fbpx
Ingyenes kiszállítás 10.000.- Ft felett
Aktuális akcióink

Grapefruit mag kivonat – Minden, amit tudnia kell

Írta: bioextra |
grapefruit-mag-kivonat

Miért olyan hatásos a grapefruit gyümölcs minden része? A magjától a héjig minden része telis-tele van hatóanyagokkal!

Tudtad, hogy miért grapefruit a gyümölcs neve? És azt, hogy hol termesztik? Összeszedtük a legérdekesebb és leghasznosabb tudnivalókat a grapefruit gyümölcsről és a grapefruitmag kivonatról.

grapefruit-mag-kivonat

A csodálatos grapefruit: Egy kis okosság magáról a növényről

A rutafélék (Rutaceae) családjába tartozó grapefruit (Citrus paradisi) fája a narancsfához hasonlóan 4-6 méter magasra nő. Sűrű lombú, levelei sötétzöldek, fényesek, majdnem csupaszok, nagy virágai fehérek.

A gyümölcse nagy, 10-15 cm átmérőjű is lehet, színe citromsárga vagy enyhén pirosas. A gyümölcs húsa ehető, édes, savanykás, kicsit fanyar, kesernyés ízű a benne lévő limonoid típusú keserűanyagok miatt.

A világon mindenhol elterjedt, eredetileg nyugat Indiából származik, ahol hatalmas ültetvényeken termesztik.

A grapefruit, más néven citrancs, a citrusfélék legfiatalabb tagja, története alig 300 évre nyúlik vissza. Az 1750-es években fedezték fel a Karib-térség egyik szigetén, Barbados-on.

Feltételezhetően a pomelo (Citrus grandis) és a narancs (Citrus sinensis) természetes hibridjeként alakult ki, bár az elsőhöz közelebb áll. Elnevezését jamaicai farmerek találták ki, magyarul „szőlőgyümölcs”-öt jelent, és arra utal, hogy a fán a grapefruitok úgy helyezkednek el, mint a szőlőn a szemek.

A grapefruit mag csepp hatóanyagai

A grapefruitmag kivonat számos olyan alkotóelemet tartalmaz, amelyek hozzájárulhatnak egészségünk megőrzéséhez.

1. Naringin: Ez a flavonoid a grapefruitmag kivonat legjelentősebb összetevője. Antibakteriális, vírusellenes, gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik.

2. Limonoidok: Ezek a vegyületek szintén antioxidánsok és az immunrendszer erősítésére használják őket.

3. C-vitamin: A grapefruitmag kivonat magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, ami segíthet az immunrendszer erősítésében, valamint elősegítheti az egészséges bőr és szövetek kialakulását.

4. Flavonoidok: A grapefruitmag kivonat flavonoidokat is tartalmaz. Ilyenek például a heszperidin, a kvercetin és a rutin, amelyek erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek és segíthetnek a szív- és érrendszer betegségeinek megelőzésében.

5. Terpenoidok: Ezek a vegyületek szintén fontosak az immunrendszer erősítése szempontjából, és segíthetnek az ízületi gyulladás és más gyulladásos betegségek kezelésében.

A grapefruit mag kivonat hatása a szervezetre

1. A grapefruitmag kivonat hatékony megoldás lehet a baktériumok vírusok és más kórokozók ellen.

2. A grapefruitmag kivonat hatékony immunerősítő, amit a benne található természetes összetevőknek köszönhet. Ide tartozik például a C-vitamin és az antioxidánsok, amelyek segíthetnek az immunrendszer erősítésében és a betegségekkel szembeni ellenálló képesség növelésében.

3. A grapefruitmag kivonatnak gyulladáscsökkentő hatása lehet, amely segíthet a gyulladásos betegségek kezelésében.

4. A grapefruit mag csepp segíthet a gyomor- és bélrendszeri problémák, például a puffadás, a hasmenés és a székrekedés kezelésében.

5. A grapefruitmag kivonat alkalmas lehet különféle bőrproblémák, például az akne, az ekcéma, a pattanások és bőrgyulladások jobbá tételére. A grapefruit mag kivonat gomba ellen is használható, így segít a lábujjak közötti gombás fertőzés, illetve körömgomba kezelésében is.

6. Természetes, erős fertőtlenítő hatása a háztartásban is használatos. Vízben oldva gyümölcsök, zöldségek, virágok parazitáinak kiirtására használható, hatástalanítja a növényeken található mikrobákat, baktériumokat, kártevőket.

A grapefruit mag csepp hatása – Mire, hogyan használjuk?

Vírusos szemölcs, körömgomba vagy herpesz esetén külsőleg is használható.

