fbpx
Ingyenes kiszállítás 10.000.- Ft felett
Aktuális akcióink

Az egészség titkai, avagy mire jó a B-vitamin komplex?

Írta: bioextra |

Mire jó a vitamin B komplex? Mi van benne? Igaz, hogy a B vitamin hízlal? Mit okozhat a B-vitamin hiánya? Ezekre és hasonló kérdésekre válaszolunk ebben a rövid és tömör blogbejegyzésben.

Mire jó a B-vitamin komplex?

A B komplex vitamin szedése segít megőrizni az idegek, a haj, a szem, a bőr és a máj épségét, támogatja a szervezet energiafolyamatait, az idegrendszert, segít az emésztés javításában, hozzájárul az izomtónus egészségéhez, és még az agyműködést is javítja.

Ezeken kívül a vitamin B komplex biztosítja a mindennapi energiaszintet is. A B vitaminok a Biokémiai folyamatokban is fontos szerepet játszanak, mint enzimek, illetve koenzimek, tehát más enzimek munkáját segítik a sejtanyagcsere folyamatok során.

Mit okozhat a B-vitamin hiány?

Azt már tudjuk, hogy a B vitamin komplex mire jó, de vajon mit okoz a hiánya? B-vitamin hiány egészséges szervezetben ritkán jelentkezik, de a helytelen táplálkozás, a túlzott testi és szellemi igénybevétel, a túl sok alkohol fogyasztása, és az idős kor előidézheti a hiányukat.

Általában nem egy adott B-vitamin hiányzik, hanem egyszerre több. A hiánybetegségek tünetei az adott B-vitamin fajtára jellemzőek, de elsősorban fáradtság, kimerültség, ingerültség, bőr- és szájszárazság, emésztési zavarok lépnek fel.

Mennyi a napi B-vitamin szükséglet?

A B vitamin komplex adagolása: (napi ajánlott mennyiség)

NőknekFérfiaknak
B11,1 miligramm1,2 miligramm
B21,1 miligramm1,3 miligramm
B314 miligramm16 miligramm
B55 miligramm5 miligramm
B61,3-1,7 miligramm1,3-1,7 miligramm
Biotin30 mikrogramm30 mikrogramm
Folsav400 mikrogramm400 mikrogramm
B122,4 mikrogramm2,4 mikrogramm
A napi ajánlott mennyiség B-vitaminokból

A B-vitaminok a szervezet zavartalan működéséhez nélkülözhetetlen mikrotápanyagok. A vitamincsaládba hasonló, de mégis eltérő kémiai szerkezetű vegyületek tartoznak, melyek közös jellemzője, hogy vízoldékonyak. Ez azt jelenti, hogy a szervezet számára pótlásuk napi szinten szükséges, hiszen nem képesek a zsírszövetben raktározódni, a felesleg kiürül a vizelettel.

Melyek a B-vitamin komplex összetevői és mik a hatásaik?

A B vitamin komplex tabletta összetevői között jellemzően megtalálható a B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12-vitamin, valamint a folsav és a biotin is. Mindezek hozzájárulnak a szervezet egészségéhez és az immunrendszer megerősítéséhez, illetve javítják az anyagcserét, oldják a stresszt.

B1: A thiamin elsősorban a szénhidrát anyagcserében játszik szerepet, valamint az idegrendszer, az izmok és a szív egészséges működéséhez szükséges.

B2: A riboflavin szintén részt vesz anyagcserefolyamatokban, a szervezet redoxi reakcióiban van fontos szerepe. A B2-vitamin szükséges a normál növekedés biztosításához, az idegrendszer megfelelő működéséhez, a nyálkahártyák és a bőr, köröm, haj épségének megőrzéséhez.

B3: A B3-vitamin sok néven ismert, a niacin, a niacinamid, a nikotinamid, a nikotinsav mind ugyanazon hatású vitaminhatóanyagot jelölik. A niacinnak számos anyagcserefolyamatban, redoxi reakciókban van szerepe, részt vesz a szénhidrát-és zsíranyagcserében, és a sejtlégzésben, valamint több, mint 50 biokémiai folyamatban. Továbbá antioxidáns hatású vegyület.

