fbpx
Ingyenes kiszállítás 10.000.- Ft felett
Aktuális akcióink

A csalán jótékony hatásai: gyógyítás, táplálkozás és védelem

Írta: bioextra |
csalán felhasználása

Tisztít, salaktalanít, gyulladást csökkent, lázat csillapít, köszvényt, reumát, bőrbajokat gyógyít. A csalán gyógyhatása ősidők óta ismert, sokoldalúan alkalmazott gyógynövény, minden része gyógyító hatású.

csalán tea jótékony hatásai
csalán tea jótékony hatásai

Népies nevei: csalány, csanál, csollán, csollány, csóvány.

Latin neve (urtica), az égésre utal. Az erő és bátorság szimbóluma, egykor csodatévőnek tartották. A görög mitológiában, valamint más ősi kultúrkörökben is férfias szimbólum, a harcosokhoz, harcos istenekhez kötődött.

A harcban elhunyt katona halotti leplét csalánszövetből készítették el és ezen ruhadaraboknak misztikus védelmi hatást tulajdonítottak. Háborús időkben fonalat, szövetet készítettek szárából, melyet az értékesebb anyagból készült szövetek pótlására is felhasználták az első világháború idején a katonák egyenruhájához.

Már a görögök is tudták, hogy a csalán mire jó, feljegyzett gyógynövényként ismerték, külsőleg kígyóharapás és skorpiócsípések, belsőleg pedig egyes mérgezések gyógyítására használták.

A melegebb égtájról származó római légiósok a hidegebb, északi tájakon csalánlevelekkel ostorozták magukat (ezt a módszert nevezték urtikációnak), a sorozatos csaláncsípésektől a bőr valóban fel is melegedett. Az urtikáció a későbbiekben már különböző ízületi és köszvényes tünetek enyhítésére szolgált. A reumás, fájó testrészeket a növény friss hajtásával ütögették.

Szegényebb népek főzeléknek készítették el, levesekbe rakták, háborús időkben segítette táplálékként a túlélést.

Liba-, kacsa- és baromfitartók takarmányként adták állataiknak. Betegség megelőzés céljából a népi gyógyászat sertések, háziszárnyasok eledelébe keverten javasolta használatát.

A sör ízesítőjeként is használták.

Manapság pedig a csalán a biogazdálkodás egyik legelterjedtebb permetezőszere.

csalán tea jótékony hatásai
csalán tea jótékony hatásai

A növény

A „csalán” elnevezést valójában több faj gyűjtőneveként használjuk. Ezek azonban az ajakos virágú árvacsalánoktól virágszerkezetükben alapvetően különböznek.

Igen elterjedt gyógynövény, megtalálható úton-útfélen, ártereken, patakok mentén, tápanyagokban gazdag, vizes talajokon. Egész Európában elterjedt, szinte mindenhol, így Magyarország egész területén is fellelhető. Nitrogén jelző növény, nitrogénben és tápanyagokban dús talajokon találkozhatunk vele, csoportosan, telepekben nő.  Árnyékos helyeken és tűző napon egyaránt megél.

Magas termetű (kb. 50–150 cm magas), csalánszőrökkel borított, szögletes hajtású, indás évelő növény. Minden szervén megtalálhatóak a csalánszőrök, amelyeknek érintése fájdalmas, égető, viszkető érzést okoz, apró kiütésekkel. Ennek oka, hogy a csalánszőrök hangyasavat, acetilkolint, szerotonint és hisztamint tartalmaz, ezért fájdalmas és égető a csaláncsípés.

A csalánszőrrel a bőrszövet alá kerül a hangyasav, mely maró hatású, szúrós szagú, színtelen folyadék. Függőleges gyöktörzse szerteágazó gyökérben folytatódik, melyhez oldalra messze kúszó tarackokat is hajt. A levelek szíves-tojásdadok vagy lándzsásak, hosszan hegyesedők, durván fűrészes szélűek. A szár csoportosan nő, felálló vagy felemelkedő, üreges, négyszögletű.

A porzós virágok lecsüngő füzéreket, a termősek kis csomókat alkotnak. A növény kétlaki, a porzós és a termős virágok külön-külön egyedeken fejlődnek. Termése a makkocska, mely fénytelen szürke színű tojásdad és oldalról lapított alakú.

csalán felhasználása
csalán felhasználása

Hatóanyagai

A csalán jótékony hatásai a benne található hatóanyagoknak köszönhetők. Ezek különféle vitaminok, ásványi anyagok, flavonoid, klorofill, kalcium, magnézium, kálium, vas, szerves savak, cserzőanyagok, illóolaj, hisztamin, kovasav és szelén, valamint karotinok.

A csalán levelei és szárai értékes anyagokat tartalmaznak a többi kerti növény számára. Többek között káliumot, magnéziumot, nitrogént, foszfort, vasat, valamint A, B, C és K vitaminokat és szerves savakat is. Ezért más növények számára kiváló trágyaalapanyag.

