fbpx

A szív- és érrendszer szelíd őrzője: a galagonya

Írta: bioextra |
Bioextra Galagonya

A galagonya a tradicionálisan használt gyógynövényeink egyike. A népi gyógyászatban főként szív-és érrendszeri betegségek kezelésében játszik nagy szerepet. Fő hatóanyagai ugyanis hozzájárulhatnak a szív- és érrendszer normál működéséhez. Szerepük van a szív megfelelő vérellátásában, segíti az oxigénellátást, ezzel támogatva a kiegyensúlyozott szívműködést. A piciny, fehér virágokkal és élénkpiros bogyókkal rendelkező galagonya ugyanis természetes módon nyugtathatja és erősítheti a szívet.

„Őszi éjjel izzik a galagonya” – a galagonya növény-előfordulása

Magyarországon két olyan gyűjthető galagonyafaj ismert, amelyek növényi részei megfelelő hatóanyagtartalommal rendelkeznek. A cseregalagonya és az egybibés galagonya a rózsafélék családjába tartozó cserje vagy fa. 2-4 m magasra nő. Fája kemény, ágai tövisesek,levelei szórt állásúak, nyelesek, lemezük 2-5 cm hosszú, 3-5 karéjú. Virágai ernyős fürtben állnak, sziromleveleik 5-8 mm hosszúak, hófehérek. Áltermése gömbölyded, 6-12 mm-es, vörös vagy sötétbarna színű, vékony húsú, szagtalan. Az egybibés galagonya termései egymagvúak, míg a cseregalagonya terméseiben két magot találunk. Virágzási ideje május-június. Kedvelik a napsütést, erdők szélén, világos cserjésekben, bozótosokban, legelőkön találhatunk rájuk. Az egybibés galagonya az ország egész területén gyakori, a cseregalagonya inkább a középhegységek erdőszélein, rétjein él.

A galagonyában található hatóanyagok

A gyógyászatban használatos, hatóanyagot tartalmazó növényi rész a galagonya virágos hajtásvége illetve a termése. A gyógyhatás nem köthető egyetlen hatóanyaghoz, hanem a növényi drogban levő falvonoidok és procianidinek komplex hatásának eredménye. A virágos hajtásvég és a termésdrog hatóanyag-összetétele némileg különbözik, az utóbbiban valamivel kevesebb a flavonoid.

Bioextra Galagonya

A „szív gyógynövénye” a boltokban

Napjainkban a galagonyatartalmú készítmények elsődleges gyógyászati javallata a szívelégtelenség kezelése, de más készítmények (nyugtató teakeverékek, érelmeszesedés elleni teák) komponensei között is találkozhatunk vele.

A galagonya az egyik legjobb, ha nem a legjobb gyógynövény szívproblémák esetére. A szívre kifejtett sokrétű pozitív hatása miatt szív gyógynövényének is szokták nevezni.

A szívgyógyszerekkel ellentétben szervi és funkcionális szívpanaszok széles körében alkalmazható, ugyanakkor nagyszerűen tolerálható. A galagonyát az egyéb növényi eredetű szívre ható szerektől megkülönbözteti az a tulajdonsága, hogy nem toxikus, és még hosszú távú alkalmazás esetén sem kell káros mellékhatásoktól tartani. A hatása nem hirtelen, hanem lassan alakul ki, így az alkalmazás befejeztével is sokáig fennmarad. Mivel kevéssé terheli meg a szervezetet, az időskori szívpanaszok ideális gyógyszerének tartják.          

A központi idegrendszerre is hat, szédülést, szorongást, szapora szívdobogást lehet vele kezelni. Stresszoldó, nyugtató, enyhe altató hatása van.

A galagonya jótékony hatásai között meg kell említeni az antioxidáns hatást is, amelynek köszönhetően a galagonya védi a szívizmot az oxidatív károsodásoktól. Emellett a magas koleszterinszint kezelésében is előnyös lehet alkalmazása, mert a koleszterinszintézis gátlásának és a koleszterin epesavakká történő alakulás eredményeként csökkenti a vér koleszterinszintjét.

Klinikai vizsgálatok

A galagonya a tradicionálisan használt gyógynövényeink egyike, amelyet 2015-ben a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya az Év Gyógynövényének választott.

