fbpx
Ingyenes kiszállítás 10.000.- Ft felett
Aktuális akcióink

A valódi csodaszer: Ligetszépe olaj hatása a szervezetünkre

Írta: bioextra |

A ligetszépe olaj két főbb hatóanyaga, a linolsav- és a gamma-linolénsav (OMEGA 6). 

Tudtad mennyi pozitív hatása lehet szervezetünkre? 

Szerepet játszik a haj, a körmök és a kötőszövet egészségében, szabályozza a normális idegműködést, sőt a ligetszépe olaj hatása hormon kiegyensúlyozó tulajdonsággal is bír. 

Fontos szerepe van a gyulladásos megbetegedések gyógyításában, a kozmetikai ipar is felhasználja a bőr rugalmasságának helyreállítása érdekében. Lassítja az öregedést, késlelteti a ráncok megjelenését. Különösen jó hatással van a száraz vagy sok faggyút termelő (seborrhoeás) bőrtípusokra. 

Enyhíti a PMS (premenstruációs szindróma), a menstruáció és az endometriózis okozta kellemetlen tüneteket. Csökkenthetik a mellben, a méhben, valamint a petefészekben beindult rendellenes sejtszaporulatokat is. 

Enyhíti az ekcémás tüneteket, így csökkentheti a szteroidos krémek alkalmazását. Kiváló az akne és a rozácea kezelésére, ugyanis a ligetszépe olaj kapszula csökkenti a rozáceával járó gyulladásos tüneteket. 

A ligetszépe olaj kapszula alkalmas a vér koleszterinszintjének csökkentésére, javítja a koszorúér keringését is, véd a szívbetegségek, és a magas vérnyomás ellen mivel képes normalizálni vérnyomást. 

Antioxidáns hatású, így semlegesíti a káros szabad gyököket és gátolja azok keletkezését. Segít a súlycsökkenésben, megakadályozza a zsírsejtek növekedését, sőt azok felbomlását segíti elő. Csökkenti az ízületi gyulladással járó fájdalmakat. 

Szinte hihetetlen, igaz? Az alábbiakban jobban kifejtjük a hatóanyag természetét és hatásait.

Először is, milyen növényből nyerjük ki a ligetszépe olajat?

A parlagi ligetszépe (Oenothera biennis) őshazája Észak-Amerikában van. Mára Európa-szerte elterjedt, a parlagi ligetszépe gyomtársulásokban, ártereken hazánkban is gyakori. A növény akár az egyméteres magasságot is elérheti és a ligetszépe-félék családjába tartozik. 

Lágyszárú, évelő gyógynövény, amely csodaszép, sárga virágokat hoz. A ligetszépe különlegessége, hogy esténként bontogatja gyönyörűséges szirmait, amelyek reggelre elhervadnak, majd le is hullanak, de az esti órákban ismét új virágok nyílnak. Júniustól októberig virágzik. 

A ligetszépe egy kétéves növény, a második évben hozza terméseit, magvait. Népiesen nevezik még csészekürtnek, sárgaviolának és ligetkének is.

Nézzük közelebbről a hatóanyagokat

A ligetszépe hatóanyagai a magokban találhatók. Többek között esszenciális zsírsavakat tartalmaz. Ezek közül kiemelkedő a linolsav- és a gamma-linolénsav (omega 6) tartalma. 

A linolsav az esszenciális zsírsavak közé tartozik, F-vitaminként is emlegetjük. A szervezet önmaga nem képes előállítani, csak táplálék révén jut hozzá. A gamma-linolénsavat (GLA) viszont a szervezet is létre tudja hozni, ha rendelkezésére állnak a megfelelő anyagok. A ligetszépéből nyert olaj a biológiailag aktív F-vitamin leggazdagabb forrása.

A magolaj finomított változata a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben, illetve az Európai Gyógyszerkönyvben is megtalálható Oenotherae oleum raffinatum néven.

Itt pedig kifejtjük, melyik területre hogyan is van hatással a ligetszépe olaj hatóanyaga

A linolsav és a linolénsav az arachidonsav természetes előanyagai, ami fontos szerepet játszik a szervezet gyulladásos mediátorainak (prosztaglandinok) anyagcseréjében, termelődésében. A folyamat befolyásolásával ezek a telítetlen zsírsavak csökkentik az egyéb, gyulladáskeltő és más káros hatással (véralvadást fokozó, érszűkítő) rendelkező arachidonsav-termékek képződését.

Ezek a zsírsavak nagyon fontosak szervezetünk számára, ugyanis szerepet játszanak a haj, a körmök és a kötőszövet egészségében, szabályozzák a normális idegműködést és a hormonháztartást, így ezek a zsírsavak hormon kiegyensúlyozó tulajdonsággal bírnak. 

A gamma-linolénsav az omega-6 esszenciális zsírsavak közé tartozó telítetlen zsírsav. Az omega 6 hatása fontos szerepet játszik a gyulladásos megbetegedések gyógyításában, különösen a bőrbetegségek esetében. Mivel a ligetszépe olaj hatása a bőrre rendkívül pozitív, a gamma-linolénsavat a kozmetikai ipar is felhasználja a bőr rugalmasságának helyreállítása érdekében. 

A ligetszépe olaj kapszula javítja a bőr általános állapotát, illetve lassítja az öregedést, késlelteti a ráncok megjelenését. Különösen jó hatással van a száraz vagy sok faggyút termelő (seborrhoeás) bőrtípusokra.

