fbpx
Ingyenes kiszállítás 10.000.- Ft felett
Aktuális akcióink

Milyen tünetekkel jár és hogyan előzhető meg a B12 vitamin hiány?

Írta: bioextra |
Bioextra B12-vitamin

A B12-vitamin létfontosságú, és hozzájárul mind a testi, mind a szellemi teljesítőképességhez. A B12-vitamin hiány elkerülése/pótlása ezért kiemelten fontos. Természetes formában túlnyomórészt állati eredetű élelmiszerekben található meg, a növények nem tartalmazzák, ezért nagyon fontos kiegészítője lehet a vegán és vegetáriánus étrendet követőknek.

A B12-vitamin a vízben oldódó vitaminok közé tartozik, melyet szervezetünk önmagában nem képes előállítani. Természetes formában túlnyomórészt állati eredetű élelmiszerekben található meg, a növények nem tartalmazzák, ezért nagyon fontos kiegészítője lehet a vegán és vegetáriánus étrendet követőknek.

A B12-vitamin felszívódása összetett folyamat, függ az emésztőrendszer működésétől. Bizonyított, hogy az életkor előrehaladtával a B12-vitamin felszívódásának hatékonysága csökken. A B12-vitamin egy nagyon összetett vitamin, amely főként a májban és az izomzatban tárolódik. 

Mivel a B12-vitamin létfontosságú, és hozzájárul mind a testi, mind a szellemi teljesítőképességhez, hiányát el kell kerülni, illetve mielőbb pótolni kell. A B12 vitamin hiány tünetei gyakran akkor jelentkeznek, amikor alacsony szintje már hosszabb ideje fennáll.

A B12-vitamin befolyásolja a szervezet fehérje szintézisét, elősegíti az aminosavak fehérjékbe való beépülését és fokozza ezek hasznosítását, bizonyítottan részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban, hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez, valamint az idegrendszer normál működéséhez és a normál pszichés funkció fenntartásához. 

A B12-vitamint vészes vérszegénység, általános testi leromlás, kimerültség, ideggyulladás, hosszabb betegség utáni lábadozás esetén használják, mivel az egész szervezetre kiterjedő erősítő, roboráló hatása van.

Ezért felel a szervezetben a B12-vitamin!

A B12-vitamin hozzájárul:

  • az immunrendszer normál működéséhez
  • a normál pszichológiai funkciók fenntartásához
  • az idegrendszer normál működéséhez
  • a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez
  • a normál homocisztein-anyagcseréhez
  • a normál vörösvérsejt-képződéshez.

Emellett a B12 vitamin hatása tettenérhető a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban, valamint szerepet játszik a sejtosztódásban.

Miért van szükségünk B12-Vitaminra?

Szervezetünk támogatását sokoldalúan végzi a B12-vitamin.

Immunrendszer:

A B12-vitamin adagolásának hatására egyes fehérvérsejtek száma megnövekszik. Ezek a sejtek a szervezetünk úgynevezett elsődleges védelmi vonalához tartoznak, melyek feladata, hogy a lehető leghamarabb felismerje, ha a szervezet bármilyen vírusos, vagy bakteriális fertőzéssel találkozik.
A továbbiakban ezek a sejtek fogják mozgósítani azon másodlagos védelmi vonalat képező egyéb fehérvérsejteket, melynek feladata a fertőző ágensek tényleges elpusztítása. Ebből következik, hogy a B12-vitamin elégtelen bevitele esetén, vagy már kialakult hiányában, az immunrendszer nem tud olyan hatékonyan működni a fertőzésekkel szemben.

Hogyan működik az immunrendszer?

Pszichológiai funkciók:

Egyes vitamin- és nyomelemhiányok is fokozhatják az idegességet, a feszültséget, a stresszes állapotok kialakulását. Ilyen pl. a B12-vitamin, a cink vagy a magnézium, melyek elengedhetetlenek az idegrendszer egészséges működéséhez. 

A vitaminhiány és nyomelem hiány megelőzése segít, hogy idegrendszerünk felvegye a harcot az átmeneti nehéz helyzetekkel szemben, ezért érdemes figyelni a magnézium vagy a B12 vitamin pótlására.

Idegrendszer:

A B12 vitamin idegrendszer működésére gyakorolt hatása is fontos: védi az idegsejteket a károsodástól, valamint központi szerepet tölt be az ingerület átvivő anyagok (neurotranszmitterek) képződésében.

