fbpx
Ingyenes kiszállítás 10.000.- Ft felett
Aktuális akcióink

Egy sokoldalú B-vitamin: a niacin és a koleszterin kapcsolata

Írta: bioextra |
Vérkeringés és niacin

A niacint korábbi cikkünkben bemutattuk, most azonban egy további érdekes tulajdonságáról szeretnénk bővebben írni. Tudtátok például, hogy ez a vízoldékony vitamin, mely a B-komplex család tagja, segíti a „jó koleszterin”, a HDL képződését a szervezetünkben?

Hol fordul elő a niacin?

A B3-vitamin (niacinamid, nikotinamid vagy nikotinsav néven  is ismert niacin) megtalálható a különböző húsfélékben (csirke, pulyka), a halak, a tojásban, a tejtermékekben, a diófélékben és a teljes kiörlésű gabonákban, az avokádóban, fügében, és a szilvában is. Azonban az emberi szervezet is képes előállítani ezt a vegyületet a triptofán nevű aminosavból, B1-, B2- és B6-vitamin jelenlétében. Egy felnőtt ember rendszeres, kiegyensúlyozott és változatos étkezéssel könnyen tudja fedezni napi B3-vitamin szükségletét. Felnőttek számára a napi ajánlott niacin beviteli mennyiség 16 mg. Javasolt a többi B-vitaminnal együtt, valamint C-vitaminnal és foszforral együtt történő szedése.

Koleszterin ellen

Milyen kapcsolatban áll a niacin és a koleszterin?

Érdekes kapcsolatot sikerült felderíteni a B3-vitamin és a vérben keringő koleszterin között.

Kutatások bizonyítják, hogy a niacin 30%-kal képes növelni a vér HDL koleszterin szintjét (HDL= High Density Lipoprotein). A HDL-ről úgy tudjuk, hogy képes felvenni a szervezetben keringő „rossz” koleszterint, s a májba szállítja, ahol az átalakításra kerül. Ezért nevezik sokszor a HDL-t „jó” koleszterinnek.

Koleszterin és B3-vitamin

Az LDL (Low Density Lipoprotein) túlzott mennyisége a véráramban okozza az érelmeszesedést, ugyanis képes lerakódni az artériák falán, így szűkítve az erek keresztmetszetét, gátolva a vár szabad áramlását, s egy idő után ezek a meszes plakkok leszakadva az ér faláról akár végzetes egészségügyi szövődményekhez is vezethetnek.

Tanulmányok azt mutatják, miszerint férfiak esetében a 40 mg/dl (1,0 mmol/l) alatti HDL szint növeli a szívbetegségek kockázatát, még nőknél ugyanez a kockázat 50 mg/dl (1,3 mmol/l) alatti HDL szint esetében jelentkezik.

Habár a niacin fokozza a szervezet HDL szintjét, egyértelmű összefüggést még nem sikerült kimutatni a niacin fogyasztás és az alacsonyabb halálozási arány, a szívrohamok vagy a stroke kisebb valószínűségű előfordulása között.

Okozhat-e mellékhatásokat a B3-vitamin?

Azt is fontos még leszögezni, hogy a koleszterinszint csökkentő gyógyszerek mellé szedett niacin nem okoz fokozottabb egészségügyi előnyt. A niacint a koleszterinszint csökkentő hatása érdekében nagy dózisokban alkalmazzák. Ezen okból kifolyólag orvosi szaktanácsadást követően javallott a B3-vitamin koleszterinszint csökkentő hatása miatti alkalmazása.

A túl magas dózisok komoly mellékhatásokat is okozhatnak. Ilyen mellékhatás lehet például a gyomorfájás, a bőrkiütések megjelenése testszerte, illetve a bőrviszketés. Ezeken túl pedig fokozza a magas vércukorszint és a 2-es típusú cukorbetegség, a fertőzések, a máj betegségek kialakulásának kockázatát, valamint vérzékenységet okozhat.

A niacin nem ajánlható elsődleges terápiaként a koleszterinszint csökentése érdekében. Azok számára lehet megfelelő választás, akik rosszul tolerálják a koleszterinszint csökkentő, úgynevezett sztatin típusú gyógyszereket.

Miképp tehetünk még a pozitív koleszterin-mérlegért?

A HDL-szint növelése érdekében nem csak a niacin fogyasztás lehet eredményre vezető. Az egészséges életmód, a kiegyensúlyozott, változatos táplálékfogyasztás, mely zöldségekben és gyümölcsökben gazdag, kiemelt fontosságú. Csökkentsük a zsíros ételek mennyiségét étrendünkben, válasszunk inkább zsírszegény húsokat, tejtermékeket és kerüljük a bő olajban sült fogásokat.

B3-vitamin tartalmú ételek

A dohányzás kerülése szintén döntő jelentőségű. Rendszeres sportolással, aktív életmóddal szintén sokat tehetünk ereink épségéért. Egy kis kocogás, jóga, biciklizés, vagy konditermi edzés jó választás lehet, kinek-kinek kedve szerint a vérben keringő koleszterin megfelelő szinten tartására.

Milyen más hatása ismert még a niacinnak?

Niacin hiányában egy ritka betegség, úgynevezett pellagra alakul ki, mely bőr-, emésztőrendszer és idegrendszer eredetű tünetekkel jelentkezik. A niacinnak számos anyagcserefolyamatban, redoxi reakciókban van szerepe, részt vesz a szénhidrát-és zsíranyagcserében, és a sejtlégzésben, ám több, mint 50 biokémiai folyamatban vesz részt. Elengedhetetlen az emésztő-, az ideg-, és a keringésirendszer megfelelő működéséhez. Továbbá antioxidáns hatású vegyület, valamint a nemi hormonok képződéséhez is szükséges.

B3- és B5-vitaminok jótékony hatásai

Fontos odafigyelni a vitamin napi mennyiségére, hiszen a szájon át szedett fogamzásgátló tabletták növelhetik a napi nikotinamid-szükségletet. Értágító hatással bíró molekula, ezt a szív- és érrendszeri problémákkal küzdő betegek tartsák szem előtt!

MEGÉRKEZETT! Egy komplex B-vitamin készítmény niacinnal!

Már elérhető a Bioextra B-komplex étrend-kiegészítő lágyzselatin kapszula!

Ha komplex megoldást keresel a B-vitaminok pótlására, akkor érdemes kipróbálni a Bioextra B-komplex étrend-kiegélszítő lágyzselatin kapszulát.

Bioextra termék: B-komplex

A készítmény hozzájárul :

  • az immunrendszer normál működéséhez,
  • a normál pszichológiai funkció fenntartásához
  • a kifáradás és a fáradtság, kifáradás csökkentéséhez
  • valamint a normál mentális teljesítmény fenntartásához.
Bioextra termék: B-komplex
Bioextra B-komplex lágyzselatin kapszula

Többet is szeretnétek tudni a termékről? Katt IDE!