fbpx
Ingyenes kiszállítás 10.000.- Ft felett
Aktuális akcióink

Így szedd helyesen! 3 vitaminfogyasztási tipp a mindennapokra

Írta: bioextra |
Vitaminok helyes vitaminfogyasztási tippek

Ha szóba kerül a vitaminfogyasztás vagy a vitaminok helyes pótlása, akkor általában arról beszélünk, mely vitaminokat/ásványi anyagokat és mekkora mennyiségben érdemes fogyasztani. Emellett sokszor arról is szó esik, hogy ezek a nélkülözhetetlen mikrotápanyagok milyen természetes forrásban találhatók meg. Az étrend-kiegészítő ugyanis nem helyettesíti a változatos és egészséges étkezést, csak támogatja azt. Nagyon kevés szó esik azonban arról, hogy a különböző vitaminkészítményeket mikor, a nap mely szakaszában javasolt leginkább beszedni a megfelelő hatás elérése érdekében. Ebben szeretnénk segítséget nyújtani legújabb cikkünkkel, érdemes beleolvasni!

vitaminok

1. Legfontosabb vitaminfogyasztási tipp: rendszeresség

Mi a legfontosabb a vitaminpótlás során? Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a vitaminok fogyasztása során elsősorban a rendszerességre való törekvés a legfontosabb szempont. A napszaki kötöttség jelentősége elhanyagolható annak fontossága mellett, hogy a vitaminpótlást hosszú távon, rendszeresen szükséges végezni. Igaz az a mondás, hogy csak a be nem szedett vitamin a hatástalan vitamin, így ezt szem előtt tartva a legfontosabb tippünk: első a rendszeresség!

2. Nem mindegy, hogy milyen vitamin!

2.a) Vízben oldódó vitaminok

A vitaminokat két nagy csoportra oszthatjuk: vízben oldódó vitaminokat és zsírban oldódó vitaminokat különböztetünk meg.

Az első csoportba a vízoldékony C-vitamin és a B-vitamin komplex tartozik. Ezeket a vitaminokat a szervezetünk nem képes raktározni, ezért napi szintű pótlásuk szükséges. A felesleges mennyiség a vizelettel távozik. Pontos napszaki ajánlás nem ismert ezeknek a vitaminoknak a fogyasztására, ám jó tudni, hogy a C-vitamin hőérzékeny molekula, ezért nem javasolt a reggeli teával fogyasztani.

vitamin

A C-vitamint tartalmazó készítményeket száraz, hűvös helyen tároljuk, ugyanis nem csak a hőre, a fényre is érzékeny a hatóanyag. Egyes tanulmányok szerint a B6-vitamin álmatlanságot okozhat, valamint a B-vitaminok szerepet játszanak az energiatermelő anyagcsere-folyamatokban, pozitív hatással vannak az idegrendszer és a pszichológiai funkciók működésére, ezért jobban tesszük, ha a reggeli órákban alkalmazzuk.

A B12-vitamint érdemes éhgyomorra fogyasztani, ugyanis ez a vérképzésben nélkülözhetetlen vitamin a kutatások szerint így tud a legjobban felszívódni.

Az átlagosan ajánlott mennyiségek B-vitaminokból a következők

  • B1: 1.1 mg nőknek, 1.2 mg férfiaknak
  • B2: 1.1 mg nőknek, 1.3 mg férfiaknak
  • B3: 14 mg nőknek, 16 mg férfiaknak
  • B5: 5 mg
  • B6: 1.3-1.7 mg
  • B7: 30 mikrogramm
  • B9: 400 mikrogramm
  • B12: 2.4 mikrogramm

2.b) Zsírban oldódó vitaminok

A vitaminok másik csoportját, a zsírban oldódó vitaminokat az A-vitamin, az E-vitamin, a D-vitamin és a K-vitamin alkotja. Ezeket a szervezetünk képes raktározni, habár napi szintű pótlásuk szintén szükséges. Arra azonban különösképp érdemes figyelni, hogy ne fogyasszunk túl nagy mennyiséget belőlük, hiszen a vízoldékony vitaminokkal ellentétben, ezek a hatóanyagok nem ürülnek a vizelettel, s így akár túladagoláshoz is vezethet nagy mértékű fogyasztásuk.

vitamin

Fontos, hogy ezeknek a mikrotápanyagoknak a hasznosulásához biztosítani tudjuk megfelelő, vagyis olajos közeget. Ezért érdemes őket étkezés közben, vagy közvetlenül étkezés után fogyasztani, hogy a táplálékunkban megtalálható természetes zsíradékok képesek legyenek oldani őket. Ha rendszeresen gazdagítjuk salátánkat répával, céklával, zöld leveles zöldségekkel, semmiképp se feledkezzünk meg az extra szűz olíva-, vagy más ínyenc olaj használatáról, ugyanis ez is segíti a zsíroldékony vitaminok hasznosulását. De akár tonhallal, olajos magvakkal, avokádóval is dúsíthatjuk a salátánkat, amik szintén gazdagok vitaminokban és telítetlen zsírsavakban egyaránt. Ha étrend-kiegészítőt választunk, olyat érdemes vásárolni, melyek olajos közegben tartalmazzák a hatóanyagokat.

A zsíroldékony vitaminok közül a D- és a K-vitamint érdemes együtt fogyasztani, ugyanis szinergista, azaz egymást erősítő hatásúak. A csontrendszer egészsége szempontjából elengedhetetlen mindkét vitamin a szervezet számára.

3. Ásványi anyagok hasznosulása: vas, kálcium, magnézium szedése a mindennapokban

Mit érdemes tudni az ásványi anyagokról?

Az ásványi anyagok esetében szintén nem állapíthatunk meg határozott napszaki preferenciát a szedést illetően, ám vannak egyes irányelvek, amiket érdemes betartani.

A vas felszívódását a C-vitamin segíti, így érdemes azzal is kiegészíteni a tápanyag-pótlást. A magnézium, a kalcium, néhány antibiotikum, savlekötők, a pajzsmirigy betegségekben alkalmazott gyógyszerek, de a magas rosttartalmú gabonák, a tea, a kávé és a tej gátolja a vas felszívódását. Ezeket a gyógyszereket, élelmiszereket 2 órával a vaspótló készítmény bevétele előtt vagy után fogyasszuk. Ezért a vaskészítményeket érdemes éhgyomorra fogyasztani, érzékeny gyomrúak étkezés közben is fogyaszthatják. Az éhgyomorra történő bevétel nem csak a felszívódás hatékonyságát növeli, de a fémes mellékíz elkerülésében is segít. Ezeket az iránymutatásokat mindenképp érdemes szem előtt tartani a vastartalmú készítmények fogyasztása esetén, ugyanis nemcsak arról van szó, hogy az antibiotikumok gátolják a vas felszívódását, ez fordítva is igaz, így a várt baktériumellenes gyógyhatás elmarad!

vitamin

A kalciumot érdemes étkezés közben fogyasztani, ugyanis a termelődő gyomornedv segíti annak felszívódását, valamint ajánlott D-vitaminnal együtt fogyasztani, ugyanis a D-vitamin pozitívan befolyásolja a kalcium hasznosulását. A magnézium fogyasztására is igaz, hogy inkább étkezés közben szedjük, ugyanis éhgyomorra fogyasztva hasmenést idézhet elő. Szedhető reggel vagy akár este is, az esti órákban történő szedés segíthet elkerülni az éjszaka kialakuló kellemetlen lábgörcsöket.