Vérképzés:

A B12 vitamin hatása befolyásolja a vörösvérsejtek normális működését. Az alacsony B12-vitamin-szint csökkenti a képződésüket és megakadályozza a megfelelő fejlődésüket, átalakulásukat vörösvértestté, amennyiben nincs elegendő vörösvértest a keringésben, a szervezet oxigénellátása romlik. 

Így a B12 vitamin hiány vérképzési zavarokhoz, vérszegénységhez vezethet, amire a következő tünetek is utalnak: kedvetlenség, sápadtság, fáradtság, kimerültség, kedvetlenség.

Vérkeringés és niacin

Vérkeringés és niacin:

A B12-vitamin szerepet játszik a homocisztein átalakításában: Ez az aminosav természetes módon van jelen testünk bizonyos anyagcsere-folyamataiban. 

A folsavval együttműködve a B12-vitamin a homociszteint egy másik aminosavvá, a metioninná alakítja, amely további feladatokat lát el a szervezetben. A koleszterin mellett manapság a homociszteint is érelváltozásokat okozó, önálló kockázati tényezőnek tekintik. 

A homocisztein szintje bizonyos betegségek során megnő, a vérplazma szint mérsékelt növekedése gyakran a folsav, a B6- és a B12-vitaminok hiányával egyidejűleg tapasztalható. A folsav B12 vitamin étrendkiegészítővel kombinálva hozzájárul a homocisztein-anyagcsere normalizálódásához.

Zsír-és fehérje anyagcsere:

A B-vitaminok nagy mértékben elősegítik a zsírok (lipidek) és a fehérjék (proteinek) hasznosulását a mitokondriumokban, melyek az energiatermeléshez szükségesek.

Sejtosztódás:

A B12 vitamin hatása az összes növekedési folyamatban, a sejtmegújulásban és a sejtosztódásban is fontos szerepet játszik.

Mennyi B12-vitaminra van szükség naponta?

Minden embernek szüksége van B12-vitaminra, azonban a napi szükséglet személyenként eltérhet, hisz a megfelelő mennyiséget számos tényező befolyásolja, például betegségek, stressz, öregedési folyamat vagy akár a várandósság és a szoptatás.

vegánok vitaminpótlása
Vegetáriánus életmód és a vitaminok

Vegetáriánus életmód és a vitaminok

A vegetáriánusok, a B12-vitamin felszívódását vagy akár tárolását érintő betegségekkel élők, valamint az idősebb emberek esetében a napi B12-vitaminszükségletet gyakran nem fedezi a táplálkozás során bevitt mennyiség. Ha a fenti esetek valamelyike fennáll, érdemes B12 vitamint szedni.

Szervezetünk napi B12-vitaminszükséglete az Európai Élelmiszterbiztonsági Hatóság (EFSA) szerint a következő:

  • Felnőttek és 15 éven felüli fiatalok számára 4,0 mikrogramm naponta
  • Várandós nők számára 4,5 mikrogramm naponta
  • Szoptató kismamák számára 5 mikrogramm naponta
  • Csecsemők számára: 0,3-0,5 mikrogramm
  • Gyermekek számára 2-10 év között: 0,7-1,4 mikrogramm

Forrás: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2015.415

A B12-vitamin előfordulása ételekben: hogyan pótolhatjuk természetesen?

A B12-vitamin természetes formájában állati eredetű élelmiszerekben fordul elő. Nézzük miben van B12 vitamin!

  • Hús és húsból készült ételek
  • Máj (különösen magas B12-tartalmú)
  • Tojás
  • Tej és tejtermékek
  • Halak, halból készült termékek
  • Élesztő
B12-vitamin forrásai
B12-vitamin forrásai

B12-vitamin forrásai

B12-vitaminban gazdag táplálékok és azok B12-vitamin-tartalma 100 g termékben:

Húsok:

Sovány bárányhús, juhhús: 4,05 µg

Marhafelsál: 2,0 µg

Sertéshús (comb, karaj, csülök): 0,8 µg

Borjúmáj, marhamáj: 58 µg

Borjú-, marha-, sertésvelő: 5,7 µg

Borjú-, marha-, sertéstüdő: 2,5 µg

Sertéslép: 5,1 µg

Sertésmáj: 60 µg

Sertésnyelv: 0,8 µg

Sertésvese: 29 µg

Sertésszív: 7,8 µg

Halak:

