fbpx
Ingyenes kiszállítás 10.000.- Ft felett
Aktuális akcióink

Az év gyógynövénye: a cickafark! Minden fontos információ egy helyen a 2022-es év nyertes gyógynövényéről

Írta: bioextra |
Cickafark gyógynövény kivonat

2013 óta minden évben megválasztja a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya az év gyógynövényét. Ez a nagyszerű kezdeményezés a gyógynövények iránti érdeklődés felkeltését és a hiteles információk megismertetését tűzte ki célul. Ebben az évben ez a legelőkön, réteken, utak mentén, parlagokon az országunk minden részén, szinte tömegesen előforduló, jellemző illatú, évelő növény lett a győztes. A gyógyszerkönyvben a közönséges cickafark (Achillea millefolium) hivatalos, de Magyarországon főként a mezei cickafark (Achillea collina) virágos hajtását gyűjtik és használják. Ez azt jelenti tehát, hogy csak a fehér virágú cickafark gyógynövény, a sárgás, lilás, rózsás színű egyedek alkalmatlanok gyógyászati célra. Hazánkban a gyógyászatban elsősorban gyulladáscsökkentő, görcsoldó és étvágyjavító hatása miatt alkalmazzák. A gyógyító cickafark kozmetikumokteakeverékekétrend-kiegészítők alapanyagaként, hatóanyagaiként is kedvelt.

Cickafark

A cickafarkfű története

A cickafarkfű (Achillea millefolium) Achillesről, a görög hősről kapta nevét, aki állítólag a csatákba is magával vitte a harctéri sebesülések kezelésére. A rómaiak és a görögök sebforrasztófűnek nevezték, és nehezen gyógyuló sebeket gyógyítottak vele.

középkorban a sör ízesítésére használt gyógynövénykeverék egyik alkotója volt, illetve a kései középkorban a fiatal hajtásokat levélzöldségként használták spenóthoz hasonlóan vagy levesbe, a szárított leveleket pedig fűszerként használták.

A növényt már évszázadok óta használják az európai, az ázsiai és az amerikai kontinens népi gyógyászatában is.

Cickafark

Cickafark, a nők doktora

Vérzéscsillapító, gyulladáscsökkentő, görcsoldó gyógynövényként menstruációs fájdalmak, erős menstruációs vérzés és a legkülönbözőbb nőgyógyászati gyulladásos és fertőzéses betegségek esetén jelent hatásos segítséget akár önmagában, akár teakeverékekben. Ezért is nevezik a nők doktorának.

Esztrogén, azaz növényi ösztrogén (női nemi hormon) tartalma miatt rendszertelen menstruációs ciklus és a legkülönfélébb nőgyógyászati problémák esetén (pl. folyás vagy petefészek-gyulladás esetén árvacsalánnal keverve) alkalmazhatjuk, idősebb hölgyek pedig a klimax idején vehetik hasznát, mivel a növényi ösztrogén sokkal kíméletesebb a szervezethez, mint a vegyi úton előállított ösztrogén.

Az esztrogén tartalom azonban bizonyos esetekben a férfiak számára is hasznos lehet, mégpedig prosztatabántalmak, -duzzanat, -gyulladás és az ezt kísérő vizelési nehézségek esetén.

Vashiany

Népgyógyászati tapasztalatok

Antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatását emésztőrendszeri, végbéltáji, húgyúti, légúti és bőrgyulladások esetén is javasolják (bár ezeket a hatásokat laboratóriumi körülmények között még a mai napig is vizsgálják).

A népgyógyászat vérnyomáscsökkentő, nyugtató és ásványianyag-tartalmánál fogva roboráló hatási miatt is. javasolja, sok esetben kötötték már hozzá, hogy enyhítheti a reumatikus gyulladást és fájdalmat.

Azulénos illóolaja antihisztamin hatású, így allergiás panaszok esetén is jól alkalmazható (Figyelem! Ez utóbbi csak abban az esetben javasolt, ha és amennyiben nem áll fenn fészkesvirágzatúakkal szembeni allergia!).