Régebben a növény friss hajtásával ütögették a reumásokat. Teáját évszázadok óta fogyasztják ízületi betegségek ellen. Erősítő, vizelethajtó, vértisztító, tejelválasztást serkentő teakeverékek alkotórésze. Gyökerének alkoholos kivonatát samponokba, tonikokba, egyéb hajápoló termékekbe teszik hajhullást csökkentő, hajerősítő hatása miatt.

A konyhában is használatos gyógynövény: leveleit főzelékként, zsenge hajtásait tavaszi levesekben és salátákban fogyasztják, sőt néha sörhöz is használják fűszerként. Gyökere és levelei vizelethajtó és gyulladáscsökkentő hatásúak. Leveleit gyakran alkalmazzák epe- és májbántalmakra is. Az egész növényből kisajtolt nedv kitűnő tavaszi tisztítókúrákhoz, az egész kiválasztó szervrendszert felpezsdíti.

Csalán hatása, indikáció

A nagy csalán szárított levele és a gyökere hivatalos a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben.

Ma elsősorban a csalánlevelek vizelethajtó hatását tartjuk számon. Egyik legjobb vértisztító, salaktalanító, méregtelenítő növény. A vesét fokozottabb vízkiválasztásra serkenti, csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért hatékonyan alkalmazható köszvény, ízületi gyulladások, reumatikus megbetegedés kezelésére.

A csalán tea jótékony hatásai:

A csalán tea hatása számos területen megmutatkozik. A vese- és hólyagkő képződésre hajlamosaknak ajánlott a csalán tea fogyasztása, mert segítségével még idejében kiválasztódik a homok. Tisztító, összehúzó hatásának gyomor- és bélhurut esetén is hasznát vehetjük. Teája élénkítő hatású, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

A gyökeréből készült teák megakadályozzák a prosztata rendellenes növekedését, növelik a vizelet mennyiségét, felére csökkentik a vizelési ingert, gyorsítják a vizeletáramlást.

A csalán felhasználása annyira szerteágazó, hogy újabban levélzöldségként is alkalmazzák, a tavaszi vitaminhiányos időszakban segíthet a szervezet ellátásában, ráadásul a csalánleves, a csalánfőzelék vagy a párolt csalán új színnel gazdagíthatja étrendünket.

Hajhullás, korpásodás, hajzsírosodás ellen hajunkat öblíthetjük szűrt teájával. Kivonata kozmetikai készítményekben (samponok, balzsamok, hajtonik, hajcsepp) gyakori összetevő. A haj növekedését is serkenti.

Ülőfürdőként jótékony az aranyér, reuma gyógyításában.

Bőrkiütések esetén teája borogatószer.

Mellékhatás

6 hétnél tovább ne használjuk, utána iktassunk be egy szintén hathetes szünetet. Kovasav hatóanyaga lerakódik a vesében és homokot, követ okozhat, ezért ne igyuk folyamatosan.

Ellenjavallat

  • Nyersen ne fogyasszuk, mert allergizálhat.
  • Kúraszerű alkalmazása javasolt, folyamatos fogyasztását kerülni kell.
  • Terhesség idején kerülendő, vetélésre hajlamosíthat.
  • Vérnyomás emelő hatású, magas vérnyomás esetén kerülni kell.
  • Külső-belső vérzések esetén is ellenjavallt.

Alkalmazás

Csalán tea készítése: 1 csapott evőkanál (kb. 3 g) teafüvet csészényi vízzel forrázzon le, 10-15 percig hagyja állni, majd szűrje le. Napi 3-6 csésze tea javasolt.

Étkezési alapanyag: frissen szedett, átöblített, forró vizes lemosás után levesekbe, főzeléknek, főzelékekbe, salátákba tehetjük. Húsok sütéséhez használhatjuk.

Ülőfürdő: 200 gramm levél forrázatát 10-15 percig állni hagyjuk, majd adagoljuk a kád vizéhez.

Bioextra csalán cseppek:

Belsőleg: A csalán cseppek hatása kiváló vizelethajtásra, vesetisztításra, különféle hurutokra, köhögésre, cukorbetegség kiegészítő kezeléseként, de reumás megbetegedések kiegészítő kezeléseként is alkalmazható. Belsőleg ill. öblögetésre: naponta többször 20-30 cseppet egy csészényi folyadékban feloldani.

Külsőleg: A csalán kivonat borogatószerként, bedörzsölőként és hajápolószerként is alkalmazható, a tömény oldatot közvetlenül az érintett bőrfelületre alkalmazzuk.

Bioextra Csalán levél filteres tea:

A csalán levele vizelethajtó hatása miatt tisztítókúrák kedvelt gyógynövénye. Emellett kedvezően befolyásolja az immunrendszer működését és a hormonháztartás egyensúlyát is.

Belsőleg: Tegyen egy filtert a csészébe, forrázza le 2 dl vízzel. A forrázat lehűtve, langyos állapotban fogyasztható.

Külsőleg: A tea forrázata lehűtve hajápolásra is kiválóan használható.