Lazac: 5 µg

Ponty: 1,53 µg

Paradicsomos hering: 6 µg

Tej:

Juhtej: 0,51 µg

Kecsketej: 0,07 µg

Teljes tej (pasztőrözött): 0,3 µg

Tejtermékek:

Tejpor: 2 µg

Kefir, joghurt (zsírdús): 0,2 µg

Tejszín: 0,4 µg

Túró (tehén, gomolya): 0,7 µg

Húsmentes étrend és a B-komplex
Húsmentes étrend és a B-komplex

Húsmentes étrend és a B-komplex

Sajtok:

Ementáli, pannónia (kemény) sajt: 1,6 µg

Balaton, Edami (félkemény) sajt: 1,5 µg

Trappista (félkemény) sajt: 1,5 µg

Parenyica füstölt sajt: 1,5 µg

Lajta, Göcseji csemege (lágy) sajt: 1,1 µg

Pálpuszta, Tea-sajt: 1,1 µg

Túra, Karaván ömlesztett sajt: 1,5 µg

Mackósajt: 0,9 µg

Tojás:

Teljes tojás: 1,3 µg

Tojás sárgája: 2,8 µg

Tojás fehérje: 0,3 µg

Teljes tojáspor: 2 µg

Forrás: https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/21373/b12-vitamin

Hogyan tud a B12-vitamin felszívódni a szervezetben?

A B12-vitamin kétféleképpen tud felszívódni a testünkben:

Az ételek fogyasztásával bevitt B12-vitamin kettős mechanizmus révén, aktív és passzív úton szívódik fel a szervezetben. Aktív felszívódáskor energiafelhasználás révén hasznosul. 

Ekkor a B12-vitamin egy, a gyomorban található szállítófehérjéhez, az úgynevezett intrinsic faktorhoz kapcsolódik, amely elszállítja a felszívódás helyére, a bélrendszerbe. Megfelelő táplálkozással naponta legfeljebb 1,5 mikrogramm B12-vitamin képes felszívódni a szervezetben.

Az aktív felszívódás mellett passzív felszívódás is történik a szervezetben. Ekkor a B12-vitamin energiafelhasználás nélkül, önmagában, passzív diffúzió révén jut el rendeltetési helyére a bélsejteken keresztül. 

Az élelmiszerekben általában előfordulónál jóval magasabb dózis szükséges ahhoz, hogy a napi szükségletnek megfelelő mennyiségű B12-vitamin passzív diffúzióval (önállóan, az intrinsic faktortól függetlenül) felszívódjon – például nagy dózisú B12 vitamint tartalmazó készítmények segítségével.

Mivel a passzív felszívódás nemcsak az intrinsic faktortól, de további felszívódást gátló tényezőktől is független, az így hasznosuló mennyiségre kevesebb tényező hat, mint az aktív módon felszívódóra. A B12-vitaminhiány minimum 600 mikrogramm mennyiséggel pótolható hatékonyan.

Forrás: Eussen et al. Oral cyanocobalamin supplementation in older people with vitamin B12 deficiency: a dose finding trial. Arch Intern Med 2005;165:1167-1172.

Milyen esetekben jelentkezhetnek problémák az aktív felszívódást illetően?

Okai lehetnek például:

  • a gyomor-bélrendszer zavarai;
  • felszívódási zavarok, például idős korban természetes folyamatként csökken az intrinsic faktor fehérje termelődése, amely létfontosságú szerepet játszik a B12-vitamin aktív felszívódásában;
  • bizonyos gyógyszerek – a cukorbetegség kezelésére használt metformin tartalmúak, ill. a gyomorsav-gátlók, azaz protonpumpa-gátlók – alkalmazása.

Nagy dózisú, szájon át szedhető jól felszívódó B12 vitamin készítménnyel növelhető a passzív felszívódás a szervezetben, és jó terápiás eredmények érhetők el akkor is, ha az aktív felszívódás valamelyik fenti oknál fogva gátolt.

Forrás: Eussen et al. Oral cyanocobalamin supplementation in older people with vitamin B12 deficiency: a dose finding trial. Arch Intern Med 2005;165:1167-1172

Miért fontos a B12-vitamin pótlása?