Cickafark

Cickafark illóolaja

Illóolaja fertőtlenítő, görcsoldó, nyugtató, vérnyomáscsökkentő, tonizáló, összehúzó, gyulladáscsökkentő, sebgyógyító, hámosító, gyomorerősítő, vérzéscsillapító, vértisztító, szabályos menstruációt elősegítő hatású.

Masszázsolajhoz, gyógykrémekhez, illetve vivőanyaggal elkeverve fürdőhöz is adhatjuk. Párologtatásra, inhalálásra is használhatjuk.

Influenza, meghűlés, torokgyulladás

Influenza és meghűlés elleni teakeverékekben feltétlenül helyet kell kapjon, nemcsak a légutakra gyakorolt, de antibakteriális hatása miatt is. Remek toroköblítő torokgyulladás esetén.

Cickafark

Mindezeken felül általános roboráló (szénhidrát, ásványi anyag – magnézium, vas, kén, nátrium, kálium – tartalmánál és étvágyjavító hatásánál fogva), különösen hosszú, kimerítő, anyagcserezavarral is párosuló betegségeknél érdemes alkalmazni.

Jegyzett mellékhatásai

Várandós és szoptató, illetve fogamzásgátlót szedő, valamint rosszindulatú daganatra hajlamos nők ne fogyasszák! Túlzott használata fényérzékennyé teheti a bőrt, érzékeny egyéneknél kiütést és hasmenést okozhat. A vizeletet sötétbarnára színezheti, ami ártalmatlan jelenség. Az adagolást tartsuk be, és kúraszerűen alkalmazzuk (maximum 6 hét/ kúra, utána 6hét szünet)! Feltétlenül kérjük ki szakember véleményét!

A cickafark gyűjtése

A cickafark termeszthető is, de előfordulása annyira gyakori, hogy érdemesebb gyűjteni, amit a déli órákban, napos időben, állati ürülékkel nem szennyezett, kipufogógázoktól mentes területen végezzük. A barnuló virágú növényt már ne gyűjtsük! Gyűjthetjük csak a virágokat, illetve a virágos hajtást kb. 20 cm-es szárrésszel, melyet késsel tudunk könnyedén levágni. A levéldrog a tavaszi tőlevelek gyűjtéséből keletkezik.

Cickafark

Gyógynövényekkel az egészségért?

Figyelem! Hazánkban a gyógynövény tartalmú étrend-kiegészítőket, teákat, alkoholos kivonatokat a vonatkozó szigorú jogi szabályozások miatt semmiképpen sem tekinthetjük betegségek megelőzésére vagy azok gyógyításra alkalmas, bármely orvosi ellátást is helyettesítő termékeknek. Azonban a szervezet normál működését támogató gyógynövénykivonataink rendkívül népszerűek az egészségtudatos vásárlók körében. Ne feledjük, hogy a gyógynövények alkalmazása elsősorban népgyógyászati hagyományokon és irodalmi adatokon alapul, nem pedig a hagyományos nyugati orvoslás által elismert laboratóriumi vizsgálatokon.

Bioextra Cickafark Cseppek – 50 ml alkoholos kivonat

Egyik legnépszerűbb gyógynövénykivonatunk egy, a saját gyárunkban készülő alkoholos kivonat. A Bioextra Cickafark Cseppek hatóanyagai hozzájárulhatnak a vesék kiválasztó funkciójának támogatásához, emellett a torok, a gége és a hangszálak panaszainak enyhítéséhez. A cickafark gyógynövény szirmából készített kivonat használható a hasi diszkomfortérzet enyhítésére. Továbbá eredményesen alkalmazható a menstruációs görcsök oldására.

Bioextra termekek cicafark csepp

Ajánlott napi adagja felnőtteknek:
3×30 csepp vízben vagy üdítőitalban elkeverve. A napi adag (90 csepp) kivonat tartalma 95 mg.
Az ajánlott mennyiséget ne lépje túl! Esetleges üledékkiválás a készítmény minőségét nem befolyásolja.

Forrás: http://evgyogynovenye.hu/, https://gyogyfuveskertem.hu/