fbpx
Ingyenes kiszállítás 10.000.- Ft felett
Aktuális akcióink

B-vitamin vegetáriánusoknak: miért olyan fontos a pótlásuk?

Írta: bioextra |

A B-vitaminok mindenki számára fontos mikrotápanyagok, azonban egyes csoportok számára még inkább nélkülözhetetlenek. Mikor érdemes fokozottabban odafigyelni a B-vitamin fogyasztásra és miképp pótolható leghatékonyabban? Cikkünkből kiderül!

A vegánoknál, vegetáriánusoknál a húsok, a tejtermékek és az állati eredetű élelmiszerek kimaradnak az étrendből, és ezzel együtt bizonyos vitaminok, nyomelemek is. Ezért a vegetáriánus vitaminpótlás rendkívül fontos feladat.

Mivel a B-vitaminok leginkább állati eredetű táplálékokban, tojásban, tejtermékekben, főképp vörös húsokban, belsőségekben, halakban fordulnak elő, így a vegetáriánus vagy vegán életmódot követők számára egyértelmű, hogy érdemes odafigyelni a megfelelő mennyiségű B-komplex bevitelére.

A riboflavin, a niacin, a pantoténsav, a piridoxin, és a biotin elsődleges forrásai mind állati eredetűek. (Ez persze nem jelenti azt, hogy kizárólagos forrásuk, és növényi étrendből ne lehetne fedezni őket, de elsődlegesen és nagy mennyiségben könnyebb húsfélékből megoldani a pótlást).

Vegetáriánusok és a B-komplex
Vegetáriánusok és a B-komplex

B12-vitamin: ezért figyelj a pótlására!

A vegán diéta negatív következményei közül az egyik leggyakoribb a B12-vitamin hiánya. Aki szigorúan vegán étrendet folytat, hiába próbál – amennyire lehet – változatosan táplálkozni, B12-vitaminból nem jut hozzá a szükséges mennyiséghez (naponta 2,5 mikrogramm), mivel azt gyakorlatilag csak állati eredetű élelmiszerek tartalmazzák.

Ezért az ilyen étrendet követőknek erősen ajánlott a vegán B12 vitamin szedése. A B12-vitamin nagy mértékű hiánya esetén vérszegénység és súlyos idegrendszeri károsodások alakulhatnak ki. Szem előtt tartandó a megelőzés: a vitamin kisebb mértékű hiánya már a vérképből észrevehető.

Bioextra B12
Bioextra B12 étrend-kiegészítő készítmény

Azonban növényi B12 vitamin nem létezik, hiszen a cianokobalamin kizárólag állati eredetű forrásból fedezhető, így az ezeket mellőző étrendet követő egyének számára mindenképp fontos a mesterséges vegetáriánus vitaminpótlás.

A B12-vitamin az emberi szervezetben is termelődik, a vastagbél baktériumai képesek előállítani, ám ez sajnos nem hasznosítható számunkra, ugyanis a vastagbélben már nem történik tápanyagfelszívódás.

A B12-vitamin hasznosulásához a gyomorban található, úgynevezett intrinzik faktorra van szükség ahhoz, hogy az emésztőrendszer későbbi szakaszán, a vékonybélben valóban fel tudjon szívódni a B12-vitamin. Növényi élelmiszerekben sajnos nem megtalálható ez a mikrotápanyag.

A vegetáriánusok, vegánok körében gyakran előfordulnak a B vitamin hiány tünetei, főleg a vérszegénység, ami hátterében gyakran a vashiány (elsősorban szintén állati forrásból származó táplálékkal pótolható) mellett B12-vitamin hiány is áll.

B12-vitamin
B12-vitamin

B12-vitamin hiányában az anaemia perniciosa, azaz a vészes vérszegénység jelentkezik. Az elnevezés is arra utal, hogy a kórkép jellemzője a vérben megfogyatkozó vörösvértestek mennyisége.

A csontvelőben a normál méretűnél nagyobb vörösvértestek képződnek, s már a csontvelőben elpusztulnak, vagyis a vérbe kevesebb hemoglobin fog jutni ezáltal. Hasonló tünetekkel jár a folsav hiánya is.

