fbpx
Ingyenes kiszállítás 10.000.- Ft felett
Aktuális akcióink

D-vitamin pótlás? Már a napfény sem elég!

Írta: bioextra |
Bioextra Oliva D3 3000 NE

Napfény vitamin. Így is emlegetik a D3-vitamint, nem hiába! A D-vitamin ugyanis elsősorban nem táplálék útján kerül szervezetünkbe, hanem mi magunk állítjuk elő a napsugárzás segítségével. A világ civilizált részén nyáron is óriási a D-vitamin hiány, ami a magyar lakosság mintegy felét érinti, hiszen a Semmelweis Egyetem kutatásai alapján minden 2. magyar még nyáron is D-vitamin hiányos.*  Mit tehetünk ellene?

Bioextra Oliva D
Bioextra Oliva D3 3000NE

D-vitamin: az immunrendszer és a csontok őre

A D-vitamin zsírban oldódó vitamin, mely nélkülözhetetlen az egészséges csontfejlődéshez és az immunrendszer zavartalan működéséhez. Az aktív D-vitamin, vagyis a kolekalciferol, a bőrben keletkezik több lépésben a napfény UV-B sugarainak hatására. Ezt követően élettanilag aktív formáját a vesében éri el, egy hidroxilációs folyamat következtében. Ez az aktív molekula a szervezet kalcium- és foszfor anyagcseréjében nélkülözhetetlen szerepű, mert segíti e nyomelemek beépülését a csontokba.

Megéri leégni a D-vitamin pótlásáért?

Kicsit sem. Fontos, hogy kellő mértékkel tartózkodjunk a napon, ugyanis a bőr leégése túlzott áldozat a D-vitamin raktárak feltöltése érdekében. A tűző napon történő, fényvédő krémek nélküli tartózkodás fokozott kockázatot jelent a későbbi bőrrák kialakulásának szempontjából, így mindig használjunk naptejet arcunkon és testünkön, valamint kerüljük a 10-15 óra közötti hosszan tartó napon tartózkodást. Ne felejtsük: már 15 -20 perc is elegendő lehet, hogy a fedetlen végtagokat és arcot érő nyári napsugárzás hatására bőrünkben kb. 1500- 3000 NE D-vitamin képződjön.

A mesterséges fény nem segít

Sajnos azonban a kora reggeli és késő délutáni sugarak már nem elég erősek ehhez. Sokan úgy gondolják, a szolárium is jó megoldás lehet a D-vitamin képződésének serkentésére, ám ezek a gépek UV-A fénysugarakat bocsátanak ki, ami nem megfelelő a D-vitamin előállításának szempontjából. Továbbá azt is gondolhatnánk, hogy a napos szobában ülve gondoskodhatunk szervezetünk D-vitamin ellátottságáról, ám ez sajnos nem igaz.

Napsütés, tűző nap - fényvédelem

Csakúgy, mint a szoláriumok esetében, a kulcs itt is az UV-A és UV-B sugarak közti különbségben kereshető. A legtöbb ablaküveg, legyen szó irodaházakról vagy az autó üvegéről, nem engedik magukon áthatolni az UV-B sugarakat, csupán az UV-A hatol keresztül rajtuk. Így bőrünkben nem tud megindulni a D-vitamin szintézise, azonban a napégés kockázata ebben az esetben is fennáll! Ha szervezetünket D-vitamin termelésre szeretnénk ösztönözni, a legjobban tesszük, ha a délelőtti és késő délutáni órákban a szabadban tartózkodunk.

Az életkor, mint kockázati tényező

Idős korban csökken a bőr D-vitamin szintetizáló kapacitása. Többek közt ezért is válnak gyakorivá, és különösen nehezen gyógyulóvá az idős kori csonttörések.

D-vitamin tévhitek

Napvilágot láttak már olyan tévhitek, miszerint a napozás utáni szappanos fürdés eltávolítja a bőrünkben keletkezett D-vitamint. A D-vitamin a bőrünk középső rétegében, az epidermisben képződik a napsugarak UV-B tartományának hatására. Ezt a bizonyos hullámhosszú fénysugárzást bőrünk mélyebb rétegei elnyelik, így indulhat meg a D-vitamin szintézise a bőr mélyebb rétegeinek sejtjeiben. Tehát a bőrfelszín szappanos lemosása nem okozza a D-vitamin feloldódását és eltávolítását, a hatóanyag a bőrben marad.

BIOEXTRA VitaminKisokos: milyen vitaminokat ajánlunk a nyári időszakra?