Nem véletlenül, hiszen a népi gyógyászatban főként szív és érrendszeri betegségek kezelésében nagy szerepet játszó gyógynövénynek ma már számos hatását klinikai vizsgálatok is alátámasztják.

Bioextra Galagonya növény

Preliklinikai és klinikai vizsgálatokban igazolták pozitív ionotróp, koszorúserek keringését javító, antiaritmiás és a szív ingerlékenységét csökkentő hatását. A klinikai vizsgálatok zömét virágos hajtásvégből, valamint virágos hajtásvégből és termésből készült alkoholos kivonatokkal végezték. A termést külön nem vizsgálták, így ennek hatásossága az ember esetében kevésbé bizonyított.

A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben mind a termés, mind a virágos hajtásvég, és annak száraz és beállított folyékony kivonata hivatalos.

Betegségek, amikre ajánljuk: milyen esetekben használja a népgyógyászat?

  • enyhe és közepes mértékű szívelégtelenség
  • enyhe szívritmuszavarok
  • magas vérnyomás esetén kiegészítő kezelésként (vérnyomáscsökkentő hatása nincs, ellenben egyéb hatásainál fogva képes a vérnyomást szabályozni)
  • ideges eredetű szívpanaszok
  • koszorúér-bántalom
  • érelmeszesedés (megelőző, kiegészítő terápiaként)

Így alkalmazd a házipatikádban!

Az alkalmazás során jellemzően minimum két hét szükséges, hogy a készítmény kifejthesse jótékony hatását. A hatás fenntartásához a kezelés hosszú távú folytatása indokolt, azonban, ha a panaszok tekintetében 6 hét után sem tapasztalható változás, akkor érdemes orvoshoz fordulni.

Bétablokkolókkal és digitálisz típusú szívgyógyszerekkel való egyidejű alkalmazásukkor az adagolás változhat, ezért ilyen esetben mindenképpen szükséges kikérni a kezelőorvos véleményét.

Bioextra Galagonya cseppek hatása

Galagonya ellenjavallat

Napjainkban a galagonya számos készítmény komponensei között megtalálható. Ezek előnye a hatásosság mellett, hogy rendkívül kedvező mellékhatás-profillal rendelkeznek. Hosszú távon is lehet használni, fiataloknak és idősebbeknek egyaránt, mert nem halmozódik fel a szervezetben, így túladagolás nem fordulhat elő.

A galagonya terápiás alkalmazása rendkívül biztonságos, ennek ellenére terhesség, szoptatás során, illetve 14 éves kor alatti gyermekek esetén a galagonya használata nem javasolt.

Ha valaki vényköteles gyógyszereket rendszeresen szed és mellette bármilyen gyógynövény tartalmú készítményt szeretne kipróbálni, előzetesen mindig egyeztessen a szakorvosával!

Gyógyszerkölcsönhatások

Más szívgyógyszerekkel nem, vagy pozitív kölcsönhatásba lép – például képes a digitáliszok által kiváltott szívritmus-panaszokat kompenzálni. Egyidejű alkalmazásuknál az adagolás változhat, ezért mindenképpen jelezzük a kezelőorvosnak!

Megújult a Bioextra Galagonya Cseppek!

Eddig Bioextra Crataegus Cseppek néven került forgalomba, de az egyértelműség kedvéért átneveztük, és változatlan hatóanyag-tartalommal érhető el a patikákban, bioboltokban és webáruházakban.

Bioextra Galagonya Cseppek

A Bioextra Galagonya Cseppek fő hatóanyagai hozzájárulnak a szív- és érrendszer normál működéséhez.

Szerepük van:

  • a szív megfelelő vérellátásában
  • segíti a szervezet oxigénellátását, ezzel támogatva a kiegyensúlyozott szívműködést.

Adagolás: naponta 3 x 10 csepp étkezés előtt kevés folyadékkal.

Összetevők: víz, alkohol (25%) v/v, Galagonya virágos ágvége (1:4 kivonat)

Figyelmeztetés: A készítmény alkoholt tartalmaz! 14 éven aluliak, terhes és szoptatós anyák nem fogyaszthatják!