Amennyiben a B12-vitamin értéke egy bizonyos szint alá esik, hiányról beszélünk.

A B12 vitaminhiány leggyakoribb okai:

  • vegán vagy vegetáriánus étrend;
  • felszívódási zavar, például az emésztőrendszer megbetegedései miatt;
  • magas kálium tartalmú étrendkiegészítők és/vagy gyógyszerek, antibiotikumok, fogamzásgátlók, savcsökkentők (H2 receptor blokkolók, protonpumpa gátlók), cukorbetegséget kezelő gyógyszerek használata esetén is kialakulhat B12 hiány.
  • megnövekedett szükséglet, például várandósság vagy szoptatás alatt.
  • a dohányzás: más B-vitaminok mellett a B12 hiányát is okozza.
  • a kor előrehaladtával a B12 felszívódás romlik, ezért egyes becslések szerint az idősek 30-40%-a B12 vitaminhiányban szenved.

A vitaminhiány megállapításához különféle vér- és vizeletvizsgálatok állnak rendelkezésre. A B12 vitamin hiány okozta tünetek enyhítése érdekében pótolni kell a B12-vitamint, azaz javasolt a B12-vitamin szedésének mielőbbi megkezdése. 

Amennyiben ez nagy dózisban történik, a passzív felszívódás akár meg is haladhatja az aktív felszívódást, amely döntő mértékben járulhat hozzá a terápia sikeréhez.

A Bioextra B-komplex használata

A Bioextra B-komplex használata

A szervezet képes az élelmiszerekből felszívódó B12-vitamint részben a májban tárolni. Önmagában a máj hosszú időre elegendő B12-vitaminszükségletet képes fedezni az eltárolt mennyiségből. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a hiánytünetek adott esetben csak hónapok vagy akár évek múltán jelennek meg.

A B12 vitaminhiány gyakori tünetei többek között a következők:

  • fizikai kimerültség,
  • gyengeség,
  • sápadtság,
  • koncentrálási nehézségek, feledékenység,
  • zavartság, neurológiai problémák, a beszédkészség zavara,
  • szédülés, egyensúly zavar,
  • izomgyengeség,
  • zsibbadás, merevségérzet a végtagokban,
  • rossz kedv, hangulatzavar, alvás zavar.

Mi történik B12-vitaminhiány esetén?

Testünknek szüksége van B12-vitaminra az energiatermeléshez, az idegrendszer megfelelő működéséhez és a normál vérképzéshez. A B12-vitamin számos létfontosságú folyamatban vesz részt, ezért a hiányának is számos következménye lehet. 

A máj raktározza el a szervezetben a B12-vitamint azonban, ha a szervezet nem jut elegendő mennyiségű B12-vitaminhoz, a vitaminraktár fokozatosan kiürül.

B12 vitamin-Cianokobalamin

B12 vitamin-Cianokobalamin

A hiány sokáig nehezen észrevehető, mert lassan alakul ki, és kezdetben olyan általános tünetekben mutatkozik meg, mint a fáradtság, a szédülés vagy a zavartság. Különböző vizsgálómódszerek – köztük B12-vitamin mennyiségének vizsgálata a vérből – állnak rendelkezésre annak megállapítására, hogy a vitaminszint megfelel-e a B12-vitamin normál értékének, azonban a B12-vitamin anyagcseréjéből származó markerek mérései is felvilágosítással szolgálhatnak a B12-vitamin szintjéről.

A markerek vizeletvizsgálattal elemezhetőek, azonban elsősorban a vérből közvetlenül mért B12-vitamin értékek a pontosak.

B12-vitaminhiány diagnózisfelállításának menete

Mivel a B12 vitamin hiány tünetei csak fokozatosan, illetve néha csak rendkívül későn jelentkeznek, elővigyázatosságból érdemes lehet ellenőriztetni a B12-vitamin szintünket, akár akkor is, ha jó egészségi állapotban vagyunk, de valami miatt – étrend, életkor, gyomor- és bélrendszer állapota stb. – veszélyeztetett csoportba tartozunk, vagy a B12 vitamin hiány tüneteit észleljük magunkon. 

Vagy érdemes akkor is ellenőrizni a B12-vitamin szintjét, ha valamilyen oknál fogva megnövekedett a B12-vitamin szükségletünk – pl. várandósság vagy szoptatás időszakában.

