon összetett szerepet játszik az idegrendszerünk.

HOGYAN IS MŰKÖDIK AZ IDEGRENDSZERÜNK?

Az idegrendszert két fő területre oszthatjuk, ezek:

  1. a centrális és a perifériás idegrendszer, más szóval a központi
  2. és a környéki idegrendszer.

Központi idegrendszer

A központi idegrendszer az agyvelői és a gerincvelői részekre oszthatók. Igen sérülékeny szövetek lévén, testünkben védett üregekben helyezkednek el, az agyvelő a koponyában, a gerincvelő pedig a csigolyák által alkotott gerinccsatornában található. A központi idegrendszer szöveti felépítése fehér- és szürkeállományra bonthatók. A szürkeállományban helyezkednek el az idegsejtek sejttestjei, míg a fehérállományban azok hosszú, mielin hüvellyel borított nyúlványai tömörülnek. Idegpályának nevezzük a fehérállomány hasonló irányba futó idegnyúlványok kötegeit.

A gerincvelő közvetlen folytatása az agytörzsnek, és kb. az ágyéki szakaszig tart. Legfőbb feladata az érző és mozgató idegpályákon futó információk továbbítása a perifériától az agyig, illetve fordítva. Míg az agyvelő szürkeállománya kívül helyezkedik el, addig a gerincvelő szerkezetében megfigyelhető a fordított tagolódás, vagyis kívül fehér-, még belül szürkeállomány található. További mellső-, valamint hátsó kötegekre bontható szerkezetük. A hátsó kötegekben úgynevezett felszálló pályák futnak, ezek szállítják az információt a perifériáról az agy felé, s miután megtörtént az információ feldolgozása, a mellső kötegeken továbbítódik ezen információ a periféria felé, ezek a leszálló pályák. Kevert pályák is megtalálhatók a gerincvelő oldalsó kötegeiben, melyek fel- és leszálló pályákat is tartalmaznak.

A központi idegrendszer feladata az információ feldolgozása és ez alapján a válaszreakciók kialakítása.

Környéki idegrendszer

A perifériás idegrendszer a 12 pár agyidegből, a 31 pár gerincvelői idegből és az idegekhez tartozó idegdúcokból tevődik össze. Feladata az információk közvetítése a központi idegrendszer felé, illetve az ellenkező irányba. A belső szerveket beidegző vegetatív idegrendszer is a környéki idegrendszer részét képezi. Habár az idegeket rostos burok veszi körül a test különböző részein történő lefutásuknál, viszonylag mégis védtelenek és könnyen sérülnek traumás behatások következtében.

A vázizmok működését a szomatikus idegrendszer szabályozza, míg a belső szervek működéséért a vegetatív idegrendszer felelős. A vegetatív idegrendszer működése nagyrészt nem tudatosul, aminek biológiai jelentősége is könnyen megérthető: nem lenne célszerű, ha belső szerveink működésének részleteiről folyamatos információáradat vonná el a figyelmünket a napi tennivalóinkról. A vérkeringés, a légzés, a tápcsatorna emésztése vagy a verejtékezés jól automatizált feladatok, melyek tudatosulása nem szükséges mindennapi életünkben. A vegetatív idegrendszer tehát a szervezetünk működését, a környezethez való alkalmazkodást biztosító önszabályozó folyamatait irányító rendszer.

Ez a szabályozás két, egymással ellentétes hatású idegrendszeri szabályozás eredményeképp alakul ki. Nevezetesen a szimpatikus és a paraszimpatikus rendszerek összehangolt működése határozza meg, hogy melyik működés válik uralkodóvá a másik felett.

Stresszhelyzet kialakulása esetén a szimpatikus idegrendszer működése kerül túlsúlyba, kialakul a vészreakció. Ezen hatások kiváltásáért a jól ismert neurotranszmitterek, az adrenalin és a noradrenalin a felelősek. Hatásukra nő a pulzus, emelkedik a vérnyomás, az izmok vérellátottsága fokozódik, mindez a várható terhelés, az erőforrások gyorsabb mobilizálása miatt. A pupillák is tágulnak, ennek oka a több fény befogadására való törekvés, ami segíti a környezet jobb és pontosabb érzékelését, így előnyösen befolyásolva a veszélyforrástól történő menekülést. A tüdő hörgőcskéi is tágulnak, több levegő, így több oxigén kerül a szervezetbe, mely szükséges az izmok fokozott működéséhez. A májraktárakból cukor szabadul fel, szintén az izmok tápanyagellátásának céljából. Mindezen hatásokkal ellentétben, a belső szervek, a tápcsatorna vérellátása mérséklődik, ugyanis ezek működésére vészreakció esetén kevésbé van szükség.

A paraszimpatikus idegrendszer a szervezet nyugalmi állapotáért, a raktárak visszatöltéséért felelős. A neurotranszmitter az acetilkolin nevű vegyület, mely a fentiekkel éppen ellentétes hatások kialakulását váltja ki. Lassul a szívverés, szűkülnek a vázizomzat erei, fokozódik az emésztés, a tápanyagok, így a cukor raktározása is.

Idegrendszer védelme

Összetett hatását figyelembe véve tehát nagyon fontos, hogy óvjuk idegrendszerünk épségét. Kerüljük a tartós stresszt, a túlzott alkohol fogyasztást és dohányzást. Végezzünk minél több szabadidős tevékenységet, sportoljunk sokat a friss levegőn, fogyasszunk változatos és kiegyensúlyozott étrendet.

Szerelem a legjobb vitamin.

Sportolás előtt mindig végezzünk alapos bemelegítést a sérülések, ideg becsípődések elkerülésének érdekében. A kettes típusú diabetes megelőzése nemcsak keringési rendszerünk megóvása miatt fontos, hanem az annak szövődményeként kialakuló neuropathiák, idegyulladások elkerülése végett is.

Olvassunk sokat, végezzünk gondolkodásra serkentő tevékenységeket és ápoljuk szociális kapcsolatainkat!

HA B-KOMPLEX, AKKOR BIOEXTRA

Megérkezett a B-komplex, egy régi-új ismerős! Mostantól étrend-kiegészítő formájában is elérhető a készítményünk, amely a B-komplex vitamincsalád sokoldalúságának köszönhetően támogatja szervezetünket.

Bioextra termék: B-komplex

A készítmény hozzájárul:

– az immunrendszer normál működéséhez,

– a normál pszichológiai funkció fenntartásához

– a kifáradás és a fáradtság, kifáradás csökkentéséhez

– valamint a normál mentális teljesítmény fenntartásához.

Többet is szeretnétek tudni a termékről? Kattints ide!

A B-vitaminok legfontosabb szerepe az idegrendszer működésének és az immunrendszer egészségének támogatása. A B-vitamin hiány vezethet többek között fáradtsághoz, ingerlékenységhez és hangulatingadozásokhoz. A B-komplex vitaminok szerepet játszanak emellett a szív egészségének, valaminta haj és a bőr szépségének fenntartásában is.

A 6-féle B-vitaminból álló Bioextra B-Komplex étrend-kiegészítő készítmény most rendkívül kedvező, bevezető áron érhető el a patikákban!