Enyhíti a PMS (premenstruációs szindróma), a menstruáció és az endometriózis okozta kellemetlen tüneteket. A ligetszépe olajban található gamma-linolénsav enyhíti a menstruációs görcsöket, mivel gátolja a menstruáció alatt a prosztaglandinok termelését. 

Segít továbbá a menstruáció előtt jelentkező kellemetlen tünetek enyhítésében (pl. ingerültség, puffadás, mellfeszülés, szénhidrátéhség stb.) és az endometriózis okozta gyulladások mérséklésében, valamint a méhfunkciót is képes javítani.

A mellek szöveteinek megóvására is kitűnő szer, mivel a ligetszépe olaj tartalmaz olyan esszenciális zsírsavakat, amelyek csökkenthetik a mellben, ezen kívül a méhben, valamint a petefészekben beindult rendellenes sejtszaporulatokat is.

A ligetszépe olaj enyhíti az ekcémás tüneteket. Egyes esetekben az ekcéma akkor fejlődik ki, mikor a szervezet nem képes az étkezéssel bevitt zsírokat gamma-linolénsavvá alakítani, ezért, ha táplálékkiegészítő formájában juttatjuk szervezetünkbe a gamma-linolénsavat, az sokat segíthet a viszketés, húzódás, hámlás enyhítésében. A ligetszépe olaj kapszula rendszeres szedése és/vagy külsőleges használata enyhítheti a viszketést, így elkerülhetjük a szteroidos krémek alkalmazását.

Kiváló a különböző bőrbetegségek, az akne és a rozácea kezelésére, azáltal, hogy a ligetszépe olajban található zsírsavak megakadályozzák a pórusok eltömődését. Az olajban található esszenciális zsírsavak pedig csökkentik a rozáceával járó gyulladásos tüneteket, kontrollálják a sejtek tápanyag-felhasználását, és a prosztaglandin termelése által stimulálják a vérerek összehúzódását.

A gyógynövény a benne fellelhető hatóanyagok miatt alkalmas a vér koleszterinszintjének csökkentésére, de javítja a koszorúér keringését is. A ligetszépe olaj véd a szívbetegségek, és a magas vérnyomás ellen mivel a vérnyomást is képes normalizálni.

Antioxidáns hatású, így semlegesíti a káros szabad gyököket és gátolja azok keletkezését.

Az idegekre gyakorolt nyugtató hatás jó hatással van az anyagcserére is. A súlycsökkenést is elősegíti, ugyanis a növényben található gamma-linolénsav megakadályozza a zsírsejtek növekedését, sőt azok felbomlását segíti elő, így járul hozzá az eredményes fogyáshoz. 

A ligetszépe csökkenti az ízületi gyulladással járó kellemetlen és fájdalmas szimptómákat. 

Hogyan alkalmazzuk?

Külsőleg és belsőleg is alkalmazható. Egyidejű külsőleges használattal a belsőleges kezelés hatásossága fokozható

Belsőleg kapszula, illetve olaj formában, étkezés után, folyadékkal vegyük be. Kúraszerű alkalmazása javasolt, mert érzékelhető hatás csak 4-12 hét elteltével várható.

Külsőleg naponta többször a frissen megtisztított enyhén nedves bőrbe masszírozva a ligetszépe olaj rendkívül hamar beszívódik.

Lehetséges mellékhatások

A ligetszépe olaj alkalmazása általában biztonságos. A ligetszépe olaj mellékhatásai belsőleges használat esetén: fejfájás, mérsékelt gyomorpanaszok vagy puffadás.

Ellenjavallat/Kölcsönhatás

A terhesség és a szoptatás alatti biztonságos alkalmazásáról nem állnak rendelkezésre megfelelő adatok, ezért belsőleges fogyasztása nem ajánlott.

Belsőleges alkalmazása 1 évesnél fiatalabb gyermekek esetében nem ajánlott. 

Konzultálj orvosoddal, mielőtt elkezded szedni a készítményt, ha epilepsziás, ha pszichiátriai kezelés alatt állsz, vagy ha véralvadási zavaroktól szenvedsz!  Tartsd be a tájékoztatón található utasításokat és olvassd el a ligetszépe olaj ellenjavallat információkat!

Külsőleg lehet alkalmazni terhesség és szoptatás alatt is, illetve 1 évesnél idősebb gyermekek esetében is.

BIOEXTRA Epovit termékcsalád

Azt hiszem, ha idáig eljutottál, téged sem kell tovább győzködni miért hihetetlen értékes a ligetszépe olaj minden egyes cseppje.

Ha felkeltette érdeklődésedet, ajánljuk Epovit termékcsaládunkat, ami legfőbb alapeleme a ligetszépe olaj.

3 termékünket is megtalálod webshopunkban és gyógyszertárak, bioboltok polcain:

Bioextra EPOVIT Ligetszépe étrend-kiegészítő kapszula 60db

Tiszta Ligetszépe olaj tartalmú puha gél kapszulás készítmény

Bioextra EPOVIT Plusz étrend-kiegészítő kapszula 60db

Ligetszépe olaj és halolaj összetevői optimális arányban tartalmazzák az Omega 6 és Omega 3 zsírsavakat, melyek bizonyítottan szív- és érvédő hatásúak, valamint a szívbarát étrend fontos részei.

Bioextra Ligetszépe olaj 30ml

A ligetszépe olaj értékes összevetőinek köszönhetően hatékony lehet az érzékeny, gyulladt bőr ápolására. Segíti a bőr megújulását és kiválóan hidratál. Különösen ideális a szem körüli érzékeny terület ápolására.