fbpx
Ingyenes kiszállítás 10.000.- Ft felett
Aktuális akcióink

Mesterséges vagy természetes étrend-kiegészítő a hatásos?

Írta: bioextra |
Vitaminpótlás Bioextra

Milyen forrásból származót válasszunk?

A patikák és a bioboltok, drogériák polcait roskadásig töltik a különböző étrend-kiegészítő készítmények. Számtalan lehetőség közül választhatunk, legyen szó nyújtott hatóanyag leadású, azonnal felszívódó, vegán, adalékanyagmentes termékekről, a kínálat szinte végtelen.  Sokan legfőbb termékelőnyüknek a természetességet, a mesterségek anyagoktól való mentességet nevezik meg. De vajon tényleg valódi előnyről beszélünk-e ilyen esetben, valóskülönbség van-e a természetes forrásból származó és a szintetikus hatóanyagok között? Cikkünkből kiderül!

Természetes hatóanyag vagy mesterséges hatóanyag – honnan származik?

Vitaminpótlás Bioextra
Mesterséges vs. természetes

Sokan próbálják túlhangsúlyozni egyes termékek összetevői közt a természetes forrásból származó hatóanyagokat. Habár elsőre valóban azt gondolhatnánk, hogy előnyösebb az emberi szervezet számára a gyógynövényekből, gyümölcsökből, zöldségekből, állati forrásokból származó hatóanyagok, vitaminok, ásványi anyagok fogyasztása, mintha kémcsőben állították volna elő ugyanazokat az anyagokat, ez mégsem teljesen helytálló megállapítás. 

Elsősorban azért sem, hiszen az adott hatóanyag molekula akár természetes forrásból származik, akár mesterséges körülmények közül, minőségében, szerkezeti összetételében, kémiai tulajdonságaiban nem változik, ugyanarról a hatóanyagmolekuláról van szó.

A modern gyógyszerkészletünk alapját pedig a természetben előforduló, a gyógynövényekben azonosított és izolált (elkülönített) hatóanyagok, aktív molekulák képezik. A modern orvoslás első gyógyszerészei is a természetből merítettek inspirációt a későbbi molekulák megalkotásához. 

Például a máriatövis hatása, illetve a gyógynövény hatóanyaga, a szilimarin kiváló ellenszere a gyilkosgalóca mérgezésnek, illetve a tiszafa egyik vegyülete sejtosztódást gátló anyag, így egyes kemoterepiás szerek szintézisének kiinduló vegyülete. További példaként a piros gyűszűvirág hatóanyagai szívgyógyszerek alapmolekulái, amik a mai napig használatban vannak az orvoslásban.

Vitaminpótlás Bioextra
Mesterséges vs természetes

Minden esetben jobb a természetes?

Fontos leszögezni, hogy az ipari körülmények között gyártott hatóanyagok, legyen szó akár súlyos betegségeket gyógyító gyógyszerekről vagy vitaminokról, étrend-kiegészítő alapanyagokról, mindig szigorúan kontrollált körülmények közt kerülnek előállításra. 

Komoly minőségellenőrzési procedúrán kell átesnie minden egyes legyártott tételnek, így a szennyeződés, hatóanyag bomlás, melléktermékek jelenléte kizárt és az egy kapszulában, tablettában vagy csepptérfogatban jelen lévő hatóanyagmennyiség mindig azonos. 

Bioextra C+ vitamincsalád
Bioextra C+ vitamincsalád

A természetes forrású alapanyagok esetében sajnos ez nem állítható teljes biztonsággal, hacsak nem történik meg a hatóanyag kivonása hasonlóan jól kontrollált körülmények között. Példa okáért egy gyógynövény őrleményt tartalmazó kapszula hatásosság szempontjából több kérdést is felvethet. 

A hatóanyag mennyisége nem lehet olyan jól meghatározott, mintha csak a szintetikus, tiszta aktív komponenst tettük volna a kapszulába, hiszen a növényekben előforduló pontos mennyiség egyedi változatosságot mutathat, s függ a környezeti tényezőktől is. Továbbá mikrobiológiai tisztasága is kevésbé biztosított, mint laboratóriumi párjáé. 

Vitaminpótlás Bioextra
Vitaminpótlás Bioextra

Ez persze nem jelenti azt, hogy ne vásároljunk ilyen termékeket, de mindig megbízható gyártótól, jól ismert gyógyszeripari cég termékeit válasszuk!

Mindezeken túl sajnos a természetes alapanyagok sokszor sokkal költségesebbek, mint az ipari körülmények között, nagy mennyiségben gyártott szintetikus változatok.

Természetes vitaminok szerepe, avagy a valódi természetesség

Fontos hangsúlyozni, hogy a természetességre törekvés valóban fontos érték, de ezt inkább úgy tegyük, hogy a valódi vitaminforrásokat, azaz a természetben megtermő gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztjuk, ne a természetesnek titulált, de csakugyan gyárakban készült termékeket keressük.

A gyümölcsökben, zöldségekben ugyanis egyszerre többféle vitamint, ásványi anyagot fogyaszthatunk, emellett az egészséges emésztés szempontjából szintén nagyon fontos élelmi rostokkal is ellátjuk szervezetünket, fehérjéket, szénhidrátot és zsírokat is juttatunk szervezetünkbe ezáltal, ami egy sokkal komplexebb tápanyagellátást nyújt, mint a kapszulába zárt vitaminok.

Vitaminpótlás Bioextra

Törekedjünk tehát a minél több zöldség-, és gyümölcsfogyasztásra, a teljes értékű gabonák és olajos magvak is képezzék étrendünk részét. Viszont, ha úgy gondoljuk, extra támogatásra van szüksége szervezetünknek, ne féljünk a dobozba zárt termékektől sem! Sőt. Sok esetben a laboratóriumi körülmények között előállított készítmények több vitamint nyújtanak a szervezetünknek, mint a nem megfelelő körülmények között növekedő gyümölcsök és zöldségek. Ne feledjük azonban, hogy az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a változatos és egészséges étrendet!