fbpx
Ingyenes kiszállítás 10.000.- Ft felett
Aktuális akcióink

Az idegrendszer jótevői: a B-vitaminok támogató szerepe

Írta: bioextra |

Korábbi cikkünkben megismerkedhettetek az idegrendszer felépítésével, működésével. Azonban hogyan is tudunk vigyázni idegrendszerünk épségére, milyen táplálékok lehetnek fontosak ezen komplex szervrendszer egészségének megőrzésében? Most erre szeretnénk választ adni!

Az idegrendszer és a B-vitaminok

Ha az idegrendszerre jótékony hatással bíró vitaminokról esik szó, elsőként a B-vitaminok juthatnak eszünkbe. A B-vitaminok valóban számos igazoltan pozitív idegrendszeri hatással rendelkeznek, illetve hiányuk számos idegrendszert érintő probléma forrása.

Elsősorban az enzimatikus folyamatokban betöltött koenzim funkciójuk miatt vesznek részt az idegrendszer védelmében, s különösképp a B1-vitamin, a B6-vitamin és a B12-vitaminok azok, melyek kimondottam szükségesek az idegeink zavartalan működése szempontjából.

Hiányuk egyértelmű összefüggésbe hozható egyes neurológiai betegségekkel, továbbá fennálló hiány nélkül is javítani tudnak egyes idegrendszeri tüneteken.

Az említett vitaminok mind a központi, mind a környéki idegrendszer működésére kezdvezően hatnak. Ebben jelentősége van a sejt szintű energiatermelő anyagcsere folyamatokban való szerepüknek, az antioxidáns és neuroprotektív (idegvédő) tulajdonságainknak. Továbbá összefüggésbe hozhatók a mielin és a neurotranszmitterek szintézisével is.

Habár a B-vitamin komplexet alkotó vitaminok (tiamin, riboflavin, niacin, pantoténsav, piridoxin, biotin, folsav, cianokobalamin) kémiai szerkezete igen eltérő és biokémiailag nem kapcsolódnak egymáshoz, mégis egy csoportba soroljuk őket, hiszen általában azonos táplálékforrásokban találhatók meg és mindannyiukban közös, hogy vízoldékonyak. Az emlősök nem képesek a B-vitamin előállítására, ezért azokat a táplálékukkal kell fedezniük.

Ezek a vitaminok aktív formájukban, koenzimként kapcsolódni tudnak az egyes enzim fehérjékhez, és ezáltal aktiválják azokat, azaz a sejten belüli feladatát így, kettős molekulaként fogja tudni ellátni. Egyes B-vitaminok nem csupán általános élettani funkciók közvetítésében fontosak (sejtszintű anyagcsere folyamatok), hanem kimondottan idegrendszer specifikus feladatokat is ellátnak.

A B1-, a B6- és a B12-vitaminok azonban egymással szorosabb biokémiai funkcionalitásban állnak. Ezen vitaminok alacsony szintje összefüggésbe hozható a hanyatló pszichés képességekkel, ami hátterében egy úgynevezett metionin-homocisztein ciklus zavara áll. A B-vitaminok hiánya számos komoly idegrendszeri betegség oka lehet: ilyen például a beriberi (A B1-vitamin hiányában kialakuló betegség a beriberi, melyet a Távol-Keleten ismertek fel először, a kizárólagos hántolt rizs fogyasztásának okaként.

agyműködés

A betegség izomgyengeséggel, koordinációs zavarokkal, idegességgel, étvágytalansággal, a lábízületek fájdalmával együtt járó kórkép.), epilepsziás görcsök, perifériás neuropátia, gerincvelő degenerációi. A B1, B6 és B12-vitaminok bizonyítottan pozitív hatással bírnak a neuropátiákra, a mozgáskordinációra, a neuropátiás fájdalmak enyhítésére és az érzékelésre.

