fbpx
Ingyenes kiszállítás 10.000.- Ft felett
Aktuális akcióink

B-vitamin kisokos : a B1- és B2-vitaminok jótékony hatásai

Írta: bioextra |
B1-vitamin tartalmú ételek

Gyógyszerészeink által írt edukatív bejegyzéseinkben több esetben foglalkoztunk már a B-komplex vitamincsaláddal: itt és itt. Ezekben a lényegretörő ismertetőkben olvashattunk már a B-vitaminok emberi szervezetben betöltött szerepeiről, elsősorban az idegrendszerre gyakorolt hatásairól. Most azonban ismerkedjünk meg kicsit részletesebben az egyes B-vitaminok tulajdonságaival! Kerüljetek képbe azzal kapcsolatban, mennyi mindent támogatnak az emberi szervezetben! Kezdjük a B1-és B2-vitaminokkal!

A B-vitamin család tagjai

B1-vitamin = thiamin

A B1- vitamint thiaminként is ismerhetjük, az étrend-kiegészítők dobozain gyakran így találhatjuk feltüntetve. A thiamin elsősorban a szénhidrát anyagcserében játszik szerepet, valamint az idegrendszer, az izmok és a szív egészséges működéséhez szükséges. A B1-vitamin hiányában kialakuló betegség a beriberi, melyet a Távol-Keleten ismertek fel először, a kizárólagos hántolt rizs fogyasztásának okaként. A betegség izomgyengeséggel, koordinációs zavarokkal, idegességgel, étvágytalansággal, a lábízületek fájdalmával együtt járó kórkép.

B1-vitaminhiány tünetei

A B1-vitamin hiányához a krónikus alkoholizmus is vezethet, hiszen az alkohol lebontása miatt megnövekszik a szervezet B1-vitamin igénye, ami hiányos táplálkozással vagy csökkent vitaminfelvétellel társul.

Továbbá a thiamin igény nő az anyagcsere fokozódása (például a pajzsmirigy túlműködése esetén is), és terhesség során. A vitamin a hiánybetegségek pótlására és idegszöveti károsodások kezelésére alkalmazandó, mint például az alkoholizmus során vagy terhesség következtében kialakult neuritis, diabeteszes neuropathia. Továbbá szívműködési zavarok esetében is javallt. Ezen jellegű alkalmazása azonban kizárólag orvosi utasításra történik.

B-komplex
Az alkoholizmus thiamin hiányt is okozhat.

A thiaminnak ismert egy úgynevezett benfothiamin származéka, mely az anyavegyületnél lényegesen jobb zsíroldékonysággal, így jobb biohasznosulással rendelkezik. Az emberi szervezet könnyebben veszi fel és hasznosítja, leginkább az izmok, az agy és a máj számára érhető el hatékonyabban ez a módosulat, így fokozva az idegrendszerre gyakorolt hatást.

Rendkívül jó B1-vitamin források a gabonafélék, az élesztő, a hüvelyesek (mint például a borsó, bab, lencse), a barna rizs, a diófélék és a húsok is.

Felnőttek számára a napi ajánlott B1-vitamin beviteli mennyiség 1,1 mg.

B2-vitamin = riboflavin

A B2-vitamin, más néven riboflavin szintén részt vesz anyagcserefolyamatokban, a szervezet redoxi reakcióiban, a fehérjék, zsírok, szénhidrátok lebontásában van fontos szerepe. Hiánya a szájzugok repedezettségével, a szájnyálkahártya gyulladásával, a szaruhártya keringési zavarával, vérszegénységgel, esetleg ekcémával jár együtt. A B2-vitamin szükséges a normál növekedés biztosításához, az idegrendszer megfelelő működéséhez, a nyálkahártyák és a bőr, köröm, haj épségének megőrzéséhez. Ezen túl pedig a megfelelő vérképzéshez, antitest-termeléshez, a szaporodás egyes folyamataihoz is hozzájárul.

B2-vitamin szájzug berepedezés

A tojás, a tejtermékek, a máj és egyéb belsőségek, az élesztő és a sötétzöld leveles zöldségek mind jó forrásai a B2-vitaminnak.

A riboflavin fényérzékeny vegyület, ezért fontos, hogy azokat az étrend-kiegészítőket, melyek B2-vitamint is tartalmaznak, fénytől védett helyen tároljuk. A vitamin hasznosulását segíti az egyidejűleg szedett B6-vitamin, a niacin és a C-vitamin.

B-komplex

Felnőttek számára a napi ajánlott B2-vitamin beviteli mennyiség 1,4 mg.

MEGÉRKEZETT!

Már elérhető a Bioextra B-komplex étrend-kiegészítő lágyzselatin kapszula!

Ha komplex megoldást keresel a B-vitaminok pótlására, akkor érdemes kipróbálni a Bioextra B-komplex étrend-kiegélszítő lágyzselatin kapszulát.

Bioextra termék: B-komplex

A készítmény hozzájárul :

  • az immunrendszer normál működéséhez,
  • a normál pszichológiai funkció fenntartásához
  • a kifáradás és a fáradtság, kifáradás csökkentéséhez
  • valamint a normál mentális teljesítmény fenntartásához.

Többet is szeretnétek tudni a termékről? Katt IDE!