fbpx
Ingyenes kiszállítás 10.000.- Ft felett
Aktuális akcióink

Tippek a stressz csökkentésére – készülj fel az őszre!

Írta: bioextra |

Véget ért a nyár és újra beköszöntött az ősz. Az augusztusi nyugalmas időszak után újra fel kell venni a fokozott tempót, szaporodnak a feladatok a munkahelyen, a gyerekeket óvodába, iskolába kell vinni, struktúráltabban kell gondolkodni az ellátásukról, megnőnek az ősszel esedékes ház körüli teendők.

Sokan élnek meg fokozott stresszt az ősz beálltával, de ennek nem kell szükségszerűnek lennie!

Cikkünkben sorra vesszük azokat a mindenki számára könnyen alkalmazható megoldásokat, amelyek segíthetnek csökkenteni a napi szintű feszültséget, stresszt.

Stressz hatása a szervezetre – miért káros?

stressz kezelése
Stressz tünetei

Stressz alatt a hétköznapi szóhasználatban a tartós ideig fennálló, krónikusan észlelt feszültséget értjük, habár az orvosi definíció szerint a stressz a szervezet különböző ingerekre adott nem specifikus válasza. Krónikus stressz egy vagy több, hosszú ideig fennálló tartós negatív válaszreakció. 

Ez hosszú távon káros a szervezetre nézve, ugyanis gyengíti annak ellenállóképességét. A stressztűrő képesség egyénenként változó, bizonyos hatások, mely valaki számára hétköznapi és könnyen viselhető, mások számára már komoly diszkomfortérzetet okoz. Ennek következtében izgatottságot, étvágytalanságot, szorongást, fásultságot, haragot, vagy akár agressziót és depressziót tapasztalhatunk. A stresszt okozó tényezők fontos közös jellemzője még a befolyásolhatatlanság és a bejósolhatatlanság.

A stressz kártékony hatása leginkább a szív-és érrendszeren jelentkezik. Stressz hatására ugyanis emelkedik a vérnyomás, nő a pulzus, mely hosszútávon magas vérnyomáshoz vezethet. Emellett romlik az emésztés, nő a fekély kialakulásának kockázata. Romlik az immunrendszer működésének hatékonysága, így a fertőző betegségekkel szemben fogékonyabbá válik a szervezet. 

stressz tünetei
stressz tünetei

A testi tünetek mellett azonban a lelki egészségre is nagyon károsan hat a stressz, káros megküzdési stratégiák választása esetén alkoholizmushoz, drogfüggőséghez, klinikai súlyosságú depresszióhoz vagy akár öngyilkossághoz is vezethet.

Tippek és praktikák a stressz ellen

Mondhatnánk, hogy igyekezzünk megelőzni a stresszhelyzetek kialakulását, ám a stressz lényege a kiszámíthatatlanság, a kontrollálhatatlanság. Azért mégis megpróbálhatunk felkészülni rá, és kellő rugalmassággal fogadni a nehéz élethelyzeteket. 

stressz kezelése
stressz kezelése

Első lépésként nagyon fontos a stresszes állapot felismerése, és a stresszt kiváltó ok, szituáció detektálása. Ha megvizsgáltuk, mi okozza a belső feszültséget, és tudatosítottuk a változtatás szükségességét, nézzük meg, hogyan lehet eltávolodni ettől a negatív hatástól. El tudjuk-e távolítani a stresszforrást? Kikerülhető-e? Csökkenthető-e a stressznek való kitettség ideje és intenzitása? 

Pszichológus szakember sokat segíthet ezeknek a felismerésében, s még inkább abban, hogy milyen érzelmi válaszreakciót társítunk az adott nehéz szituációkhoz. Kis változtatásokkal egy pszichológus jelentős életminőségbeli javulást tud elérni, ha csupán erre van szükségünk. A tévhitekkel ellentétben nem minden pszichológus nyúl vissza a páciense gyermekkori traumáihoz az aktuális nehézségek, problémák menedzselése érdekében. 