Koleszterin és niacin

Koleszterin és niacin

Magyarországon a vérből levett mintában található B12-vitaminszint alapján tudja az orvos a B12-hiány diagnózisát felállítani. Léteznek azonban egyéb laboratóriumi paraméterek is, amelyek a szervezet B12-vitamin ellátottságának mértékét tudják közvetlen vagy közvetett módon jelezni.

Az egyes B12 vitamin vérvizsgálatok eltérő kiértékelési metódust kívánnak meg:

Szérum teszt: Magyarországon ez az elterjedt és elfogadott formája a B12 vitamin hiány megállapításának. Ennél a vizsgálatnál a teljes B12 vitamin szintet mérik a vérben, vagyis azt a részt is, ami – a haptocorrinnak nevezett – fehérjékhez kötődik, és biológiai szempontból inaktív – így nem áll készen a sejtekben arra, hogy ellássa a feladatait. 

Érdemes megemlíteni, hogy bár a teszt jól jelzi a hiányt, létezik ennél modernebb és pontosabb képet adó mérési módszer is – igaz, drágább, és első sorban magánlaborokban elérhető.

Holo-transzkobalamin teszt (holo-TC teszt): Ez a vizsgálat a vérben kizárólag a szállítófehérjékhez (transzkobalaminokhoz) kötődő, “aktív” B12-vitamint méri, ezáltal valósabb képet mutat. 

A módszer meglehetősen érzékeny, kiértékelésekor gyakran más adatokat is figyelembe vesznek annak érdekében, hogy teljes képet kapjanak a B12-vitamin szintről. Ez azonban csak indokolt esetben és magánlaborokban áll rendelkezésre hazánkban.

Metilmalonsav teszt (MMA teszt): Ennél a vizsgálatnál nem magát a vitamintartalmat mérik, hanem a metilmalonsav (MethylMalonic Acid) anyagcsere-termékét, amely B12-vitaminhiány esetén felhalmozódik. A B12-vitamin támogatja az MMA feldolgozását, vagyis az MMA értéke B12 vitamin hiány esetén megnövekszik. 

Mivel az MMA szintet a B12-hiánytól eltérő okok is befolyásolhatják, ezért ez önmagában nem feltétlenül alkalmas a biztos diagnózis felállítására. Jelenleg korlátozottan és csak magánlaborban áll rendelkezésre Magyarországon.

Homocisztein teszt: A homocisztein egy aminosav, mely egyben a B12-vitaminanyagcsere köztes terméke is. Magas értéke B12 vitamin hiányra utal, ugyanakkor más vitaminok hiányát is jelezheti – ezt a vizsgálatot más tesztekkel is ajánlott kiegészíteni a teljes körű eredmény érdekében.

Az orvosok először B12-vitamin szérum tesztet kezdeményeznek. Ha a B12-vitamin szintje nem ad egyértelmű eredményt, vagy önmagában nehezen értelmezhető, a diagnózis megerősítése érdekében további vizsgálati módszer is igénybe vehető.

B12-vitaminhiány kezelése kapszula formában

A B12-vitamin kapszula formájában pótolva több előnnyel is jár: könnyű bevenni, és jól tolerálható. A BIOEXTRA B12-vitamin 100X étrend-kiegészítő orális B12-vitamin készítmény, amely nagy dózisban, kapszulánként 1000 mikrogramm mennyiségben tartalmazza a B12-vitamint.

Figyelem! Csak a legalább 600 mikrogramm napi dózisú B12-vitamin képes a hiányt hatékonyan pótolni.

Bioextra B12
Bioextra B12 étrend-kiegészítő készítmény

BIOEXTRA B12

Bioextra B12 étrend-kiegészítő készítmény

A B12-vitamin kapszula nagy dózisának köszönhetően a B12-vitamin a bélnyálkahártyán keresztül passzív módon is fel tud szívódni és bekerülni a véráramba, így képes a hiányt kezelni. A passzív felszívódás jelentősége még nagyobb, ha a táplálkozás során bevitt B12-vitamin aktív módon nem képes zavartalanul felszívódni.

B12 vitamin túladagolása:

B12 vitamin túladagolás nem fordul elő, a felesleg a széklettel távozik a szervezetből.

A B12-vitamin a hatását akkor fejti ki a legjobban, ha C-vitaminnal, tiaminnal, riboflavinnal, valamint magnéziummal együtt szedjük.