fbpx
Ingyenes kiszállítás 10.000.- Ft felett
Aktuális akcióink

A galagonya gyógyhatása: ebben segít a szív szelíd őrzője

Írta: bioextra |

A galagonya a tradicionálisan használt gyógynövényeink egyike. A népi gyógyászatban főként szív-és érrendszeri betegségek kezelésében játszik nagy szerepet. Fő hatóanyagai ugyanis hozzájárulhatnak a szív- és érrendszer normál működéséhez.

Szerepük van a szív megfelelő vérellátásában, segíti az oxigénellátást, ezzel támogatva a kiegyensúlyozott szívműködést. A piciny, fehér virágokkal és élénkpiros bogyókkal rendelkező galagonya ugyanis természetes módon nyugtathatja és erősítheti a szívet.

„Őszi éjjel izzik a galagonya” – a galagonya növény-előfordulása

Magyarországon két olyan gyűjthető galagonya faj ismert, amelyek növényi részei megfelelő hatóanyag tartalommal rendelkeznek.

A cseregalagonya és az egybibés galagonya a rózsafélék családjába tartozó cserje vagy fa. 2-4 m magasra nő. Fája kemény, ágai tövisesek, levelei szórt állásúak, nyelesek, lemezük 2-5 cm hosszú, 3-5 karéjú. Virágai ernyős fürtben állnak, sziromleveleik 5-8 mm hosszúak, hófehérek.

Áltermése gömbölyded, 6-12 mm-es, vörös vagy sötétbarna színű, vékony húsú, szagtalan. Az egybibés galagonya termései egymagvúak, míg a cseregalagonya terméseiben két magot találunk.

Virágzási ideje május-június. Kedvelik a napsütést, erdők szélén, világos cserjésekben, bozótosokban, legelőkön találhatunk rájuk. Az egybibés galagonya az ország egész területén gyakori, a cseregalagonya inkább a középhegységek erdőszélein, rétjein él.

A galagonyában található hatóanyagok

A gyógyászatban használatos, hatóanyagot tartalmazó növényi rész a galagonya virágos hajtásvége illetve a termése. A galagonya hatóanyagai a növényi drogban fellelhető falvonoidok és procianidinek, amelyek komplex hatása felel a gyógyulásért.  A virágos hajtásvég és a termésdrog hatóanyag-összetétele némileg különbözik, az utóbbiban valamivel kevesebb a flavonoid.

Bioextra Galagonya

A „szív gyógynövénye” a boltokban

A galagonya felhasználása szerteágazó, mert bár napjainkban a galagonya tartalmú készítmények elsődleges gyógyászati javallata a szívelégtelenség kezelése, más készítmények (nyugtató teakeverékek, érelmeszesedés elleni teák) komponensei között is találkozhatunk vele.

A galagonya az egyik, ha nem a legjobb gyógynövény szívproblémák esetére. A szívre kifejtett sokrétű pozitív hatása miatt szív gyógynövényének is szokták nevezni.

A szívgyógyszerekkel ellentétben szervi és funkcionális szívpanaszok széles körében alkalmazható, ugyanakkor nagyszerűen tolerálható. A galagonyát az egyéb növényi eredetű szívre ható szerektől megkülönbözteti az a tulajdonsága, hogy nem toxikus, és még hosszú távú alkalmazás esetén sem kell káros mellékhatásoktól tartani.

A hatása nem hirtelen, hanem lassan alakul ki, így az alkalmazás befejeztével is sokáig fennmarad. Mivel kevéssé terheli meg a szervezetet, az időskori szívpanaszok ideális gyógyszerének tartják.         

És még mire jó a galagonya? A galagonya hatása a központi idegrendszerre is pozitív, szédülést, szorongást, szapora szívdobogást lehet vele kezelni. Stresszoldó, nyugtató, enyhe altató hatása van.

A galagonya gyógyhatása mellett meg kell említeni az antioxidáns hatást is, amelynek köszönhetően a galagonya védi a szívizmot az oxidatív károsodásoktól.

Emellett a magas koleszterinszint kezelésében is előnyös lehet alkalmazása, mert a koleszterinszintézis gátlásának és a koleszterin epesavakká történő alakulás eredményeként csökkenti a vér koleszterinszintjét.