Vízben vagy olajban oldva öblögetni, gargalizálni lehet vele kisebb szájüregi fekélyek, szájpenész, a száj gombás fertőzése, rossz lehelet vagy fogínygyulladás esetén.

Nátha, köhögés, torokfájás, gégegyulladás esetén segítheti a szervezet ellenálló képességének erősítését, és támogathatja az immunrendszert. Megfázás esetén jótékony hatása lehet, ha az inhaláláshoz használt vízbe vagy kamillateába cseppentünk belőle.

Hasmenés, puffadás és székrekedés esetén is segíthet a normális bélflóra rendezése által. Húgyúti fertőzések kezelésének kiegészítésére is hatékony lehet a vírus-és baktériumölő hatása miatt.

Rovarcsípések, karcolások, sebek esetén csökkentheti a gyulladást, ezenkívül kisebb égési sebek is jól reagálnak a grapefruitmag kivonattal való kezelésre, ugyanis fertőtlenítő hatása miatt gyorsabb sebgyógyulás lehetséges.

A grapefruit mag kivonat hígított oldatát fertőtlenítő hatása miatt használhatjuk még mitesszerek eltávolítására és borotválkozás után, korpás fejbőr és pattanásos bőr lemosására, valamint lábizzadás esetén lábfürdő készítésére és izzadékonyság esetén a hónaljba permetezve.

A háztartásban is számos módon felhasználható a padlótisztító vízhez vagy a háztartási tisztítószerekhez adagolva remek antibakteriális és gombaölő hatású.

Vízben oldva hatástalaníthatja a zöldségeken és gyümölcsökön található nemkívánatos mikrobákat, csírákat és a penészt. A nyers élelmiszerek szeletelésére használatos vágódeszkát is fertőtleníthetjük vele.

Higított formában alkalmas betegszobák levegőjének fertőtlenítésére is.

Fertőtlenítés céljából adagolhatjuk a padlószőnyeg nedves tisztításakor, a toalett tisztításakor, illetve ágyneműk, a fehérnemű és a zoknik mosásakor vagy éppen a mosogatóvízhez is.

A grapefruit mag kivonat mellékhatásai

A grapefruit mag kivonat veszélyei közé tartozik, hogy számos gyógyszeres kezelés hatását képes módosítani. A grapefruitmag kivonat használatának megkezdése előtt érdemes házi orvossal konzultálni arról, hogy a grapefruit csepp mivel nem szedhető.

Ha jelenleg rendszeresen gyógyszert szed, főleg vérhígító és szervátültetés után alkalmazandó gyógyszerek esetén, illetve, ha más egészségügyi probléma áll fenn, úgy, mint a magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegség, mindenképp forduljon orvoshoz mielőtt elkezdi a grapefruit mag csepp szedését.

Óvatosan alkalmazandó, és orvossal történő konzultáció szükséges, amennyiben allergiás bármilyen gyógyszerre, illetve terhes vagy terhességet tervez. A grapefruit mag kivonat szoptatás alatt való fogyasztásáról szintén egyeztessen orvosával!

Szemben soha ne alkalmazza a kivonatot, és az erős hatóanyag-tartalmú kivonatot szájba, fülbe, orrba és érzékeny területekre, mivel irritációt okozhat.

A grapefruitmag csepp mellékhatásai elenyészőek: nem ismertek gyakori mellékhatások, ha az előírt módon történik alkalmazása. Azonban ritkán előfordulhat hányinger, hányás, duzzadt nyelv vagy fájdalom a nyelvben, égető érzés a szájpadláson, a torokban vagy a gyomorban. Szintén ne használja tovább a kivonatot, ha bármilyen más mellékhatást tapasztal.

Ajánlott napi adag:

Belsőleg: napi 3×15 csepp bevétele egy-egy pohár folyadékkal.

Külsőleg: vízzel vagy olajjal keverve.

Alkalmazás:

A kivonatot mindig gondosan hígítani kell. Ez alól kizárólag a szemölcsök, körömgomba betegségek kezelése lehet kivétel, amennyiben a bőr ép, illetve nem sérült lehet hígítás nélkül ecsetelni.

Belsőleg 14 éves kor felett ajánlott a készítmény alkoholtartalma miatt.

Bioextra grapefruit-mag kivonat 30ml

A Bioextra grapefruit mag kivonat évtizedek óta vásárlóink kedvence, évről-évre segít a megfázásos időszakok idején.

Bioextra Grapefruitmag kapszula 60db

Bioextra Grapefruitmag kapszula termékünket azért hoztuk létre, hogy azok is igénybe vehessék a hatóanyagot, akik valamilyen indokból nem használhatják cseppes készítményeinket.