Stressz kezelése Bioextra
Stressz kezelése Bioextra

Tanulható a stresszes hatásokra adott érzelmi és fizikai válaszreakció. Ezen technikák közé tartozik a mélylégzés, a zeneterápia, az izomlazítás. A sportolás is jótékonyan befolyásolja a stresszel való megküzdési képességünket. Egyrészt nagyszerű feszültség levezetőként használhatók a különböző fizikai aktivitások, mint például a futás, úszás, spinning, boxolás, vagy a jóga, túrázás is! 

Ezek a tevékenységek nem csak fizikai, de mentális állóképességünket is fokozzák! Az önismeret fejlesztésével, a rendszeres szociális kapcsolatok ápolásával szintén sokat tehetünk lelki nyugalmunk érdekében.

Stressz kezelése táplálkozással – lehetséges?

Stressz szintünket, hangulatunkat nagyon sok tényező befolyásolja. Az elmúlt években egyre nagyobb figyelmet kap a kutatások területén a táplálkozás és a hangulati zavarok közötti összefüggések keresése, a megfelelő tápanyagbevitel és az agy egészségének megőrzése. A depresszió-szerű stressz tünetei megelőzésének érdekében számos táplálkozási ajánlás született.

Vitaminpótlás Bioextra

A rossz táplálkozási szokások egyértelmű összefüggésbe hozhatók a rossz mentális egészséggel. Elsősorban a B-vitaminokban gazdag étrendet hozták összefüggésbe a hangulati zavarok kisebb mértékű előfordulásával. A folsav vagy a B12-vitamin hiány összefüggésbe hozható a depresszió kialakulásának fokozott kockázatával. 

A kutatók úgy gondolják, azért hozhatók összefüggésbe ezeknek a vitaminoknak a hiány a rossz hangulattal, mert olyan sejtszintű enzimatikus folyamatokban vesznek részt, melyek zavart működése esetén bizonyos anyagcsere termék (homocisztein) halmozódik fel szervezetünkben, mely fokozza a rossz hangulatra való fogékonyság hajlamát, s mely előfordulása depresszióval küzdő betegek vérében magasabb. Tehát a stressz ellen vitamin is segíthet.

Stressz csökkentése
Stressz csökkentése ételekkel

A változatos, kiegyensúlyozott étkezéssel sokat tehetünk idegrendszerünk és mentális egészségünk érdekében. Törekedjünk arra, hogy minél több B-vitaminban gazdag élelmiszert fogyasszunk. Remek választásnak bizonyulnak a sötétzöld leveles zöldségek, az olajos magvak, a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek, a halak és a tengeri herkentyűk, a vörös húsok és a belsőségek vagy a tojás és a tejtermékek.

A stressz leküzdése azonban nem kizárólag a táplálkozásunknok múlik. Igyekezzünk minél több olyan szabadidős tevékenységet folytatni, melyek kizökkentenek a pörgős hétköznapokból és energiával töltenek fel, frissességet hoznak napjainkba. 

Stressz csökkentése
Stressz csökkentése

A stressz ellen tea elfogyasztása a kedvenc kávézónkban vagy relaxációs technikák elsajátítása, mint például a meditáció vagy a légzőgyakorlatok, jelentősen növelhetik a megküzdési módszereink palettáját és egyben életminőségünket is kedvezően befolyásolják.

A Bioextra B-komplex is megfelelő választás a kora őszi időszakban idegrendszerünk egészségének és mentális teljesítőképességünk megőrzésének érdekében.

A BIOEXTRA-B komplex 6-féle B-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula, az idegrendszer normál működésének támogatásáért.

Bioextra termék: B-komplex

B-vitaminok családjába olyan vízoldékony vitaminok tartoznak, melyek a szervezet egészséges működése szempontjából nélkülözhetetlenek. Sokan elsősorban az idegrendszerre gyakorolt hatásaikról ismerik ezt a vitamincsoportot, melyet B-komplex néven is ismerhetünk, ám számos egyéb funkciót látnak el, például a vérképzésben is, és az immunrendszer működésében is fontos szerepük van.

A készítmény hozzájárul :

– az immunrendszer normál működéséhez,

– a normál pszichológiai funkció fenntartásához

– a kifáradás és a fáradtság, kifáradás csökkentéséhez

– valamint a normál mentális teljesítmény fenntartásához.

Bioextra termék: B-komplex

Lágyzselatin formátumának és kis méretének köszönhetően könnyedén lenyelhető!