B5: A pantoténsav számos enzimatikus folyamat katalizátora, a szénhidrát és a zsírsavak anyagcseréjében játszik nélkülözhetetlen szerepet, valamint a szteroidhormonok (D-vitamin, női- és férfi nemi hormonok) szintézisében van jelentősége.

B6: A B6-vitamin fontos az aminosavak metabolizmusában, bizonyos enzimatikus folyamatokban, nélkülözhetetlen a hemoglobin szintézishez, s így a vérképzéshez, hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez, szükséges az idegrendszer és a pszichológiai funkciók egészséges működéséhez, és egyes energiatermelő anyagcserefolyamatok részét képezi.

B7: A biotint más néven H-vitaminnak is nevezik. Enzimatikus reakciókban vesz részt, szerepe van a szénhidrátok- és zsírok anyagcseréjében.

B9: A B komplex folsav számos biokémiai folyamat nélkülözhetetlen része. A folsav részt vesz a sejtosztódásban, az aminosav szintézisben, a vérképzésben és az idegrendszer normál működésének fenntartásában.

A terhesség során kiemelten fontos mikrotápanyag mind a kismama, mind a fejlődő magzat számára. Ugyanis folsav jelenlétében megy végbe a velőcső záródás folyamata. A folsav elengedhetetlen a vérképzéshez, hiszen mind a fehérvérsejtek, a vörösvértestek, és a vérlemezkék képzésében is szerepe van, valamint az aminosavak és a nukleinsavak anyagcseréjében.

B12: A B12-vitamin nélkülözhetetlen a megfelelő vérképzéshez, a vörösvértestek szintéziséhez. Emellett szükséges az immunrendszer megfelelő működéséhez, egyes energiatermelő folyamatokban fontos szerepet játszik, valamint az idegrendszer normál működéséhez is nélkülözhetetlen.

Lehetnek mellékhatásai?

A vitamin B komplex készítmények is okozhatnak mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkezhetnek. A B-komplex vitamin mellékhatásai között ritkán allergiás reakció fordulhat elő. A B2-vitamin sárgára festheti a vizeletet.

A B-vitamin komplex készítmények egyes gyógyszerek hatását gyengíthetik vagy felerősíthetik. Egyes rendszeresen szedett gyógyszerek fokozott B-vitamin hiányt okozhatnak. Konzultáljon orvosával, mielőtt elkezdi szedni a készítményt!

A B vitamin hízlal vagy növeli az étvágyat?

Mivel a B-vitaminoknak nincs energiatartalmuk, amitől a szervezetben zsírrá vagy izommá alakulnának, ezért kijelenthető, hogy nem okoznak súlyfelesleget.

A B-vitaminok mindegyike hatással van az anyagcserére és az általános közérzetet is javítják, így fokozhatják az étvágyat. Mindenesetre a tartós étvágytalanság okát először ki kell deríteni, mielőtt a vitaminban keresnénk a megoldást.

Mennyi a B-vitamin komplex napi adagja?

A legtöbb készítmény esetében naponta 1 kapszula vagy tabletta az ajánlott megelőzés gyanánt, de fokozott igény esetén ez lehet 3-4 darab is akár. Forgalomban vannak emelt hatóanyagtartalmú készítmények is, amelyekből naponta csak egyet kell bevenni.

Vitaminhiány esetén a kúra időtartama a hiányállapot mértékétől függ, a kezelőorvos utasítása követendő.

Bioextra B-komplex étrend-kiegészítő kapszula: jó minőségü B komplex vitamin, amely egy hatféle, B-vitamin csoportba tartozó, vízben oldódó vitamint tartalmazó, vitaminpótlásra szolgáló készítmény, a B-vitaminok hiányának kezelésére alkalmazható. Naponta 1-4 darab kapszula bevétele javasolt.

Bioextra B-komplex plusz étrend-kiegészítő kapszula: jó minőségü B komplex vitamin, amely egy nyolcféle, B-vitamin csoportba tartozó, vízben oldódó vitamint tartalmazó, vitaminpótlásra szolgáló készítmény, a B-vitaminokat emelt dózisban tartalmazza, így 1 kapszula fedezi a teljes napi B-vitamin szükségletet.