Klinikai vizsgálatok

A galagonya a tradicionálisan használt gyógynövényeink egyike, amelyet 2015-ben a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya az Év Gyógynövényének választott.

Nem véletlenül, hiszen a népi gyógyászatban főként a szív- és érrendszer betegségeinek kezelésére használt gyógynövénynek ma már számos hatását klinikai vizsgálatok is alátámasztják.

Bioextra Galagonya növény

Preliklinikai és klinikai vizsgálatokban igazolták pozitív ionotróp, koszorúserek keringését javító, antiaritmiás és a szív ingerlékenységét csökkentő hatását.

A klinikai vizsgálatok zömét virágos hajtásvégből, valamint virágos hajtásvégből és termésből készült alkoholos kivonatokkal végezték. A termést külön nem vizsgálták, így ennek hatásossága az ember esetében kevésbé bizonyított.

A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben mind a termés, mind a virágos hajtásvég, és annak száraz és beállított folyékony kivonata hivatalos.

Betegségek, amikre ajánljuk: milyen esetekben használja a népgyógyászat?

  • enyhe és közepes mértékű szívelégtelenség
  • enyhe szívritmuszavarok
  • magas vérnyomás esetén kiegészítő kezelésként (vérnyomáscsökkentő hatása nincs, ellenben egyéb hatásainál fogva képes a vérnyomást szabályozni)
  • ideges eredetű szívpanaszok
  • koszorúér-bántalom
  • érelmeszesedés (megelőző, kiegészítő terápiaként)

Így alkalmazd a házipatikádban!

Az alkalmazás során jellemzően minimum két hét szükséges, hogy a készítmény kifejthesse jótékony hatását. A hatás fenntartásához a kezelés hosszú távú folytatása indokolt, azonban, ha a panaszok tekintetében 6 hét után sem tapasztalható változás, akkor érdemes orvoshoz fordulni.

Bétablokkolókkal és digitálisz típusú szívgyógyszerekkel való egyidejű alkalmazásukkor az adagolás változhat, ezért ilyen esetben mindenképpen szükséges kikérni a kezelőorvos véleményét.

Bioextra Galagonya cseppek hatása

Galagonya ellenjavallat

Napjainkban a galagonya számos készítmény komponensei között megtalálható. Ezek előnye a hatásosság mellett, hogy rendkívül kedvező mellékhatás-profillal rendelkeznek.

A galagonya mellékhatásai tehát elenyészőek. Hosszú távon is lehet használni, fiataloknak és idősebbeknek egyaránt, mert nem halmozódik fel a szervezetben, így túladagolás nem fordulhat elő.

A galagonya terápiás alkalmazása rendkívül biztonságos, ennek ellenére terhesség, szoptatás során, illetve 14 éves kor alatti gyermekek esetén a galagonya használata nem javasolt.

Ha valaki vényköteles gyógyszereket rendszeresen szed és mellette bármilyen gyógynövény tartalmú készítményt szeretne kipróbálni, előzetesen mindig egyeztessen a szakorvosával!

Gyógyszerkölcsönhatások

Más szívgyógyszerekkel nem, vagy pozitív kölcsönhatásba lép – például képes a digitáliszok által kiváltott szívritmus-panaszokat kompenzálni. Egyidejű alkalmazásuknál az adagolás változhat, ezért mindenképpen jelezzük a kezelőorvosnak!

Megújult a Bioextra Galagonya Cseppek!

Eddig Bioextra Crataegus Cseppek néven került forgalomba, de az egyértelműség kedvéért átneveztük. Ez a galagonya kivonat változatlan hatóanyag-tartalommal érhető el a patikákban, bioboltokban és webáruházakban.

Bioextra Galagonya Cseppek

A Bioextra Galagonya Cseppek fő hatóanyagai hozzájárulnak a szív- és érrendszer normál működéséhez.

Szerepük van:

  • a szív megfelelő vérellátásában
  • segíti a szervezet oxigénellátását, ezzel támogatva a kiegyensúlyozott szívműködést.

Adagolás: naponta 3 x 10 csepp étkezés előtt kevés folyadékkal.

Összetevők: víz, alkohol (25%) v/v, Galagonya virágos ágvége (1:4 kivonat)

Figyelmeztetés: A készítmény alkoholt tartalmaz! 14 éven aluliak, terhes és szoptatós anyák nem fogyaszthatják!