B12-vitamin forrásai
B12-vitamin forrásai

Ennek tünetei megegyeznek a vashiányos vérszegénység során tapasztalt tünetekkel, vagyis sápadtság, fakó bőr, fejfájás, a szájnyálkahártya gyulladása, fogyás, rossz hangulat, fáradékonyság jelentkezik. Ezek elkerülésére vérszegénység vitamin szedése ajánlott.

Húsmentes étkezés? Figyelj a B-vitaminok komplex pótlására!

A folsav és a B12 vitamin hatása mellett természetesen az egyéb B-vitaminok pótlása is különösen fontos vegán életmódot folytatók számára. Számos idegrendszeri szövődménnyel járhat a nem megfelelő B-vitamin bevitel.

A B vitamin hiány tünetei közé tartoznak például a reflex eltérések, a járászavarok, az emlékezetzavarok, a depresszió, súlyos esetben akár a demencia is.

Jó hír azonban, hogy egyes növényi táplálék források is tartalmaznak bizonyos B-vitaminokat.

A B1-vitamin például egy igazi vega vitamin, ugyanis gabonafélékben, hüvelyesekben (mint a borsó, bab, lencse), hántolatlan barna rizsben, diófélékben is gazdagon előfordul. A sötétzöld leveles zöldségek jó B2-vitamin és folsav források.

B1-vitamin tartalmú ételek

Niacin található az avokádóban, a fügében vagy a szilvában, míg pantoténsav a brokkoliban és a teljes kiőrlésű gabonákban. A gesztenye bővelkedik B6-vitaminban. A sörélesztő ugyancsak gazdag B-vitamin forrás. Ezzel salátákat gazdagíthatunk, vagy tésztára szórhatjuk sajtpótló élelmiszerként.

Szerencsére manapság már nem okoz problémát a növényi alapú étrend követése, így is teljes mértékben gondoskodhatunk a szervezetünk számára szükséges tápanyagokról.

A Bioextra B-komplex egy vegetáriánus étrend kiegészítő, amely megfelelő választás a B-vitaminok pótlására, nem csak vegánok részére.

VÍZOLDÉKONY ÉS KOMPLEX: ezért támogasd naponta B-vitaminnal a szervezetedet

A B-vitaminok a szervezet zavartalan működéséhez nélkülözhetetlen mikrotápanyagok, elsősorban enzimatikus folyamatokban vesznek részt. A vitamin családba hasonló, de mégis eltérő kémiai szerkezetű vegyületek tartoznak, melyek közös jellemzője, hogy vízoldékonyak.

Ez azt jelenti, hogy a szervezet számára pótlásuk napi szinten szükséges, hiszen nem képesek a zsírszövetben raktározódni, a felesleg ürül a vizelettel.

A B-vitaminok elsősorban a vékonybélből szívódnak fel.

Bioextra termék: B-komplex

ENERGIA, KIEGYENSÚLYOZOTTSÁG, EGÉSZSÉG: mi mindenre jók a B-vitaminok?

A B-vitaminok az energiatermelő anyagcserében játszanak fontos szerepet. Számtalan sejt szintű, enzimatikus biokémiai folyamat nélkülözhetetlen elemei. Fontos elemei a szénhidrát- és zsírsav anyagcserének és a számtalan redoxi folyamatnak, ami a szervezetünkben játszódik le.

HA B-KOMPLEX, AKKOR BIOEXTRA

Megérkezett a B-komplex, egy régi-új ismerős! Mostantól étrend-kiegészítő formájában is elérhető a készítményünk, amely a B-komplex vitamincsalád sokoldalúságának köszönhetően támogatja szervezetünket.

A készítmény hozzájárul:

– az immunrendszer normál működéséhez,

– a normál pszichológiai funkció fenntartásához

– a kifáradás és a fáradtság, kifáradás csökkentéséhez

– valamint a normál mentális teljesítmény fenntartásához.

Többet is szeretnétek tudni a termékről? Kattints ide!

A B-vitaminok legfontosabb szerepe az idegrendszer működésének és az immunrendszer egészségének támogatása. A B vitamin hiány tünetei között fellelhető a fáradtság, az ingerlékenység és a hangulatingadozások. A B-komplex vitaminok szerepet játszanak emellett a szív egészségének, valamint a haj és a bőr szépségének fenntartásában is.

A 6-féle B-vitaminból álló Bioextra B-Komplex étrend-kiegészítő készítmény most rendkívül kedvező, bevezető áron érhető el webshopunkban és a patikákban!