A B1-vitaminnak számos élettani hatása van az emberi szervezetben. Többek közt a cukor anyagcserében, az idegsejtek membránjainak funkció megtartásában és számos neurotranszmitter (acetilkolin, szerotonin, aminosavak) szintézisében is nélkülözhetetlen. Legjelentősebb feladata azonban a sejtanyagcsere folyamataiban van, s a szénhidrátok átalakulása során felszabaduló energia az idegsejtek által is jól hasznosítható. Ez a folyamatos energiaellátás különösen fontos az agy működése szempontjából, ugyanis nagyon nagy mennyiségű tápanyagra van szüksége működéséhez, viszont energia raktározására nem képes. Mivel a mielin hüvely szintézisében is szerepet játszik a B1-vitamin (a mielin nevű fehérjéből álló burok az idegsejtek nyúlványán), így azt is mondhatjuk, hogy az ingerületvezetés gyorsasága is függ a megfelelő B1-vitamin ellátottságtól. Végezetül pedig antioxidáns, vagyis védő funkciót is ellát az idegsejteke a B1-vitamin.

A B6-vitamin csaknem 140 különböző koenzim funkciót tölt be. Leginkább ismert idegrendszeri hatása a különböző neurotranszmitterek szintézisében van, felelős a dopamin, a szerotonin és a GABA előállításáért is.  A piridoxin is rendelkezik neuroprotektív, azaz idegvédő tulajdonságokkal. A B6-vitamin továbbá nélkülözhetetlen a terhesség során a fejlődő magzat, valamint születés után a növekvő csecsemő agyi fejlődéséhez. A B6-vitamin ideggyógyászatban való fontos szerepét mi sem bizonyítja jobban, mint a B6-függő rohamgörcsök esetén történő alkalmazása. A B6-vitamin hiánya jelentős károsodásokat okoz mind a központi-, mind a perifériás idegrendszerben. Hiánya a kognitív funkciók hanyatlásához, epilepsziás rohamokhoz, depresszióhoz és az idegsejtek idő előtti öregedéséhez vezethet. A B6-vitamin segíthet a terhesség korai szakaszában fellépő hányinger megelőzésében.

B6-vitamin tartalmú ételek

A B12-vitamin szintén számos biokémiai folyamat koenzime. Szintén kiemelt szerepe van a mielinhüvely szintézisében. Ez a folyamat teszi lehetővé, hogy idegsérülések következtében segítse az idegsejtek regenerációját. Továbbá szerepe van a zsírsavak és a nukleinsavak szintézisében, energiatermelésben és a sejtek érésében. Hiányában az anaemia perniciosa alakul ki, mely idegrendszeri tünetekkel járó vérszegénység. Továbbá polineuritis, neuropátia, mielopátia, a szemideg sorvadása, csökkent kognitív képességek, neurotranszmitterek szintézisének zavara. B12-vitamint az emberi szervezetben megtelepedő bélbaktériumok is termelnek, azonban ez nem képes felszívódni, ugyanis csak a gyomorban, egy úgynevezett intrinzik faktor által történő aktiválás után tud felszívódni.

Bioextra B12
Bioextra B12 készítmény

Az említett vitaminok legjobb forrásai a vöröshúsok, a belsőségek, a máj, a tejtermékek, a tojás és a sötét zöld leveles zöldségek. Érdemes lehet étrend-kiegészítő készítményeket is alkalmazni a megfelelő vitaminellátottság érdekében.

PRÓBÁLTAD MÁR A BIOEXTRA B-KOMPLEX KÉSZÍTMÉNYÜNKET?

Támogasd az idegrendszer normál működését egy jól bevált készítménnyel!

Megérkezett a B-komplex, egy régi-új ismerős! Mostantól étrend-kiegészítő formájában is elérhető a készítményünk, amely a B-komplex vitamincsalád sokoldalúságának köszönhetően támogatja szervezetünket.

Bioextra termék: B-komplex

A készítmény hozzájárul:

– az immunrendszer normál működéséhez,

– a normál pszichológiai funkció fenntartásához

– a kifáradás és a fáradtság, kifáradás csökkentéséhez

– valamint a normál mentális teljesítmény fenntartásához.

Többet is szeretnétek tudni a termékről? Kattints ide!

Bioextra termék: B-komplex

A B-vitaminok legfontosabb szerepe az idegrendszer működésének és az immunrendszer egészségének támogatása. A B-vitamin hiány vezethet többek között fáradtsághoz, ingerlékenységhez és hangulatingadozásokhoz. A B-komplex vitaminok szerepet játszanak emellett a szív egészségének, valaminta haj és a bőr szépségének fenntartásában is.

A 6-féle B-vitaminból álló Bioextra B-Komplex étrend-kiegészítő készítmény most rendkívül kedvező, bevezető áron érhető el a patikákban!