További tévhit, hogy a naptej gátolja a D-vitamin képződését. A fényvédelem nélküli napon tartózkodás fokozottan növeli a rosszindulatú bőrelváltozások kialakulásának kockázatát, míg a D-vitamin termelésének csökkentésére nincs bizonyítékunk. Ha mégis tartanánk attól, hogy szervezetünk nem jut elegendő D-vitaminhoz a szükséges bőrvédelem mellett, válasszuk a késő délutáni órákat a napfürdőzésre, valamint alkalmazzunk étrend-kiegészítő készítményeket.

Ezért pótoljuk nyáron is a D-vitamint!

A mai világban a légkondicionált helyiségeket részesítjük előnyben, nyári időszakban is sokat tartózkodunk zárt helyen, vagy éppen elfedjük a végtagjainkat és kalapot viselünk, így nem termelődik megfelelő mennyiségű D-vitamin a szervezetünkben. Továbbá a jelenlegi erős napsugárzás miatt nem is ajánlott sok ideig a napon tartózkodni. Emellett érdemes gondolni már augusztusban a vitaminpótlásra, mert akár hirtelen is beköszönthet a hidegebb idő, ami megterheli az immunrendszerünket és fogékonyabbakká válunk a fertőző betegségekkel szemben.

Mivel a D-vitamin pótlása hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, így ellenállóbbá válhatunk a vírusokkal, baktériumokkal szemben.

A kutatások mindezeken felül azt bizonyítják, hogyha mindenki egész évben figyelne a megfelelő D-vitaminpótlásra, akkor a 

  • a daganatok száma harmadával 
  • a combnyaktöréseké negyedével 
  • a kardiovaszkuláris megbetegedéseké tizedével csökkenne
  • és egyes számítások szerint akár 90%-kal kevesebben betegednének meg influenzában.

Miben található D-vitamin?

Természetesen bizonyos élelmiszerek is tartalmaznak D-vitamint, s ezeket ajánlatos fogyasztani a napi vitamin szükséglet fedezése érdekében. A tej, a tojás, különböző halfélék, a máj, de a gomba is jó D-vitamin forrás. Fontos azonban tudni, hogy ezekkel nem tudjuk teljes egészében pótolni a napi D-vitamin szükségletünket. 

Egy átlagos magyar étrendje ugyanis csupán napi 80 NE D-vitamint tartalmaz! Ez  pedig elenyészően kevés, hiszen egy felnőtt számára a napi szükséglet hivatalosan 400 NE – 4000NE napi bevitel között mozog. Vigyázzunk a túladagolással, mert a D-vitamin zsíroldékony vitamin lévén a zsírszövetben képes raktározódni, ezért túladagolható. A zsírszövetben raktározódva a túlzott D-vitamin fogyasztás kellemetlen mellékhatásokat okozhat, szédülés, fejfájás, émelygés, hányinger, izomfájdalmak jelentkezhetnek. Ez azonban csak rendszeres, hosszú ideig tartó, napi több, mint 10.000 NE fogyasztása esetén fordul elő!

Bioextra Oliva D
Bioextra Oliva D3 3000NE

Készítsd fel szervezetedet és előzd meg az őszi betegségeket!

Készülve az őszi időszakra, egy esetleges újabb koronavírus hullámmal szemben mindenképp erős immunrendszerre van szükségünk. Kutatások bizonyítják a D-vitamin pótlás pozitív hatását COVID-19 megbetegedések esetén. Szerencsére manapság számos különböző adagolási forma közül választhatjuk ki a számunkra legmegfelelőbb étrend-kiegészítőt.

Melyik kiszerelés a legjobb?

Mind a mai napig a legismertebbek a szilárd készítmények, a kapszulák és a tabletták. A kapszulák jelentős előnye, hogy alakjuk és lágyságuk miatt bevételük egyszerű, a kapszula anyaga könnyen emészthető, könnyű adagolást tesznek lehetővé és nem utolsó sorban az esetleg kellemetlen ízű és szagú hatóanyagok szag- és ízfedését biztosítják. Bliszterbe vagy flakonba csomagolva könnyedén magunkkal vihetjük bárhová, s észrevétlenül pótolhatjuk egy kapszulával a napi vitamin szükséglet mennyiségét.

Az immunerősítő készítményeiről és saját gyártású vitaminjairól ismert Bioextra újdonsága az Oliva D3 3000 NE tartalmú lágyzselatin készítmény, ami a hozzáadott olívaolaj tartalomnak köszönhetően könnyedebb hasznosulást tesz lehetővé a szervezet számára. 

A D-vitamin napjaink legtöbbet kutatott vitaminja. Javasoljuk, hogy ne csak télen, hidegebb időben, hanem egész évben figyeljünk a pótlására!

Forrás:

*https://semmelweis.hu/hirek/2012/06/27/minden-masodik-magyar-nyaron-is-d-vitamin-hianyos/